«Όχημα» ανάπτυξης η Πολυτεχνική

Η εξέλιξη αυτή γέμισε ικανοποίηση, συγκίνηση, ανακούφιση και χαμόγελα τις πρυτανικές αρχές και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά όχι μόνο. Η τοπική κοινωνία, οι αρχές και φορείς της Ηπείρου, έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια το αίτημα του πανεπιστημίου για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με κάθε τρόπο.

Ωστόσο, χρειάστηκε η βούληση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που μόλις σε έναν μήνα, αξιολογώντας ότι υφίστανται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, έκανε αυτό που από το 2012 εξέταζαν -και υπόσχονταν κάποιες φορές- όσοι πέρασαν από τη θέση του υπουργού.

Για τον λόγο αυτό, δεν είναι καθόλου περίεργες οι ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το πρόσωπο του κ. Γαβρόγλου, που απεύθυνε χθες σύσσωμη η πρυτανική αρχή. «Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ήπειρος γενικότερα θα ευγνωμονούν τον καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου για την πρωτοβουλία του αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης, ενώ φυσικά ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν. Τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, καθηγητή Γ. Παντή, τους βουλευτές Ιωαννίνων και των υπολοίπων νομών της Ηπείρου, όλα τα μέλη της Συγκλήτου για τη διαχρονική στήριξη, τους κοσμήτορες και προέδρους των τμημάτων, τις αρχές της περιφέρειας Ηπείρου και της τοπικής κοινωνίας, καθώς και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους αντιπρυτάνεις, τον πρώην πρύτανη και νυν αναπληρωτή πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τον αναπληρωτή πρύτανη και κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ανδρέα Φωτόπουλο, καθώς και τον αναπληρωτή πρύτανη Θωμά Μπάκα.

Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, με τα Τμήματα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, είναι πολλαπλώς σημαντική και καθοριστική για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον πρύτανη και τους αναπληρωτές πρυτάνεις.

«Αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα στην εσωτερική δομή του πανεπιστημίου μας και ενισχύει τη φυσιογνωμία του ιδρύματός μας στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλιστούν και να διευρυνθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους των τριών τμημάτων, συμβάλλοντας, εκτός των άλλων, στην καλύτερη εσωτερική ακαδημαϊκή λειτουργία τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η μόνη εκκρεμότητα πλέον είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

«Επιλύεται ένα πρόβλημα και μια παραδοξότητα που υπήρχε, και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος», σημείωσε ο πρώην πρύτανης Τρ. Αλμπάνης. «Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτα από άλλα Ιδρύματα, η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και το ακαδημαϊκό επίπεδο θα είναι πολύ διαφορετικό από εδώ και πέρα, γιατί είναι μια ποιοτική σχολή για την πόλη και ολόκληρη την Ήπειρο», σημείωσε.

 

Και τώρα, επαγγελματικά δικαιώματα

Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής και η ένταξη του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών σε αυτή, αποτελούν θετικότατη εξέλιξη για την απόκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, με τις πρυτανικές αρχές να αναμένουν τη συγκρότηση της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ώστε «να συζητηθεί και πάλι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ασφαλώς, από μία διαφορετική θέση του πανεπιστημίου και του τμήματος, ύστερα από την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής».

Την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αναμένουν και ο αντιπρύτανης Ανδρέας Φωτόπουλος, ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Μιχάλης Καρακασίδης και ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Γιάννης Φούντος, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και τις ευχαριστίες τους. «Η δημιουργία της Πολυτεχνικής είναι ένα σημαντικό βήμα και θα αποτελέσει το επίκεντρο ακαδημαϊκής και ερευνητικής αριστείας, μοχλό καινοτομίας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο. Η κίνηση αυτή προωθεί αποτελεσματικά την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και την δημιουργία ενός εύρωστου πόλου καινοτομίας, συνεργασίας, έρευνας και ανάπτυξης», σημείωσε ο τελευταίος.

 

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΑΝ.ΕΛ.

Ως εύλογη ανταπόδοση της Πολιτείας στην πατρίδα των ηπειρωτών ευεργετών που κόσμησαν την Αθήνα με σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, όταν τα Γιάννενα τελούσαν υπό οθωμανικό ζυγό, χαρακτήρισε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

«Η Πολυτεχνική Σχολή δεν ιδρύει εκ του μηδενός σήμερα, σε εποχή κρίσης και ανεργίας των μηχανικών, μια σχολή Μηχανικών, επιβεβαιώνει την ύπαρξη τριών Σχολών που αφορούν σε προσανατολισμό αυτής της ιδιότητος, αποκαθιστά επαγγελματικά δικαιώματα και τακτοποιεί μια εκκρεμότητα που έχει ξεκινήσει προ εικοσαετίας και εν συνεχεία με διάφορες διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ–Νέας Δημοκρατίας και τώρα ΣΥΡΙΖΑ τακτοποιείται μια εκκρεμότητα. Και είναι σωστή και για έναν λόγο που δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά ή με τη διοικητική τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, αλλά και με το γεγονός ότι η Ήπειρος, η οποία υπέστη την «Κίρκη» του ελληνισμού, που είναι η ξενιτιά, μέσω των ευεργετών, μέσω της ευποιίας και αυτής της διαδικασίας που είναι πρωτοφανής στην Ήπειρο, προίκισε την Αθήνα, την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με όλα αυτά τα γεραρά ιδρύματα παιδείας με λαμπρές χορηγίες, επειδή η πρωτεύουσα της Ηπείρου ήταν σε τουρκικό ζυγό την εποχή εκείνη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής χαιρετίζει η Συντονιστική Επιτροπή Ιωαννίνων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχολιάζοντας, ωστόσο, τις αντιδράσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αντωνίου και Χρήστο Κέλλα, οι οποίοι έκαναν λόγο για επιλεκτική μεταχείριση. «Ας αναρωτηθούν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πόση αδιαφορία επιδεικνύουν τα τοπικά στελέχη της και ο εκλεγμένος βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας στα θέματα που αφορούν την προκοπή και ανάδειξη της πόλης μας», αναφέρει.

 

Εξέλιξη με νέες ειδικότητες προτείνει ο Θ. Μπέγκας

Για μια πολύ θετική εξέλιξη συνολικά για το πανεπιστήμιο του οποίου ενισχύει τη δυναμική, αλλά και ειδικά για τμήματα της νέας Σχολής που επιδιώκουν την εξασφάλιση ή τη διεύρυνση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους τους, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, αναφορικά με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής.

Ωστόσο, ο κ. Μπέγκας, επικαλούμενος και την ιδιότητα του μηχανικού, αναφέρεται και στο ποια θα πρέπει να είναι η «επόμενη μέρα», λέγοντας πως η νεοϊδρυθείσα Πολυτεχνική Σχολή πρέπει να εξελιχθεί με ειδικότητες που «βλέπουν» στο μέλλον και στην καινοτομία, συνδυάζοντας την εξέλιξη της επιστήμης με την αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση των παραδοσιακών ειδικοτήτων της επιστήμης των μηχανικών.

«Υπάρχουν σύγχρονα επιστημονικά πεδία που δεν καλύπτονται σήμερα επαρκώς στη χώρα μας, και αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι υπάρχει στην Ελλάδα μόνο ένα τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), που συνδυάζει τον βιομηχανικό σχεδιασμό και τις νέες τεχνολογίες. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναδυόμενες ανάγκες στην αγορά εργασίας, σε τέτοιου είδους πεδία. Ακόμα και στην περιοχή μας νέοι επιστήμονες παρά τις δυσκολίες «επιχειρούν» στην καινοτομία και την τεχνολογία ή ακόμη με κέντρο τον τόπο μας και «όχημα» τις νέες τεχνολογίες «επιχειρούν» σε παγκόσμιο επίπεδο με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τη ΝΙΚΙ του Δ. Βαρτζιώτη. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τον τόπο μας, αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε εδώ τη σύγχρονη επιστημονικής γνώση με την εργασία», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει λέγοντας πως «δεν είναι μόνο μια μέρα χαράς για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, αλλά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για νέους προβληματισμούς και νέους στόχους».

 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter