Αγωνιστικό… καλωσόρισμα στους δασικούς χάρτες

Αγωνιστικό… καλωσόρισμα στους δασικούς χάρτες
Ωστόσο, το θέμα φαίνεται πως θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό, αν επιβεβαιωθούν οι διαμαρτυρίες για το μέγεθος των λαθών που εντοπίζονται. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αμπελουργών Ζίτσας, περίπου τα τρία τέταρτα των εκτάσεων που παλαιότερα καλλιεργούνταν αμπέλια, χαρακτηρίζονται ως δασικές, κάτι που σημαίνει ότι δε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά, προκαλώνντας ένα γερό πλήγμα τόσο στον πρωτογενή τομέα συνολικά, όσο και στην αμπελουργική ζώνη που παράγει ένα προϊόν με ονομασία προέλευσης.

Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει, είναι η αμφισβήτηση καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων, που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, την καταβολή επιδοτήσεων και ενισχύσεων, όπως επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κώστα Κατσάνο, οι δασικοί χάρτες, δεν έχουν ως στόχο την προστασία των δασών, αλλά την αλλαγή χαρακτήρα της χρήσης, ακόμη και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη γη, με κριτήριο τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.

«Η γη αξιοποιείται ως ένα εργαλείο για τον οικονομικό στραγγαλισμό και ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από τη μια και την ενίσχυση των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών από την άλλη», σημείωσε ο κ. Κατσάνος, που επέκρινε το υψηλό κόστος για την υποβολή ενστάσεων.

Πέρα από τους δασικούς χάρτες, ο Αγροτικός και Αμπελουργικός Σύλλογος, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων που στήριξε την κινητοποίηση, επέκριναν την απόφαση της περιφέρειας για άρση της απαγόρευσης ίδρυσης και λειτουργίας πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στον κάμπο της Ζίτσας, σε μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας, όπως τονίζουν.

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου εντάσσεται η χορήγηση παράτασης ενός έτους για τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων, χωρίς καμία οικονομική ή άλλη επιβάρυνση.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter