Με αστρολόγο, καφετζού και χαρτορίχτρα

Η κάθε τέτοια προσπάθεια μπορεί και να υποτιμά εμάς τους ίδιους που το κάνουμε, βρίσκοντας την ευκαιρία να εκτονώσουμε τον θυμό μας απέναντι την κυβέρνηση για την ανικανότητά της. Τη στιγμή που η φτώχεια όλο και μεγαλώνει, η αναφορά στα προβλήματα της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής είναι μάλλον περιττή, όπως περιττή είναι και η συσχέτιση της χούντας του Μαδούρο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο όποιος σύνδεσμος, αν υπάρχει, ας απασχολήσει το κόμμα της αριστεράς και τους ψηφοφόρους του, τον περισσότερο κόσμο τον απασχολούν άλλα και μεγάλα.

Τον απασχολεί η καθημερινή μάχη που δίνει για την επιβίωσή του με την κυριολεκτική έννοια, η καθημερινή μάχη που δίνει για την επιβίωση της μικρής ή μεγάλης επιχείρησής του, αν ανήκει στους σύγχρονους σκλάβους του ιδιωτικού τομέα, αγωνιά για την σύνταξη που θα λάβει, αν και όποια στιγμή καταφέρει να κόψει το νήμα του εργασιακού του βίου, ξαγρυπνά τις νύχτες με τη σκέψη του στο μέλλον των παιδιών του, που θα μεγαλώσουν σε μια χώρα δίχως ορατό και αισιόδοξο μέλλον. Η κατάσταση στην Βενεζουέλα είναι μια πολυτέλεια για τη σκέψη του.

Αυτός ο καθημερινός άνθρωπος, ο μικρομεσαίος, ο μικροαστός, ο γείτονας, ο συνάδελφος, ο φίλος, ο σύζυγος, περιμένει να ακούσει λόγια ελπίδας, όχι για παρηγοριά, αλλά για να μπορεί την επόμενη μέρα να σηκωθεί και να πάει στη δουλειά του με λίγη αισιοδοξία παραπάνω ως εφόδιο. Περιμένει να ακούσει αλήθειες, να ακούσει πολιτικές θέσεις και προτάσεις, που να είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, περιμένει να διακρίνει τη συνέπεια λόγων και πράξεων στο κυβερνητικό επιτελείο. Δεν τον ενδιαφέρουν οι μεγαλοστομίες που κάποτε γέμιζαν πλατείες και ακολούθως εξέλεξαν κυβέρνηση. Δεν είναι ζητούμενό του να τονωθεί με συνθήματα, δίκην ενισχυτικού ορού, για να βγάλει τη μέρα ή τον μήνα.

Αυτός ο άνθρωπος δυσκολεύεται, για παράδειγμα, να πληρώσει τη ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη επιχείρηση «κοινής ωφελείας» προσλαμβάνει καλλιτεχνικό διευθυντή για την ορχήστρα της. Μια ορχήστρα, που, σύμφωνα με δήλωση στελέχους είναι πάρα, μα πάρα πολύ αξιόλογη, υψηλοτάτου επιπέδου. Δεν ξέρω αν στους χώρους αναμονής των γραφείων της ΔΕΗ, εκεί που με ένα χαρτάκι στο χέρι ο καθένας περιμένει τη σειρά του για να κάνει τον πολυπόθητο διακανονισμό θα ήταν χρήσιμη μια ηχογραφημένη συναυλία με μουσική απαλή και χαλαρωτική, κάτι σαν χαπάκι ηρεμιστικό, ώστε να βρισκόμαστε όλοι σε μια κατάσταση νιρβάνας την ώρα που υπογράφουμε τα χαρτιά με τις δόσεις. Ας το δει αυτό ο κύριος Σκουρλέτης.

Τώρα, αν κάποιος προβληματίζεται για το αν θα πρέπει η ΔΕΗ να διαθέτει ορχήστρα, θα του έλεγα πως ο προβληματισμός του και μόνο δείχνει τη μικροπρέπειά του. Δείχνει τη λούμπεν καταγωγή του και το ακαλλιέργητο της ύπαρξής του. Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε να διαθέτει και ομάδα ποδοσφαίρου, ομάδα βόλεϊ, ομάδα μπάσκετ, με τα κόστη στον πελάτη. Και αστρολόγο και χαρτορίχτρα και καφετζού σε τηλεφωνικές γραμμές με χρέωση ανά λεπτό. Με τον τρόπο αυτό μπορεί και να σωθεί. Καλό τριήμερο σε όλους σας.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter