Υπήρξαν, άραγε, βρυκόλακες στην Ελλάδα;

Με αφορμή τις πανσελήνους του καλοκαιριού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα, σε τρία Μουσεία του Δικτύου του (Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο), καθώς και στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στον Ταύρο.

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]», στη δεύτερη εκδοχή της ασχολείται με το, άγνωστο σε πολλούς, κεφάλαιο της ελληνικής λαογραφίας, που αφορά το φαινόμενο των βρυκολάκων, όπως εκδηλώθηκε στην Ελλάδα τους νεώτερους χρόνους. Μέσα από ημερολόγια ξένων περιηγητών στην προεπαναστατική Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων, τοπικούς μύθους, προφορικές παραδόσεις, αλλά και λογοτεχνικά κείμενα, ένα μεταφυσικό μπουλούκι διηγείται τα πάθη και τις υστερίες των ανθρώπων μπροστά στον φόβο των βρυκολάκων.

Με οδηγό τον σωματικό κώδικα και τη μουσικότητα της γλώσσας, η παράσταση κινείται στη λογική του site specific, αναπτύσσεται δηλαδή με αφετηρία τον ίδιο τον χώρο παράστασης σε δημιουργική συνάρτηση με τις ιδιαίτερες εννοιολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητές του, και καλεί τον θεατή όχι απλώς να παρακολουθήσει, αλλά να «εισχωρήσει» σ’ αυτόν τον αλλόκοτο κόσμο. Παίζουν οι Αντρέας Κυριάκου, Λεμονιά Νταλλαρή, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Φανή Παναγιωτίδου και Δέσποινα-Ντορίνα Ρεμεδιάκη.

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» -στην πρώτη της εκδοχή- έχει παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους από το 2013 έως το 2015.

Η παράσταση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ θα δοθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter