Η ιστορία της χώρας μέσα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά

Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας. Το περιεχόμενο του Μουσείου Τύπου κάνει τον επισκέπτη δέκτη πληθώρας πληροφοριών, μέσα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε προηγούμενους αιώνες έως τις μέρες μας, και αποτελούν «ζωντανή απόδειξη» της ιστορίας.
Πρόκειται για ένα πλούσιο και σπάνιο υλικό, που προσφέρεται για ερευνητές και όχι μόνο, και περιλαμβάνει εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα, 225 διαφορετικών τίτλων, σε 900 τόμους, καλύπτοντας την περίοδο 1816 έως 2002. Επίσης, διαθέτει 175 περιοδικά, από το 1852 έως σήμερα, καθώς και 42 ημερολόγια της περιόδου 1879 έως 1972, και πάνω από 1500 τόμους βιβλίων από το 1880 και μετά.
Στα σπάνια και ιστορικής σημασίας κειμήλια εντάσσεται το χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα, με το οποίο καλείται ο Ιωάννης Καποδίστριας να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, χειρόγραφη επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και το χειρόγραφο με τον πρώτο όρκο των υπουργών.
Το Μουσείο τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1957, πριν από 60 χρόνια, και με την δυνατότητα που παρέχει η τεχνολογία, πέρασε στην ψηφιακή εποχή. Έτσι, όποιος επιθυμεί, μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με μεγάλο μέρος του υλικού, που έχει ψηφιοποιηθεί μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας και διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα mouseiotipou.gr. Μέσα από την ιστοσελίδα δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσει κανείς αποκόμματα παλαιών εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και γενικές πληροφορίες σχετικά με αυτά.
Η εκδήλωση στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε με στόχο την ανάδειξη του ψηφιοποιημένου υλικού, ως μια πρόσκληση σε κάθε ιστορικό, ερευνητή, δημοσιογράφο, φοιτητή και όποιον επιθυμεί να αντλήσει πληροφορίες για ένα παρελθόν που χάνεται.
Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Γιάννης Στέφος και Κώστας Τασούλας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, η αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ο αναπληρωτής πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αλλά και δεκάδες δημοσιογράφοι από την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τα νησιά, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac.
Τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν και δούλεψαν για τη δημιουργία του Μουσείου, τον Γιάννη Καραλή, τον Νίκο Πολίτη, και τον Γιάννη Βουλδή, δημοσιογράφοι και μέλη της διοίκησης της Ένωσης, καταφέρνοντας να εντοπίσουν, συγκεντρώσουν και ταξινομήσουν το υλικό, κάτω από αντίξοες συνθήκες, μνημόνευσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης.
Από την πλευρά του, το μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργος Κυρούσης αναφέρθηκε στον πλούτο του μουσείου, αλλά και στην ανάγκη μεταστέγασής του σε νέο χώρο. Όπως ανέφερε, γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί σε ένα νεοκλασικό κτίριο της Πάτρας, όπου στεγαζόταν η Νομαρχία.
Σήμερα το Μουσείο Τύπου στεγάζεται σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην οδό Μαιζώνος 200 στην Πάτρα, και είναι ανοικτό για κάθε ενδιαφερόμενο, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.
Για την ιστορία, αλλά και το μέλλον του μουσείου μίλησε στην εκδήλωση η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Μουσείου Τύπου Αφροδίτη Τσικριτσή, ενώ για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία, το μέλος του ΔΣ Ειρήνη Τσάκα.

 
 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter