Όταν το χθες μιλάει με το σήμερα

Όταν το χθες μιλάει με το σήμερα
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών, θα παρουσιαστούν εκφραστικές μορφές λαϊκών τεχνών -παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορός- που συνιστούν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου, η οποία μας «παραδόθηκε» και χρησιμοποιείται σήμερα από τις τοπικές κοινωνίες ως διακριτό «πολιτιστικό φαινόμενο».
Θα αναδειχτούν οι επιρροές και οι ενσωματώσεις στον χώρο και στον χρόνο μέσα από ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στο ανατολικό μεσογειακό δίκτυο, με το οποίο ήρθαν σε επαφή οι Ηπειρώτες (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κάιρο κ.λπ.), με τη βαλκανική (Αλβανία, Ρουμανία), τις βλάχικες πολιτιστικές διαδρομές, ενώ θα δοθεί έμφαση στα τοπικά ιδιότυπα ακούσματα που ανάγονται στη μακρινή αρχαιότητα.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει αντιπροσωπευτικό μουσικό συγκρότημα από την Πρεμετή της Αλβανίας, το οποίο θα παρουσιάσει τις μουσικές γέφυρες της περιοχής με την Ήπειρο, και μουσικοχορευτικό συγκρότημα από τα Γρεβενά, το οποίο θα αναδείξει τη βλάχικη παράδοση και τις επιρροές της στην Ήπειρο.
Καταξιωμένες ηπειρώτικες κομπανίες (Ν.Τάσση, Μιχάλη Μπραχόπουλου, Βασίλη Παπαγεωργίου), τραγουδιστές (Στέργιος Μπάος, Κώστας Λεοντίδης, Κώστας Ζούμπας, Mαρία Γκάντζου) και χορευτικά συγκροτήματα θα αποδώσουν την πολυειδία και πολυηχία της ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα, με τα δάνεια και τα αντιδάνεια που έχουν εντοπίσει και έχουν καταγράψει οι επιστήμονες-μελετητές. Την έρευνα και παρουσίαση έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Τζόκας.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter