Στα χέρια Γαβρόγλου η πρόταση

Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται η διαμόρφωση της πρότασης του υπουργείου που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα βασίζεται στις προτάσεις της Επιτροπής, προκειμένου να τεθεί ενώπιον των Συγκλήτων των δύο ιδρυμάτων.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Καψάλης, που έκανε γνωστή την ολοκλήρωση της εργασίας της Επιτροπής, δήλωσε «μη εξουσιοδοτημένος» να αποκαλύψει τι περιλαμβάνεται σε αυτό. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, με αφορμή ερώτηση για την πρόσφατη επιστολή 166 ακαδημαϊκών που διαφωνούν, ότι «θα διαφυλαχθούν με κάθε τρόπο τα κεκτημένα του πανεπιστημίου», χωρίς, όμως, στενά περιοριστικά πλαίσια ή μη λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές προοπτικές, σημειώνοντας πως κατανοεί τις ανησυχίες και επιφυλάξεις που μπορεί να υπάρχουν.

«Πρόκειται για ένα ομόφωνο πόρισμα, που εκφράζει τις απόψεις όλων των συναδέλφων μελών της Επιτροπής και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό», περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Καψάλης για το πόρισμα.

Σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και δύο μήνες περίπου, η Επιτροπή εξέταζε την ένταξη τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, με συναφές αντικείμενο, σε σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα τμήματα για τα οποία υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και έχει ενδιαφέρον, αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή ως προς τις οριστικές αποφάσεις της Επιτροπής, είναι αυτά του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα. Η πρόταση αφορούσε την κατάργηση της μιας κατεύθυνσης (Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων) της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και τη μεταφορά της δεύτερης (Διοίκηση Επιχειρήσεων) στην Πρέβεζα, ώστε μαζί με το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής να αποτελέσουν μία Σχολή.

Βέβαιη θεωρείται, όπως εξάλλου και ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε από τα Γιάννενα, η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής του πανεπιστημίου, με έδρα την Άρτα. Σε αυτή μπορεί να ενταχθεί το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ, με αναβαθμισμένο αντικείμενο σπουδών, ωστόσο πιθανότατα να προταθεί και η ανάπτυξη νέου τμήματος. Επίσης, στην κατεύθυνση ένταξης στο πανεπιστήμιο είναι τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής (στο τμήμα Μηχανικών Η/Υκαι πληροφορικής) και Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (στη Σχολή Καλών Τεχνών) της Άρτας. Αντίστοιχο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν το τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ που θα «απορροφηθεί» από το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, και τα τμήματα Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου που θα ενταχθούν στην Ιατρική Σχολή.

Αν και μέχρι στιγμής το πόρισμα κρατείται ως «επτασφράγιστο μυστικό», το περιεχόμενο δεν αναμένεται να διαφοροποιείται σημαντικά από τις θέσεις που είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενο χρόνο από μέλη της Επιτροπής.

 

Η Σύνοδος των πρυτάνεων

Δεν είναι ικανοποιημένη η Σύνοδος των πρυτάνεων για το σχέδιο νόμου ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη, με αφορμή τη λήξη της διαβούλευσης, ενώ έλαβε άμεσα την απάντηση του υπουργού Παιδείας.

Η Σύνοδος κρίνει ότι ένα σοβαρό εγχείρημα, όπως η ίδρυση πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με την ταυτόχρονη απορρόφηση από αυτό των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, δημιουργεί δραστική αλλαγή στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και θα πρέπει να συνοδεύεται από την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Ένα ακόμη κυρίαρχο ζήτημα, όπως ανέφερε ο κ. Καψάλης, είναι ο προσδιορισμό των γνωστικών αντικειμένων των νέων τμημάτων, καθώς και το γεγονός ότι τα νέα προγράμματα σπουδών θα έπρεπε να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν από την ΑΔΙΠ, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας.

Παράλληλα, θεωρεί ότι πτυχίο πανεπιστημίου από τα νέα τμήματα πρέπει να αποκτήσουν οι φοιτητές, που θα εισαχθούν σε αυτά και θα παρακολουθήσουν τα νέα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, και όχι οι φοιτητές που ήδη άρχισαν τις σπουδές τους στα σημερινά ΤΕΙ.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η αυτόματη μετατροπή των θέσεων όλων των καθηγητών ενδιάμεσων βαθμίδων των δύο ΤΕΙ σε καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς καμία κρίση ή άλλη διαδικασία ελέγχου, αποτελεί παραβίαση της ισονομίας σε σχέση με καθηγητές πανεπιστημίου, που έχουν κριθεί και διοριστεί με διαφορετικά ακαδημαϊκά κριτήρια.

 

Η απάντηση του υπουργού

«Πολλές παρανοήσεις της ανακοίνωσης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν καλούνταν κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου στη συνεδρίαση, όπως εξ’ άλλου συνηθίζεται. Κρίμα. Ας επαναλάβουμε, λοιπόν, και εμείς τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας μας, μιας και δεν είναι μόνον η Σύνοδος Πρυτάνεων των πανεπιστημίων που έχει την αποκλειστικότητα να ορίζει τι είναι ακαδημαϊκά σωστό και τι όχι», τονίζει στην απάντηση του ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου, σχετικά με την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ εν συνεχεία αναφέρεται λεπτομερώς σε όλα τα ζητήματα που επισημαίνει η Σύνοδος.

«Η διαμόρφωση του νέου πανεπιστημίου γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια, όχι με λογικές επικαλύψεων, πολυδιάσπασης και υπερεξειδίκευσης… Οι διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης για νεοϊδρυόμενα Τμήματα έχουν νόημα και φυσικά θα γίνουν, εφόσον τα προγράμματα σπουδών, που η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα θα προτείνει, στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου, διανύσουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά στην ένταξη των μελών Δ.Ε.Π. σε τακτικές θέσεις, οι προϋποθέσεις που η νομοθεσία προβλέπει για την εκλογή καθηγητών πανεπιστημίου, δε διαφοροποιούνται επί τω αυστηρότερω από αυτές που προβλέπονται για εκλογή καθηγητών Τ.Ε.Ι., παρά μόνο σε μέρος των απαιτούμενων προσόντων των καθηγητών α’ βαθμίδας. Το νομοσχέδιο προβλέπει αυτά ακριβώς να ελεγχθούν, άλλως η ισονομία θα παραβιαζόταν σε βάρος των καθηγητών των Τ.Ε.Ι.», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter