Πιάνουν δουλειά οι επιτροπές αντιρρήσεων

Πιάνουν δουλειά οι επιτροπές αντιρρήσεων
Αυτό ανακοίνωσε ο δασολόγος, ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος, ο οποίος μετέφερε και τη βούληση του Σωκράτη Φάμελλου για προτάσεις επίλυσης ζητημάτων που έχουν προκύψει.

«Το υπουργείο είναι έτοιμο να ακούσει λύσεις-προτάσεις για τα ζητήματα που έχουν προκύψει, και να προχωρήσει σε κοινωνικά δίκαιες λύσεις μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπυρόπουλος, στην ημερίδα που διοργανώθηκε στη Ζίτσα, με πρωτοβουλία του δήμου, προκειμένου να υπάρξει έγκυρη ενημέρωση, αλλά και να κατατεθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στην αμπελουργική ζώνη.

«Οι δασικοί χάρτες δε δημιούργησαν προβλήματα στους δασωμένους αγρούς, αλλά τα ανέδειξαν, “φωτογράφησαν” την έκταση του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Παπασπυρόπουλος και, στην ομιλία του, ανέλυσε τα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα το υπουργείο για την κατάρτιση και την κύρωση των δασικών χαρτών, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την έννοια των δασωμένων αγρών. Η κύρωση των δασικών χαρτών, σύμφωνα με το κ. Παπασπυρόπουλο, θα έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο της χώρας έως το 2020.

Οι τοπικοί φορείς, πάντως, ζητούν νομοθετική ρύθμιση σε εκτάσεις που θεωρούνται πλέον κατά τεκμήριο δημόσιες, ωστόσο, καλλιεργούνταν στο παρελθόν. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο στην Ήπειρο, καθώς βρίσκουμε τις εκτάσεις να ανήκουν κατά τεκμήριο στο Δημόσιο. Δίνουμε δικαιώματα φύτευσης αμπέλων και δεν έχουν που να τα καλλιεργήσουν» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ζήτησε επιτακτικά από το υπουργείο να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λύσουν τα προβλήματα.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. «Είδαμε ανθρώπους να εκφράζουν έντονα την αγωνία τους, καθώς, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπέλων, σκοντάφτουν στο “γράμμα” του νόμου, επειδή εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981 ήταν αμπελώνες και καλλιεργούνταν, με την πάροδο του χρόνου δασώθηκαν, καθώς έμειναν ακαλλιέργητες», ανέφερε και ζήτησε να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εκτάσεις που εμφανίζονται καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες), να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και να εξαιρεθεί η αμπελουργική ζώνη Ζίτσας από τον χαρακτηρισμό δασική έκταση ή δάσος.

«Είμαστε από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα σ’ όλες του τις διαστάσεις, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε με εποικοδομητικό τρόπο στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και του τόπου», ανέφερε ο κ. Πλιάκος και πρόσθεσε: «Δεν εφησυχάζουμε, γιατί θεωρούμε πως ζητήματα που έχει αναδείξει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν έχουν επιλυθεί». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «χρυσή ευκαιρία» τη σύσκεψη, από την οποία πρέπει να προκύψουν λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν στους δασικούς χάρτες και τους δασωμένους αγρούς, «καθώς το κεντρικό κράτος αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακούει».

Μεταξύ άλλων στην ενημερωτική εκδήλωση βρέθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, Χρ. Μαντάς και Γ. Στέφος, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νικ. Παπαευθυμίου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Παναγιώτης Μάνης και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων και υπεύθυνη λειτουργίας του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) για την Π.Ε. Ιωαννίνων, δασολόγος Ελένη Βάκκα, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και συλλόγων.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter