Δεν έφταιξε η βροχή και το ποτάμι

Όπως αναφέρει, κάνοντας μάλιστα και έναν παραλληλισμό με την κατάρρευση της Γέφυρας Πλάκας πριν από τρία χρόνια, πολίτες και φορείς είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που ελλόχευαν όχι μόνο λόγω της φυσικής φθοράς, αλλά και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων. «Τσιμενταύλακας στη ράχη του, εκσκαφή για σωλήνες στα σπλάχνα του, αδιαφορία για τις διαβρώσεις από διαρρέοντα νερά και ρίζες δέντρων στα πλευρά του. Τρία χρόνια πριν ήρθε και η πρώτη προειδοποίηση με την καθίζηση του δρόμου κοντά του. Υποτίθεται πως έγιναν τότε όλες οι αναγκαίες ενέργειες αποκατάστασης του προβλήματος και προστασίας του Θεογέφυρου από την περιφέρεια και τον δήμο Ζίτσας. Που με άνεση έδωσαν την άδεια ακόμα και για να σκαφτεί για να περάσει αγωγός», σημειώνεται στην ανακοίνωση και χαρακτηρίζεται «τραγικά αστείος» ο ισχυρισμός πως για όλα φταίει η βροχή.
Πέρα από την απόδοση ευθυνών, η Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς» τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και για άλλα γεφύρια που κινδυνεύουν να έχουν την ίδια κατάληξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της παράταξης «Ηπειρωτική Συσπείρωση» της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που κάνει λόγο για διαχρονική, εγκληματική, συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση των ιστορικών μνημείων εκ μέρους των κυβερνήσεων, των περιφερειακών αρχών και των δήμων.
«Και τα δύο γεφύρια τα γκρέμισε το ίδιο ποτάμι, το θολό ποτάμι της εγκληματικής αδιαφορίας για τις λαϊκές ανάγκες και την πολιτιστική κληρονομιά, του συστήματος και των συμφερόντων που υπηρετούν τόσο πειθήνια και με τέτοιο ζήλο σαν εθελόδουλοι του 21ου αιώνα. Κι αν τόσες φορές βαριάκουσαν σε τόσες προειδοποιήσεις, αν τόσες φορές υποκρίθηκαν ότι άκουγαν μόνο τη βουή του ποταμού, κάποια στιγμή θα καταλάβουν -και θα ναι ντάλα μεσημέρι- ότι το ποτάμι που θα τους γκρεμίσει, θα είναι η οργή όσων καθημερινά αντιλαμβάνονται ποιοι έκαναν τον τόπο και την πατρίδα μας Καιάδα των μνημονίων, Καιάδα του καπιταλισμού», σημειώνει και καλεί σε στράτευση στον αγώνα για την άμεση αναστήλωση των δύο γεφυριών, αλλά πρωτίστως για άμεσα μέτρα συντήρησης και επισκευής των ιστορικών μνημείων της Ηπείρου.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter