Από τα χρόνια της εξορίας έως την τοπιογραφία

Από τα χρόνια της εξορίας έως την τοπιογραφία
Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις με τη σύζυγο του καλλιτέχνη Φραντζέσκα Ιακωβίδη-Δαγκλή, αλλά και με τους συγγενείς του, ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου του και του προσωπικού του αρχείου ανήκει πλέον στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης και για πρώτη φορά παρουσιάζεται στα Γιάννενα.
Ο Χρίστος Δαγκλής σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, πρώτα στο προπαρασκευαστικό τμήμα με τον Π. Μαθιόπουλο και στη συνέχεια στο εργαστήριο ζωγραφικής με τον Κ. Παρθένη και χαρακτικής με τον Γ. Κεφαλληνό. Αποτελεί μια μορφή εμβληματική της νεοελληνικής αλλά και της Αριστεράς. Από τα χρόνια της Κατοχής έδωσε αφίσες, ένσημα και άλλο έντυπο υλικό για την αντίσταση. Χωρίς φόβο, χωρίς αμφιβολίες θυσίασε στην εξορία τα πιο δημιουργικά νεανικά του χρόνια. Έζησε σε αντίσκηνα, μαζί με πολυάριθμους συντρόφους του στο Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη, με μόνο του όπλο το μολύβι και την πένα του, αποτυπώνοντας πρόσωπα, τοπία, βασανιστήρια. Υπηρέτησε τις ιδέες του και δε συμβιβάστηκε ποτέ στην τέχνη του. Αργότερα, ως ελεύθερος πλέον πολίτης και καλλιτέχνης, στράφηκε προς την τοπιογραφία, στις απόψεις ελληνικών τόπων και σπουδαίων ευρωπαϊκών πόλεων που απεικόνισε στις δεξιοτεχνικές του ακουαρέλες.
Η αναδρομική του έκθεση, που η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει, παρουσιάζει κάθε φάση της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας, κάθε πτυχή της δημιουργίας του: σχέδια της εξορίας, υδατογραφίες, θεατρικά σκηνικά, προπλάσματα κοσμημάτων και φυσικά χαρακτικά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Πέμπτη 8 το πρωί έως 3 το μεσημέρι, Παρασκευή 8 το πρωί έως 9 το βράδυ και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ.
Παράλληλα, από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 25 Μαρτίου, στον εκθεσιακό χώρο του φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, θα φιλοξενηθεί η «Περιφερειακή αναδρομική έκθεση με ακουαρέλες» του Χρίστου Δαγκλή. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter