«Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία»

«Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία»
Μετά από τρία χρόνια της διοργάνωσης στην Άνδρο, το φετινό πρόγραμμα αλλάζει νησί και θα διεξαχθεί από 8 έως 15 Ιουλίου με τη συνέργεια του δήμου Σύρου. Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών, με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης, συνεχίζεται και φέτος, καθώς σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης κ.ά. Διευθύνεται από Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Δ. Καψάλης.
Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης». Θα καλύψει, μεταξύ άλλων, τις θεματικές:
-Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος.
-Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης.
-Τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής.
-Τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο;
-Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια.
-Δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου.
-Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-Η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας.
Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος προσφέρει ο εκδότης Γιάννης Μαμάης, που σχεδιάζει και επιμελείται τη μορφή του έντυπου υλικού. Υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η δημοσιογράφος Τέτα Βαρλάμη.
Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών στην κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, στο e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://summerschool.ac.uoi.gr

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter  
FacebookTwitterDiggDeliciousGoogle BookmarksLinkedinRSS FeedPinterest