Από τις οθόνες του Ισραήλ

Από τις οθόνες του Ισραήλ
Από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Μαρτίου, θα προβληθούν στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής» έξι ταινίες, με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.
Η επίσημη έναρξη του αφιερώματος θα γίνει στις 6.45 το απόγευμα της Παρασκευής και το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:
Παρασκευή 16 Μαρτίου
19.00: Αστυνόμος Αζουλάι (Κωμωδία, 1970, 90’) του Efraim Kishon. Πρωταγωνιστούν: Shaike Ofir, Zaharira Harifai, Yosef Shiloach. Ο Αζουλάι υπηρετεί ως αστυνομικός στη Γιάφα. Την ανικανότητά του συναγωνίζεται μόνο η γενναιόδωρη καρδιά του. Οι ανώτεροί του σχεδιάζουν να τον διώξουν με πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά εκείνος επιμένει να παραμείνει στο σώμα. Εξάλλου, ούτε ο υπόκοσμος της Γιάφα θέλει να δει τον Αζουλάι να φεύγει. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα το 1971.
21.00: Στην άκρη του κόσμου, αριστερά (Δραματική κομεντί, 2004, 110’) του Avi Nesher .Πρωταγωνιστούν Neta Garty, Liraz Charhi, Aure Atika. Μια οικογένεια από την Ινδία πηγαίνει να ζήσει σε μια ερημική περιοχή του νότιου Ισραήλ, στα τέλη της δεκαετίας 1960. Η σοβαρή κόρη γίνεται φίλη με μια χαριτωμένη κι επιπόλαιη κοπέλα, η οικογένεια της οποίας ήρθε από το Μαρόκο. Μια τρυφερή ματιά στις αγωνίες και τις εκπλήξεις, που φέρνει η ενσωμάτωση οικογενειών με διαφορετική προέλευση από την εβραϊκή διασπορά. Η ταινία έχει κερδίσει βραβείο κοινού στο Taormina Film Fest και βραβείο κριτικής επιτροπής στο Tokyo International Film Festival.
Σαββάτο 17 Μαρτίου
19.00: Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού (Δραματική κομεντί, 2010, 103’) του Eran Riklis. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του A. B. Yehoshua. Πρωταγωνιστούν Mark Ivanir, Noah Silver, Reymond Amsalem. Με σκοπό να προστατεύσει την εικόνα της εταιρείας του, ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού μιας αλυσίδας φούρνων ταξιδεύει απρόθυμα στην Ανατολική Ευρώπη για να παραδώσει στην οικογένειά της τη σορό μιας υπαλλήλου, που είχε μεταναστεύσει πρόσφατα στο Ισραήλ. Η ταινία έχει κερδίσει πέντε βραβεία Ophir και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2011.
21.00: Ο Προξενητής (Δραματική κομεντί, 2010, 112’ ) του Avi Nesher, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Amir Gutfreund. Πρωταγωνιστούν Adir Miller, Maya Dagan, Tuval Shafir. Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1968, ο έφηβος Άρικ πιάνει δουλειά στο πλευρό ενός μυστηριώδους προξενητή, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, που διατηρεί ένα μικρό γραφείο σε κακόφημη συνοικία. Μέσα σε αυτόν τον αλλόκοτο για τον Άρικ περίγυρο, ο προξενητής θα τον μυήσει σε έναν καινούργιο κόσμο. Η ταινία κέρδισε Αργυρή Πλακέτα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγου 2011 και βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μπρυζ την ίδια χρονιά.
Κυριακή 18 Μαρτίου
19.00: Δύο τη νύχτα (Ρομαντική κομεντί, 2011, 87’) του Roi Werner. Πρωταγωνιστούν Yaron Brovinsky, Keren Berger, Omer Barnea. Σε μια πόλη όπου όλα είναι δυνατόν να συμβούν, ένας άντρας και μια γυναίκα ψάχνουν το αδύνατο: μια θέση για παρκάρισμα. Η ιστορία δύο ανθρώπων που γνωρίζονται σε ένα μπαρ, θέλουν να περάσουν τη νύχτα μαζί, αλλά πρέπει πρώτα να παρκάρουν. Η ταινία έχει κερδίσει βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού 2011 και βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ισραηλινού Κινηματογράφου Παρισιού την ίδια χρονιά.
21.00: Πλατεία Ονείρων (Desperado Square, κοινωνικό δράμα, 2001, 98’) του
Benny Toraty. Πρωταγωνιστούν Joseph Shiloach, Yona Elian, Mohammed Bakri. Σε μια γειτονιά ξεχασμένη από τον χρόνο, το πρώτο μνημόσυνο του Morris Mandabon, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, πλησιάζει και ο νεαρότερος γιος του, ο Nissim, βλέπει ένα όνειρο. Στο όνειρο ο πατέρας του τού αναθέτει να επαναλειτουργήσει τον παλιό κινηματογράφο της γειτονιάς, με συνέπεια να καταπατά τον όρκο που ο Morris είχε πάρει χρόνια πριν, ώστε να μην προβάλει ταινίες ποτέ ξανά.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter  
FacebookTwitterDiggDeliciousGoogle BookmarksLinkedinRSS FeedPinterest