Συγκίνησε το κοινό

Ένα πολύτιμο αρχείο
Με την ευκαιρία τούτης της παράστασης και μιας που αναφερθήκαμε στην πολυχτυπημένη οικογένεια του Γιάννη Ευαγγελίδη –πραγματικών αριστερών ιδεολόγων- θα κάναμε μια πρόταση στον δήμο ή σε οποιονδήποτε τοπικό φορέα, ώστε να αξιοποιήσει το πολύτιμο και πολύ καλά δομημένο αρχείο της κόρης του Νίκης Ευαγγελίδη-Σκουρογιάννη για την έκδοση ίσως ενός πονήματος. Αλλά αν δεν υπάρχει κάποιος που να αναλάβει το κόστος και να επιμεληθεί μια τέτοια έκδοση, καλό θα ήταν το αρχείο αυτό, το οποίο περιέχει πολλά στοιχεία για τον τόπο μας, όπως και τεκμήρια μιας εποχής, να περιέλθει -ας πούμε για καλύτερα- στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προς αξιοποίησή του, όπως οι αρμόδιοι κρίνουν. Θα μου πείτε, δύσκολοι καιροί για τα οικονομικά του πανεπιστημίου, ακόμη δυσκολότεροι για εκδόσεις, αλλά έχοντας υπόψη πόσα ίσως όχι χρήσιμα βιβλία έχουν εκδοθεί, κάνουμε την πρόταση.

Ντύθηκε άνδρας
Το ένα φέρνει το άλλο, καθώς κυλά η Τσιμπίδα. Γυναίκες το θέμα μας από το πρώτο σχόλιο σήμερα και στη σκέψη έρχεται η Ελένη Αλταμούρα-Μπούκουρα, η σπετσιώτισσα ζωγράφος του 19ου αιώνα και η τραγική της μοίρα, στην οποία αναφερόταν προχθές εκπομπή στο κρατικό κανάλι. Η Αλταμούρα, με τα αυστηρά όρια που έθετε η εποχή της, μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία. O πατέρας της, ο Γιάννης Μπούκουρας, άνθρωπος με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, ήταν ο εμψυχωτής της. Ήταν εκείνος που έχτισε το πρώτο θέατρο στην Αθήνα, στη θέση του οποίου υπάρχει σήμερα η πλατεία Θεάτρου. Θυμήθηκα την ομιλία της Δρόσως Κατσίλα και τον δικό μας Χρήστο Χρηστοβασίλη, που εμψύχωνε την κόρη του Ανθούλα και συνετέλεσε, ώστε να κάνουν και τα κορίτσια γυμναστική στα σχολεία, πράγμα που απαγορευόταν αυστηρά. Οι μαθήτριες ήταν κλεισμένες σε αποθήκη την ώρα της γυμναστικής, γιατί ήταν απαγορευτικό να βλέπουν τους μαθητές με τα κοντά παντελονάκια!

Η Αγία Θεοδώρα της Άρτας
Από σύμπτωση βρεθήκαμε την Κυριακή στην Άρτα έξι γυναίκες, φίλες με το παραπάνω, που λέμε. Ένα λεωφορείο γεμάτο προσκυνητές για την Αγία. Την εκδρομή διοργάνωσε και πάλι μια γυναίκα. Τρυπώσαμε κι εμείς μέσα να πάμε στην Άρτα, σε μια πόλη που όσο και να φανεί περίεργο, είχαμε να πατήσουμε το πόδι μας από την προ Βάγια δημάρχου περίοδο. Μια πόλη που από την πρώτη ματιά, φάνηκε πιο καθαρή από τη δική μας. Με μια πλατεία, την οποία πραγματικά ζηλέψαμε, με τα δέντρα της να δίνουν μια ομορφιά και με το φύσημα του αέρα να σου δροσίζει το πρόσωπο, με λουλούδια, με παρτέρια καθαρά κι όχι γεμάτα γόπες και σκουπίδια. Με πολλές καφετέριες γύρω-γύρω, με πρώτη και καλύτερη εκείνη που φέρνει το όνομα Βυζάντιο. Εκεί κατέλυσαν μετά την αρχοντική λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων της αρτινής Αγίας, της βασίλισσάς τους, οι επίσημοι. Μαζί τους ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, η αρτινή υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, αλλά κι ο βουλευτής Βασίλης Λεβέντης.

Μας έβαλαν τα γυαλιά
Αυτό που μας προκάλεσε μεγίστη εντύπωση, ήταν η λιτανεία. Δυστυχώς κι αυτή τη συγκρίναμε με τη δική μας για τον πολιούχο μας Άγιο Γεώργιο. Τι πλούτος και τι φτώχια αντίστοιχα! Πλουσιότερη από τη βασίλισσά τους η όλη εκδήλωση. Με μουσικές και καμπάνες να ηχούν πέρα ως πέρα, με δεκάδες ιερείς, με δεσποτάδες από άλλες μητροπόλεις-εκτός από τη δική μας-, με σχολεία και μαθητές ντυμένους με τις παραδοσιακές στολές, με συμμετοχές από πολλά μέρη της Ελλάδας, με κόσμο που να ξεχύνεται στους δρόμους, με ενήλικες και παιδιά να στήνουν ατέλειωτες ουρές για να προσκυνήσουν. Απαραίτητος κι ο χαλβάς Φαρσάλων, βέβαια, που στήνει τη γλυκύτητα και τη νοστιμιά του πάντα σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Όμως… «τα παιδιά από την Άρτα» μας έβαλαν τα γυαλιά σε όλα.

Γαία πυρί μειχθήτω
Παίρνουμε τις στροφούλες και με δυο δρασκελιές βρισκόμαστε στο Μενίδι. Για να απολαύσουμε ψαράκι από τον Αμβρακικό ως Έλληνες που είμαστε και… γαία πυρί μειχθήτω.
Τι κόσμος ήταν εκείνος, Αγία Θεοδώρα μου! Πόσα ψάρια να έβγαλε ο Αμβρακικός για να θρέψει όλη αυτή την κοσμούρα. Κι όμως είχε και τάισε. Το Μενίδι , που ενώ αρτινό είναι όπως μας λένε οι κάτοικοί του, στην Αμφιλοχία και στο Αγρίνιο πρέπει να τρέξουν για τις υποθέσεις τους, καθώς εκεί ανήκουν διοικητικά, μας περίμενε ηλιόλουστο. Πεντακάθαρο και μοσχομύριστο το καλοκαιρινό θέρετρο με τις καλοκλαδεμένες κατάφορτες λεμονιές και τις περιποιημένες του αυλές, μας ενθουσίασε.

Εικόνα απείρου κάλλους
 Ήταν κάτι που μας ξάφνιασε και μάλιστα μπροστά σχεδόν από τα μάτια της αστυνομίας. Ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο εντελώς παράνομα απέναντι από το αστυνομικό μέγαρο, που πάνω στην οροφή του κουβαλούσε ένα όρθιο μπουκάλι νερού και μια πλαστική κούπα καφέ με τα ενδεικτικά γνωστής καφετέριας. Φαινόταν σαν να τα τοποθέτησε και τα δυο κάποιος με τάξη. Μπορεί αργότερα να έλαβε το πρόστιμό του ο οδηγός για την παρανομία του, όμως για αρκετές ώρες ήταν εκεί το αυτοκίνητο με το περίεργο φορτίο του.
 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter  
FacebookTwitterDiggDeliciousGoogle BookmarksLinkedinRSS FeedPinterest