Προσωρινό φρένο στις μονάδες βιοαερίου

Προσωρινό φρένο στις μονάδες βιοαερίου
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην
Ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, την προστασία του περιβάλλοντος και την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων βιομάζας/βιοαερίου/βιορευστών.
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτηρίζει προβληματικό για επενδύσεις ΑΠΕ το καθεστώς, που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, με τη σημερινή ηγεσία να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τροποποιήσεις. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιλαμβανόμενο ότι ο σχεδιασμός των χρήσεων γης είναι απαραίτητος όχι μόνο για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις αλλά και για να ενισχυθεί η θετική αλληλεπίδραση των διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτών, έχει αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ετοιμάζει ένα νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο (παράλληλα με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ, ώστε να υφίσταται το απαραίτητο περιβαλλοντικό και χωροταξικό θεσμικό πλαίσιο για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας), θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει ένα ακόμη σημείο της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στην ερώτηση του Κ. Τασούλα, που έχει να κάνει με τη δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου στη διαδικασία αδειοδότησης. Σαφέστατα επισημαίνεται πως, δεδομένου ότι το έργο ανήκει στην υποκατηγορία Α2, αποκλειστικά αρμόδιο είναι το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει πάρει απόφαση έως σήμερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης γνωμοδότησης, όπως προκύπτει και από έγγραφο, που υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

«ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
Για προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κάνει λόγο ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φάμελλου.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως από τις απαντήσεις «είναι προφανές πως ούτε οι υπουργικές κατευθύνσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής αποδοχής, ούτε οι γνωματεύσεις των αρμοδίων επιτροπών της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζίτσας συνηγορούν για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων, που ουσιαστικά υποκρύπτουν μία μονάδα 10 MW και αναμένουμε το ΠΕΣΠΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξουν αναλόγως προστατεύοντας τη νομιμότητα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter  
FacebookTwitterDiggDeliciousGoogle BookmarksLinkedinRSS FeedPinterest