Ένας Γιαννιώτης «πρώτος πολίτης» στη Γερμανία

Ένας Γιαννιώτης «πρώτος πολίτης» στη Γερμανία
Ο Δ. Αξουργός γεννήθηκε στα Γιάννενα, αλλά από την ηλικία των πέντε ετών ζει στην πόλη Iserlohn, όπου εργάζονταν οι μετανάστες γονείς του. Σπούδασε ιστορία και κοινωνικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Bochum και από το 2010 διδάσκει στο λύκειο της Friedrich-Bahrens.

Την περασμένη Κυριακή, ο 35χρονος δάσκαλος της πόλης, έγινε ο πρώτος έλληνας δήμαρχος της χώρας, με το κόμμα τον Σοσιαλδημοκρατών(SPD), «κατατροπώνοντας» τον αντίπαλό του, που υποστηρίχθηκε από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), του Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP). Είχε εμπλακεί πολύ νωρίς με την αυτοδιοίκηση και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος για πρώτη φορά στην ηλικία των 21 ετών.

Την ανακοίνωση της εκλογής του κ. Αξουργού ακολούθησε «μπαράζ» συγχαρητηρίων από την Ελλάδα. Επιστολή απέστειλε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, απευθυνόμενος στον «συνάδελφο και συντοπίτη» Δ. Αξουργό.

«Η επιτυχία σου αυτή γεμίζει όλους τους Έλληνες και ειδικά εμάς τους Γιαννιώτες με υπερηφάνεια. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ένας δήμος της Ελλάδας και ένας της Γερμανίας να έρθουν πιο κοντά. Σου εύχομαι δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις», αναφέρει η επιστολή.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε περήφανοι γιατί αφενός πρόκειται για τον πρώτο έλληνα δήμαρχο, που εκλέγεται στη Γερμανία, αφετέρου για τον πρώτο έλληνα σοσιαλιστή δήμαρχο της Γερμανίας. Καλή δύναμη Δημήτρη και καλή επιτυχία στα καθήκοντά σου. Ευχόμαστε σύντομα να σε ακολουθήσουν και να εκλεγούν και άλλοι ελληνικής καταγωγής δήμαρχοι και να συνεχίζουν να αυξάνονται οι Έλληνες στη Γερμανία -και σε κάθε γωνιά του πλανήτη- που έχουν θεσμικές θέσεις και συμμετοχή στα διάφορα φόρα».

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter