Είμαστε πίσω

Πρόσβαση δεν έχουν οι κοινοί θνητοί, αλλά μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος -υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Βερναρδάκης. Ωστόσο, από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, προκύπτει ότι ελάχιστα έχουν γίνει. «Πρωταθλητές» υλοποίησης είναι οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 35,8%, η Δυτική Ελλάδα με 30,7% και η Θεσσαλία με 24,1%, άρα στην Ήπειρο ο βαθμός υλοποίησης είναι ακόμη πιο χαμηλός. Και το μόνο, που φαίνεται ίσως πιο κοντά, είναι το σχέδιο ενοποίησης πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου. Τίποτα άλλο δε φαίνεται στον ορίζοντα.

Α.Τ.

Εκεχειρία

Κάποτε ο θάνατος ένωνε τους ανθρώπους. Η κοινή μοίρα, ο κοινός πόνος, το κοινό σάστισμα μπροστά στο αιφνίδιο και το τελελεσμένο τους έφερνε κοντά. Και στο μόνοιασμα αυτό, οι άνθρωποι –συγγενείς και άγνωστοι- σιωπούσαν και πενθούσαν άλλοι γοερά κι άλλοι βουβά. Στον πόλεμο, αποφασίζονται άτυπες εκεχειρίες για λίγες ώρες ή μέρες, προκειμένου και οι δύο πλευρές να θάψουν τους νεκρούς τους. Κανείς δεν τις παραβιάζει κι αν ποτέ κάποιος το κάνει, τούτο είναι ύβρις μεγάλη, που συνήθως επιστρέφει αργά η γρήγορα σε κείνον που τη διέπραξε.

Όμως, στον τόπο αυτό, ακόμη κι ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου εν ώρα καθήκοντος δεν μπορεί να μας μονοιάσει και να μας κάνει να σωπάσουμε. Η σκέψη μιας οικογένειας, που χάνει ξαφνικά τη γη κάτω από τα πόδια της και τίποτε ξανά δε θα είναι για τα μέλη της το ίδιο δεν επιβάλλει μια άτυπη -έστω μέχρι τον αποχαιρετισμό- ανακωχή.

Τ.Τ.

Ούτε ενός λεπτού σιγή

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε υπερφίαλα και ναρκισσιστικά τον θάνατό του Γιώργου Μπαλταδώρου με ένα τουΐτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραβλέποντας επιδεικτικά όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο και όσα ανθρώπινα οφείλει να συνυπολογίσει προτού απερίσκεπτα διαχειριστεί την ανακοίνωση ενός κακού μαντάτου. Κι εμείς πήγαμε (πάλι) και τσακωθήκαμε και για τον νεκρό σμηναγό, πριν καν εντοπιστεί η σορός του. Κι ανάλογα με τη θέση που έχουμε από χρόνια ή πρόσφατα πάρει στα χαρακώματα, υποβαθμίσαμε το γεγονός ή το σηκώσαμε ψηλά, λάβαρο μιας επανάστασης, που φυσικά δεν έχουμε τα κότσια να κάνουμε. Την ίδια ώρα, πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα ενός σπιτιού μια γυναίκα έχασε τον άντρα της, δύο παιδιά τον μπαμπά τους. Τον θρήνο τους, όμως, δε θα τον ακούσουμε ποτέ, γιατί τον σκέπασαν οι φωνές μας, η φλυαρία μας και οι ιαχές εντός ακόμη εικονικού πολέμου. Τέτοιοι είμαστε. Δεν αντέχουμε να κάνουμε ησυχία ούτε την ώρα της κηδείας. Όπως συμβαίνει σε κάθε κηδεία, που ο πόνος από την απώλεια δεν είναι δικός μας. 

Τ.Τ.

Οι από δω και οι από κει

Η φημολογία- μουρμούρα περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο δίνει και παίρνει χωρίς να στερείται βάσης. Από την άλλη πλευρά της θάλασσας, οι Τουρκοενθνικιστές βγάζουν πύρινους και προκλητικούς λόγους απειλώντας να σπάσουν πόδια, να ξεριζώσουν δόντια, να μας θάψουν ζωντανούς και πολλά άλλα κομψά και ευπρεπή, που τους κάνουν να μοιάζουν με τύπους, που ξημεροβραδιάζονται βλέποντας θρίλερ βασισμένα σε βιβλία του Στήβεν Κινγκ. Από τη δώθε πλευρά του Αιγαίου, έλληνες πολιτικοί και εκπρόσωποι θεσμών τσιμπάνε το δόλωμα ή –αφορμή θέλουν- χτυπά εντός τους το καμπανάκι του πολέμαρχου, που θέλει να κατακτήσει την Πόλη και απαντούν στους πρώτους κατά τον ίδιο περίπου τρόπο. Ζούμε σε μια εποχή που, ως χώρα, δεν μας εκπροσωπούν και οι καλύτεροι. Ζούμε σε μια εποχή που αν ο Ταγίπ ξυπνήσει στραβά και θελήσει να σου πετάξει μερικά κοσμητικά, εσύ, ως χάνος προγονολάγνος, παίζεις το παιχνίδι του. Δε θα το πω εξυπνάδα.

Π.Ζ.

Ο καρντάσης και ο σύντροφος

Βέβαια, η όλη, λεκτική προς το παρόν, αντιπαράθεση με την Τουρκία, που έχει τη βάση της στον παραγκωνισμό της γείτονος από τις «Μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις» όσο αφορά στις ΑΟΖ, βοηθά τις κυβερνήσεις και των δυο χωρών. Ο καρντάσης Ταγίπ έχει να αντιμετωπίσει την εκλογική μάχη του 2019 και μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δε φέρνουν και τα καλύτερα μηνύματα. Η αναγκαστική συνεργασία του με τους Γκρίζους Λύκους τον υποχρεώνει να σηκώνει συχνά το δεξί του χέρι και κάνει εκείνο το σήμα με τα δάκτυλα της παλάμης του, που με κάνει να γελώ γιατί με παραπέμπει αλλού. Στα δικά μας πολιτικά δρώμενα, ο σύντροφος Αλέξης έχει κι αυτός μια από τα ίδια. Εκλογές μέσα στο 2019, αν δεν τις προκηρύξει νωρίτερα. Οι επηρμένες εθνικιστικές κορώνες εκατέρωθεν, προσπαθούν να απομακρύνουν από το προσκήνιο τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και των δυο χωρών. Αυτό θα πει «συνεργασία» με τον γείτονα.

Π.Ζ.

Από τη ρητορεία στο tweet

Στο παρελθόν, ένας πολιτικός, για να καταφέρει να σταδιοδρομήσει, έπρεπε να διαθέτει ρητορική δεινότητα. Ενίοτε, αρκούσε φυσικά και ο «ξύλινος λόγος». Στην εποχή των τηλεπαραθύρων, όπου κανένας δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει μια φράση χωρίς να τον διακόψει ο παρουσιαστής ή ο συνομιλητής του, σε κυρίαρχο στοιχείο αναδείχθηκε η καλή ατάκα για να κερδίσει κάποιος τις εντυπώσεις, αφού είναι αδύνατον να ακουστούν επιχειρήματα. Σήμερα, αρκεί ο πολιτικός να έχει λογαριασμό στο facebookκαι να ξέρει να τουιτάρει. Γιατί, νόημα έχει να πεις κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό, που θα το δουν οι περισσότεροι άμεσα. Τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα.

Α.Τ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter