«Εδώ είμαστε» φωνάζει η Photometria

«Here we are» είναι και το θέμα του φωτογραφικού διαγωνισμού, που ήδη «τρέχει» από την 1η Απριλίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. «Κυριολεκτικά δοσμένο, το Here we are αναφέρεται στο εδώ και τώρα. Υπονοεί μία θέση ή ένα σημείο χωρίς την έννοια της διάστασης με μετρήσιμα στοιχεία. Υπονοεί μία ορισμένη θέση είτε σε υποθετικό είτε σε πραγματικό χώρο, μία γεωγραφική θέση με χωροταξικά χαρακτηριστικά. Μεταφορικά δοσμένο αναφέρεται σε έναν, κατά τα άλλα, νοητό τόπο, που προσδιορίζει ένα κομβικό σημείο ή σημείο αναφοράς. Το χρονικό, καίριο, οριακό, επίμαχο αλλά και συμβολικό ορόσημο υποβόσκει σε κάθε πτυχή του καθημερινού μας βίου. Αφορά την κοινωνική, πολιτική, οικονομική, φυλετική, πολιτισμική, περιβαλλοντική, θρησκευτική, τεχνολογική, επιστημονική, ψυχολογική συνθήκη, που μας χαρακτηρίζει και μας καθιστά παρόντες στο hic et nunc της εποχής», γράφει στο κείμενο του διαγωνισμού η Παναγιώτα Λαδογιάννη.
Τα αποτελέσματα των 25 καλύτερων φωτογραφιών θα ανακοινωθούν στις 23 Μαΐου και θα ακολουθήσει η έκθεση τους στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής» από 23 Μαΐου έως 3 Ιουνίου, πριν ταξιδέψουν σε 13 πόλεις της Ελλάδας και τρεις του εξωτερικού.
Τα αποτελέσματα των τριών βραβείων θα ανακοινωθούν στις 3 Ιουνίου, στην τελετή λήξης του Photometria International Photography Festival, που θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής» και θα αναρτηθούν στο www.photometria.gr. Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούν οι Τάσος Σχίζας, Ηλίας Μπουργιώτης, Ρέα Παπαδοπούλου, Tania Franco Klein και Sebastian Vaida.
Επίσης, έως τις 30 Απριλίου βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός Φωτοbook Dummy Awards 2018.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.photometria.gr.
 
ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το Photometria International Photography Festival θα λάβει χώρα από τις 23 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών.
Το κύριο μενού του αποτελούν και φέτος οι εκθέσεις φωτογραφίας, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε χώρους σε όλη την πόλη. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων θα φιλοξενηθούν δύο εκθέσεις. Στον 1ο όροφο η έκθεση του Ηλία Μπουργιώτη με τίτλο «Το βλέμμα της αιωνιότητας» και στο ισόγειο η έκθεση του Photo Europe Network, με τη συμμετοχή των Dora Lutz (Budapest Photo Festival), Sergi Alcazar Badia (Photon Festival) και Ρέας Παπαδοπούλου (Photometria Festival).
Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας θα φιλοξενηθεί η έκθεση της Tania Franco Klein «Our life in the shadows», στο Αρχοντικό Μίσιου η έκθεση του Jorge Lopez Munoz «El Clot» και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η έκθεση του Philippe Gras «Στην καρδιά του Μάη του ‘68», με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Η γκαλερί Τεχνοχώρος θα φιλοξενήσει την έκθεση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη «Wish you were here», στις στοές της κεντρικής πύλης του Κάστρου θα βρει στέγη η έκθεση «Family Affair» της Κατερίνας Τσακίρη, ενώ σε τρεις χώρους, στην πρώην γκαλερί Αμυμώνη (Τοσίτσα 16), στο -1 Gallery, The Lounge Bar (Πλατεία Πάργης) και στη Μπαρουταποθήκη του Ιτς Καλέ, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Parallel Voices» με φωτογραφίες των Ευάγγελου Σταμουλάκη, Γιάννη Δημητρά, Stephane Charpentier, Elizabeth Rovit, David Denil, Δομνίκη Μητροπούλου, Ιωσήφ Γαλανάκη, Γιώργου Μαραζάκη και Χρήστου Δημητρίου.
Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας 15 φωτογραφικών ομάδων του δικτύου «Έντευξις» θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ φέτος θα υπάρχει και μία έκθεση στην Πινακοθήκη Μελιγγών, αυτή της Antonina Gugala με τίτλο «Histories, Greece 2017».
Η είσοδος είναι δωρεάν σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Φεστιβάλ.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα και των υπόλοιπων δράσεων, που θα αναπτυχθούν στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Και στο φετινό πρόγραμμα βρίσκεται ενταγμένο το Photometria Walk, ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, διάρκειας τριών ωρών, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί και μια ημερίδα του δικτύου «Έντευξις».
Στην ενότητα Photometria Screenings, την Τρίτη 29 Μαΐου θα παρουσιαστεί ένα μέρος των προβολών του Ethnofest 2017, την Πέμπτη 31 Μαΐου θα προβληθούν animation/video και την Παρασκευή 1 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στη βίντεο τέχνη από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην ενότητα Photometria Academy, στις 26 Μαΐου, θα δοθούν διαλέξεις από τους Τάσο Σχίζα, Φώτη Καγγελάρη, Ελένη Τραγέα, Ηλία Μπουργιώτη, Ρέα Παπαδοπούλου και Dora Lutz, ενώ την επόμενη ημέρα θα παρουσιαστούν portfolio reviews από την επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων, σύμβουλο συγκρότησης πορτφόλιο και ανάπτυξης φωτογραφικού πρότζεκτ Ελένη Μουζακίτη, τον διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλή Παπαϊωάννου, τον φωτογράφο Ηλία Μπουργιώτη και τον διευθυντή του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photoromania Sebastian Vaida.
Στις 3 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το Photometria Schoolaroid, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής ενασχόλησης μαθητών του δημοτικού και η πρώτη τους επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας.
Τέλος, η Ιουλία Λαδογιάννη θα παρουσιάσει ένα σεμινάριο κυανοτυπίας-ηλιογραφίας στις 28 Μαΐου, στους Μελιγγούς.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter