Δύο ασυγχώρητα λάθη

Μέσα στα πολλά, με τα οποία πολύ εύκολα θυμώσαμε, ήταν και η επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Τήλο και η παρουσία του στην περιφορά του Επιταφίου και στην Ανάσταση. Κρατούσαν λαμπάδα και ήταν σιωπηλοί. Και τούτο ασφαλώς καθόλου δε μας άρεσε, γιατί οι άθεοι δεν αρκεί μόνο να είναι τέτοιοι, πρέπει και να φαίνονται. Δεν άρεσε όχι μόνο σε όσους δεν πιστεύουν, μα και στους ένθεους, διότι το βρήκαν πολύ υποκριτικό και ψεύτικο. Το μήνυμα της Ανάστασης ο πρωθυπουργός το έστειλε με φόντο τη θάλασσα, επίσης από την Τήλο, την οποία χαρακτήρισε ως ένα από τα ανατολικότερα σημεία της χώρας, μα ούτε αυτό μας άρεσε, γιατί μας φάνηκε (ή κάναμε) ότι ακούσαμε πως είπε ότι είναι το ανατολικότερο. Και πέσαμε να τον φάμε, γιατί δεν ξέρει γεωγραφία. Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε πολύ θυμωμένοι, πολύ εξαπατημένοι, πολύ ματαιωμένοι και ό,τι ενοχλητικό βρούμε μπροστά μας το μεγεθύνουμε και το τραβάμε από τα μαλλιά. Όμως, ένας πρωθυπουργός μπορεί να πηγαίνει στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς αυτό προβλέπεται (μη σας πω και ότι επιβάλλεται), καθώς είναι αρχηγός κράτους και δουλειά του είναι να εκπροσωπεί και τους άθεους και τους ένθεους πολίτες. Αν δεν πήγαινε, θα του σέρναμε ακόμη περισσότερα. Και η γυναίκα του δεν είναι κακό να κρατά λαμπάδα, γιατί σέβεται τις συνήθειες και τις παραδόσεις του τόπου της, ακόμη κι αν στο σπίτι της δεν τις τηρεί. Μα -όπως λολοι πολύ καλά ξέρουμε- δεν πήγε εκεί ως νοικοκυρά ή ως εκπρόσωπος του εαυτού της και της οικογένειάς της. Και η Τήλος, ναι, δεν είναι το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, μα κανείς δεν είπε ότι είναι. Ούτε καν εκείνος που τον περιμέναμε στη γωνία να το πει και ήταν τόση η λαχτάρα μας να το κάνει, που παρακούσαμε, γιατί είχαμε έτοιμο το λογύδριο και τα τσιτάτα, για να τον ειρωνευτούμε. Κρίμα να πάνε χαμένα. Τ.Τ.

Η άλλη πλευρά
Υπάρχουν πολλά, σοβαρά που μπορεί κανείς να προσάψει στον πρωθυπουργό της χώρας. Πολλές αστοχίες, ανεπάρκειες και ατυχείς χειρισμούς Πολλές φορές, που υπήρξε ανακόλουθος ή κατώτερος των περιστάσεων, και μάλιστα με πραγματικό (ενίοτε και μετρήσιμο) κόστος για όλους εμάς, που σήμερα βιαζόμαστε να τον κατακρίνουμε για κάτι στο οποίο δεν είναι καν λάθος. Το παρακάναμε, αλλά είναι από αυτές τις περιπτώσεις, που, στο χωριό μου, τις λέμε loss-loss. Ό,τι και να κάνεις, χάνεις. Και τίποτε να μην κάνεις, πάλι χάνεις. Είναι η ευκολία με την οποία γινόμαστε πια έξαλλοι, είναι και ο μύθος του Αισώπου με τον ψεύτη βοσκό, που τίποτε απ’ όσα φωνάζει δε γίνεται πιστευτό, είναι και που έχουμε τόσο εμποτιστεί από τη ρητορική διχασμού (εκφραστής της οποίας έχει υπάρξει ουκ ολίγες φορές και ο πρωθυπουργός μας), που καμιά φορά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε αν κάποιος από την άλλη πλευρά, έρθει προς το μέρος μας, κρατώντας απλώς μια λαμπάδα...
Τ.Τ.

Απαντήσεις στην Κύπρο
«Απαγορεύεται να υπάρχει τέτοιου είδους συναλλαγή μεταξύ φορέων, όπως η περιφέρεια και ο δήμος, με έναν ιδιωτικό φορέα. Άρα, πως θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια συμφωνία, όταν βάσει του νομικού πλαισίου, το οποίο δεσμεύει τον δήμο και την περιφέρεια;». Αυτή ήταν η απάντηση, που έδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, όταν ρωτήθηκε, αν υπήρχε κάποια συμφωνία με την TUS Airways. Ζήτημα, βέβαια, ουδέποτε τέθηκε για απευθείας χρηματοδότηση της αεροπορικής εταιρείας, προκειμένου να εντάξει τα Γιάννενα στον χάρτη των προορισμών της. Αυτό, όμως, που μένει να ξεκαθαριστεί, είναι αν υπήρχε κάποια συζήτηση για κάποιο πρόγραμμα συνδιαφήμισης. Γιατί, αυτό επιτρέπεται, όπως τουλάχιστον συμπεραίνουμε από συμφωνίες για προγράμματα συνδιαφήμισης, που κατά καιρούς έχουν υπογράψει άλλες περιφέρειες και δήμοι της χώρας, κυρίως με την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair. Απαντήσεις, πλέον, δεν αναμένουμε να πάρουμε από τους τοπικούς φορείς. Σίγουρα, όμως, θα ερωτηθεί σχετικά ο πρόεδρος και τα στελέχη της TUS κατά την αποστολή της επόμενης εβδομάδας στην Κύπρο.
Α.Τ.

Χρυσή ευκαιρία

Ως χρυσή ευκαιρία προβάλλει για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το γεγονός των υψηλών χρεώσεων στα αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η Fraport. Με δεδομένο ότι η ζήτηση για αφίξεις προς τη χώρα μας παραμένει υψηλή, είναι βέβαιο πως δε θα ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες το παράδειγμα της Ryanair, που αποφάσισε να κλείσει τη βάση της στα Χανιά, μεταφέροντας δύο αεροσκάφη σε βάσεις της στη Γερμανία, αλλά θα αναζητήσουν εναλλακτικά αεροδρόμια για να προσγειώνονται. Και τα Γιάννενα μπορούν να αποτελέσουν μια τέτοια επιλογή για όσες αεροπορικές εταιρείες προσγειώνονται σήμερα σε Άκτιο και Κέρκυρα, από τη στιγμή που υπάρχει πλέον και ένα οδικό δίκτυο, το οποίο παρέχει εύκολη πρόσβαση. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος, που κάποιοι «γείτονες» έσπευσαν να κάνουν παντιέρα την αναβολή των πτήσεων από Τελ Αβίβ.
Α.Τ.

To facebook δεν ξεχνά

Και οι τοπικοί άρχοντες, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για την προβολή των έργων και πρωτοβουλιών τους, αλλά και για την επικοινωνία με τους δημότες.
Βέβαια, η χρήση των κοινωνικών δικτύων δε βγαίνει πάντα σε καλό, αφού, ουκ ολίγες φορές, έρχονται αντιμέτωποι με σχόλια και ερωτήματα δυσαρεστημένων πολιτών, ακόμη και για άσχετα, με τις αρμοδιότητές τους, θέματα.
Καμιά φορά, επίσης, τα κοινωνικά δίκτυα «προδίδουν» εκκρεμότητες και καθυστερήσεις, όπως συνέβη χθες. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, χρήστης… θυμήθηκε να δώσει τα συγχαρητήριά του για την απόδοση του Πάρκου Πυρσινέλλα στον δήμο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η σχετική ανάρτηση του δημάρχου, πριν έναν χρόνο, να επανέλθει στην επικαιρότητα.
Μαζί, βέβαια, με τα «καθυστερημένα» συγχαρητήρια (πολλών είναι η αλήθεια, που προφανώς δεν το είχαν πάρει χαμπάρι μέχρι σήμερα), δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις για το πότε θα αξιοποιηθεί το κτίριο και εν γένει το Γιαννιώτικο Σαλόνι.
Οι καθυστερήσεις οφείλονται και σε γραφειοκρατικές εκκρεμότητες, που πρέπει να επιλυθούν, αλλά, ας ελπίσουμε ότι η ώρα της αξιοποίησης πλησιάζει.
Γ.Χ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter