Τα μουσεία της Ηπείρου (δια)δικτυώνονται

Τα μουσεία της Ηπείρου (δια)δικτυώνονται
Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και κάθε χρόνο εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2018, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, τα τέσσερα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Νικόπολης), επιδιώκοντας την προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση μεγαλύτερων ομάδων κοινού για τα πολιτιστικά αγαθά, αποφάσισαν τη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου μουσείων, το οποίο θα στηρίζεται στη συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε επίπεδο προβολής.
Κοινός στόχος, οι εκθέσεις των τεσσάρων μουσείων της Ηπείρου να λειτουργούν ως συμπληρωματικοί κόμβοι ενημέρωσης για τον επισκέπτη, οι οποίοι θα τον ταξιδεύουν στις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της Ηπείρου, ενώ παράλληλα θα τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει το ταξίδι του και στα υπόλοιπα Μουσεία του δικτύου.
Εναρκτήρια δράση αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η ταυτόχρονη προβολή οπτικοακουστικού υλικού και (video) στα τέσσερα μουσεία, σχετικού με την ιστορία και τις δράσεις κάθε μουσείου. Σχετικές αναρτήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις σελίδες τους στο διαδίκτυο.

SELFIE ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ
Μια πρωτότυπη δράση οργανώνεται, επίσης, στο αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης, με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Για πρώτη φορά, ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει τις δικές του selfies, σε επιλεγμένα σημεία του μουσειακού χώρου, όπου θα έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις Selfie Spot, με hashtags #NICOPOLISMUSEUM και #NICOPOLISMOSAICS, για να τις δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα facebook και instagram. Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης, θα πραγματοποιηθεί από το προσωπικό της Εφορείας ξενάγηση στις αίθουσες του μουσείου με τις μόνιμες συλλογές την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί και στις 12.30 το μεσημέρι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2682089890 με την αρχαιολόγο Γεωργία Πεταρούδα. Η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους την ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, Παρασκευή 18 Μαΐου.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter