Το φετινό πανηγυράκι

…Και η συμπαιγνία
Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή του Μεσοανατολικού και σε μια εξαιρετικά απίθανη συγκυρία, το Ισραήλ κέρδισε για τρίτη φορά τον διαγωνισμό (η τελευταία ήταν πριν από 20 χρόνια) και η νικήτρια, μέσα στον ενθουσιασμό της, μας κάλεσε του χρόνου στην Ιερουσαλήμ και όχι στο Τελ Αβίβ, που είναι επίσημη πρωτεύουσα του κράτους. Ασφαλώς και δεν επρόκειτο για κάποια παραπραξία, που η φόρτιση της στιγμής γέννησε. Λίγη ώρα αργότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, με αφορμή τη νίκη της συμπατριώτισσάς του, μας κάλεσε εκ νέου στην ισραηλινή πόλη, που διεκδικούν ως πατρίδα τους οι Παλαιστίνιοι.
Και, φυσικά, πάλι ξεσπαθώσαμε. Ανακατέψαμε τους Παλαιστίνιους, τους νεκρούς τους στη Γάζα, τις δίκαιες διεκδικήσεις τους με τη Δάφνη Μπόκοτα, την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ και το S.A.G.A.P.O. του Ρακιντζή. Ένας αχταρμάς εώλων επιχειρημάτων στα όρια της γραφικότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια όλοι γίναμε πολιτικοί αναλυτές και γνωρίζουμε πριν απ’ όλους τα διπλωματικά παιχνίδια που στήνονται στην πλάτη αθώων και ανυποψίαστων. Ανάθεμα κι αν ξέραμε, όμως, μέχρι προχθές τι είναι η Χαμάς, ποιος είναι ο Νετανιάχου και κατά πού πέφτει η Λωρίδα της Γάζας.
Τ.Τ.

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα
Και φτάσαμε αισίως στην εποχή, που πρέπει να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και μετά -σύμφωνα με όσα ακούμε τον τελευταίο καιρό- θα βγούμε από τα μνημόνια και όλοι μαζί θα πάμε στην ακρογιαλιά. Μετά από εννέα κοντά χρόνια κρίσης (όλων των ειδών), ακόμη πιστεύουμε –όπως η Ίλια- ότι ο Ιάσονας άργησε μα το κατάλαβε ότι πολύ την αγαπούσε τη Μήδεια, εκείνη έκανε πως του σκότωσε τα παιδιά, αλλά αυτά ήταν κρυμμένα πίσω από τη σκηνή και στο τέλος όλοι μαζί ζήσανε ευτυχισμένοι και πήγαν στην ακρογιαλιά.
Η απροθυμία και η άρνηση του Έλληνα να θυσιάσει, η ανεπάρκεια του πολιτικού κόσμου να πείσει ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση και η βιασύνη των δανειστών να κλείνουν αξιολογήσεις, επειδή ψηφίστηκαν όσα ζητούσαν, χωρίς να ελέγχουν αν επί της ουσίας εφαρμόστηκαν (πλην, ίσως, των μέτρων που αφορούσαν φόρους) μας έφεραν στο ίδιο αβέβαιο με χθες σήμερα. Κι εμείς νομίζουμε ότι, επειδή έρχεται καλοκαίρι, όλα θα μας συγχωρεθούν και παλιές αγάπες θα αναβιώσουν ή (ω του θαύματος) καινούριες θα προκύψουν και θα μας πάρουν μακριά.
Σήμερα, λοιπόν, ξεκινά ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, η συγκυβέρνηση αποζητά μια αποχώρηση με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος, μεταθέτοντας την ευθύνη της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στην επόμενη κυβέρνηση, εμείς ακόμη πιστεύουμε ότι κάναμε θυσίες μεγάλες (επειδή άδειασε η τσέπη μας, όχι επειδή καταφέραμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις) και όπου να’ναι πλησιάζουν εκλογές, οι οποίες, εκεί που φτάσανε τα πράγματα, θα διεξαχθούν σε κλίμα βαρύ. Όχι γιατί δε θα βγει αυτός που θέλαμε, μα γιατί υπάρχει πιο αυξημένος από ποτέ κίνδυνος να βγούμε εμείς από την Ε.Ε. Είμαστε, μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε...
Τ.Τ.

Οδοκαθαριστές

Το ότι ο δήμος δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για να έχει έναν οδοκαθαριστή σε κάθε γειτονιά, το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό, όμως, που δεν καταλαβαίνουμε, είναι γιατί σε κάποιους δρόμους –όχι απαραίτητα κεντρικούς- υπάρχει το προνόμιο να περνάει οδοκαθαριστής κάθε μέρα και σε κάποιους δεν έχει πατήσει το πόδι του επί χρόνια ολόκληρα. Οι πολίτες σε αυτούς τους δρόμους δεν πληρώνουν για την καθαριότητα, οι δρόμοι αυτοί δε χρειάζονται κάποιον να μαζέψει τα σκουπίδια, τα φρεάτια σε αυτούς δε βουλώνουν; Δε λέμε πώς γίνεται επιλεκτική αντιμετώπιση των πολιτών, αλλά σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στον σχεδιασμό.
Α.Τ.

Πήραν άριστα
Άριστα παίρνουν τα μέλη της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, που πιστώνονται σε μεγάλο βαθμό την χωρίς προβλήματα εκλογική διαδικασία και την ικανοποιητική για τα δεδομένα των εποχών συμμετοχή. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι επιστρατεύτηκαν στο παρά πέντε, λόγω παραιτήσεων, αλλά και το ότι κλήθηκαν να κάνουν δουλειά εκ του μηδενός, αφού το μόνο, που είχαν στη διάθεσή τους, ήταν ένα γραφείο με ένα τραπέζι και δύο καρέκλες, τότε το έργο τους μοιάζει πραγματικός άθλος. Ειδικά ο αντιπρόεδρος της ΝΕΦΕ Φ. Ευαγγέλου έδωσε μαθήματα οργάνωσης, ενώ άριστα παίρνουν και στον τομέα ενημέρωσης, με πλήρη και συνεχή δελτία τύπου προς τα ΜΜΕ (έστω κι αν ήταν υπέρ το δέον αναλυτικά). Εμείς τη δουλειά τους την είδαμε, το ζήτημα είναι να τη δουν και όσοι αναλαμβάνουν τα ηνία της τοπικής ΝΟΔΕ και να τους αξιοποιήσουν κατάλληλα, γιατί δύσκολα βρίσκεις στελέχη με διάθεση και ικανότητες στις μέρες μας.
Α.Τ.

Δε σταματούν τα… χτυπήματα
Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί τον τελευταίο χρόνο για τη φέτα, το «εθνικό» προϊόν, που αντί να το κρατούμε ως κόρη οφθαλμού, δεν προλαβαίνει να δέχεται… χτυπήματα. Κτηνοτρόφοι και μεταποιητές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μέχρι στιγμής σε μια ενιαία Διεπαγγελματική, και, έτσι, δεν υπάρχει καμία, την ώρα που οι τιμές προς τους παραγωγούς συνεχίζουν να συμπιέζονται. Παράλληλα, έλεγχοι δε γίνονται ή και να γίνονται, δεν καταφέρνουν να προστατέψουν τη φέτα από τη «μαϊμού» φέτα, εντός και εκτός συνόρων.
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, χθες ο υπουργός «καρατόμησε» την διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, γιατί έχασε(!) τις προθεσμίες σύναψης συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.
Η καταληκτική προθεσμία υπογραφής σύμβασης για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στην ευρωπαϊκή αγορά και σε τρίτες χώρες έληγε στις 13 Μαΐου και προφανώς οι συμβάσεις δεν υπογράφηκαν. Γρήγορα τα αντανακλαστικά του υπουργού, αλλά δυστυχώς, ακόμα και με τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης, τέτοια «λάθη» δε διορθώνονται.
Γ.Χ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter