Ο Παύλος στην κερκίδα

Συχνά επικοινωνούσαμε για καιρό, ενώ πάντα περνούσαμε από τη φαρμακευτική επιχείρηση της οδού Πειραιώς, που έγινε η μετέπειτα μεγάλη επιχειρησιακή τους μονάδα. Μια γροθιά ήταν τα τρία αδέλφια. Όλα όσα λένε για τον Παύλο, τούτες τις μέρες που αποχαιρέτησε τη ζωή, είναι λίγα μπροστά στις αρετές που είχε. Τον συναντώ μερικές φορές στο προεδρικό μέγαρο. Οι δημοσιογράφοι τον σέβονται και τον εκτιμούν απεριόριστα. Με οικειότητα μας αγκαλιάζει. Ήταν από τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που γνωρίσαμε στη ζωή μας. Το 2005 βρεθήκαμε στη Μόσχα για τα 50 χρόνια της νίκης του Κόκκινου Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθώντας τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Παρούσα η δημοσιογραφική αποστολή στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στα νικητήρια, ο Παύλος αφήνει την κερκίδα των επισήμων (ο Κάρολος είναι ήδη μαζί μας από την αρχή), αρχίζει να φωνάζει, αγκαλιάζοντας όλους. Ακολουθεί στις κερκίδες ένα ξέφρενο ελληνικό γλέντι με πρωτοστάτη τον ίδιο και όλοι τραγουδούμε τον Εθνικό Ύμνο.

Καληνύχτα πρόεδρε.

Στο φρούριο της Βόνιτσας

Στο ενετικό κάστρο της Βόνιτσας θα πάμε ευθύς αμέσως. Κι ευχαριστίες πρωτίστως στη Μαίρη Κωστή και τη χορωδίας της, που μας έδωσαν την ευκαιρία το περασμένο Σάββατο να απολαύσουμε μια μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή, από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Από τη Βόνιτσα και την Πάλαιρο, ως τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, την Επισκοπή, που ο όγκος του βουνού κρύβει το μικρό νησάκι, τον Κάλαμο, και ως τον Αστακό με τα νεοκλασικά σπίτια. Αν κάνουμε ειδική αναφορά στο φρούριο της Βόνιτσας, δεν είναι μόνο γιατί αυτό αποτέλεσε μαζί με αυτό της Ναυπάκτου ένα από τα στρατηγικά σημεία, που καθόρισαν την οικονομική και στρατηγική πολιτική στο Ιόνιο, αλλά κυρίως για να ανοίξουμε τα κλειστά μάτια τοπικών παραγόντων και ημών των ιδίων. Αν ανεβείτε τα περίπου 250 σκαλιά, αφού διασχίσετε ένα πεντακάθαρο δάσος, θα φτάσετε στην κορυφή του στην Αγία Σοφία, χωρίς να βρείτε ούτε ένα πλαστικό μπουκάλι, ούτε ένα χαρτάκι στον δρόμο σας. Σε πλήρη αντίθεση τούτο το μέρος με το δικό μας δάσος Φρόντζου, που συνεχώς μας πληγώνει.

Φέρνουν τον αέρα της εποχής

Από τα νεοκλασικά του Αστακού, μεγαλύτερη εντύπωση μας προκάλεσε το δίπατο εγκαταλελειμμένο σπίτι απέναντι ακριβώς από την παραλία με το βότσαλο, με τις μαντεμένιες πόρτες και τα παραθύρια το ένα κοντά στο άλλο. Που άφηναν κάποτε το φως να πλημμυρίζει τα δωμάτιά του, ένα σπίτι που, ακόμη και σήμερα, διατηρεί τον αέρα μιας εποχής του. Σε άλλα σημεία της πόλης, βαριές σιδερένιες θύρες κι εξώθυρες με τα ρόπτρα, που αξίζει να τα φωτογραφίσει κανείς. Στην είσοδό του Αστακού, τα χειροποίητα καλάθια αραδιασμένα στη σειρά στον πέτρινο τοίχο. Είναι σαν εκείνες τις όμορφες κανίστρες, που είχαμε παλιά στο σπίτι μας. Οι μελαψοί πωλητές, οι ρομά του Αστακού, δε μας προκαλούν μόνο να τα αγοράσουμε, αλλά και προσκαλούν- με τον τρόπο τους- την αρχηγό μας να γίνει νονά του κοριτσιού τους.

 

Η ποιότητα σε μια εκδρομή

Και τί δν μάθαμε σ’ αυτή την ημερήσια εκδρομή. Καταπληκτικός στις περιγραφές του ο Στέφανος Βακάλης, κατατοπιστικός σε όλα, απλά κι εκλαϊκευμένα έτσι που τα αναφέρει, προκαλεί το ακροατήριό του με ευχαρίστηση να τον ακούσει, αλλά και να αφομοιώσει όσα διηγείται με τη σιγουριά και τη βεβαιότητα των γνώσεων του φιλόλογου καθηγητή και λόγιου. Για τον Γιώργο Σεφέρη, για τη Μαρώ τη γυναίκα του, για την αδελφή του Ιωάννα Τσάτσου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Η Μαίρη Κωστή, επίσης, μας γυρίζει χρόνια πίσω στον πρόεδρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κώστα Φρόντζο, και στο πώς πλησίασε την Κατίνα Παξινού για να την καταφέρει να εμφανιστεί στις γιορτές της Δωδώνης. Αναφορά στον Αλέξη Μινωτή, αλλά και στην κοντέσα Βαλέραινα, την Άννα Συνοδινού. Η Αφεντούλα με τα υπέροχα τραγούδια της και η Βαγγελιώ με τα ξεκαρδιστικά ανέκδοτα, χωρίς ούτε καν υπονοούμενο για ασχήμια, σφραγίζουν την αναμελιά μας.

Τάκης ο καλοφαγάς

Κάποιοι αψήφησαν τα αξιοθέατα και τα καλάθια τα πλουμιστά, προτίμησαν τον Τάκη τον καλοφαγά- όπως επιγράφει το μαγαζί του ο ιδιοκτήτης του- κι έφαγαν ψάρι φρέσκο στον Αστακό. Αν πεις στον Τάκη τον πονηρό ότι στην παρέα συμμετέχει εφοριακός και δημοσιογράφος, θα καλοφάς. Αλλά αγαπάς τούτον τον ωραίο τύπο μεροκαματιάρη ανθρώπου, που μετέρχεται απλοϊκούς τρόπους για να βγάλει τον άρτον τον επιούσιον. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η Μαίρη τρέχει πάνω -κάτω λες και ήταν στο χέρι της να εξασφαλίσει… ούριο άνεμο, ώστε να ανοίξει τα πανιά του το καραβάκι για τον Κάλαμο.

Αυτοί είμαστε;

Είναι πέρα για πέρα αληθινό. Συνέβη στην οδό Γρηγορίου Σακκά, μπροστά στα μάτια γνωστής Γιαννιώτισσας, αλλά και άλλων περαστικών. Νεαρό άτομο, που κρατούσε στα χέρια του ένα άδειο πακέτο από τσιγάρα, το δίπλωσε καλά-καλά και το έκανε ένα πακετάκι. Ύστερα, με δύναμη, προσπάθησε να το περάσει από τη σιδεριά ενός φρεάτιου. Και δυστυχώς τα κατάφερε. Όπως ήταν επόμενο, η αναγνώστρια έγινε θηρίο και του φώναξε άγρια. Εκείνος συνέχισε τον δρόμο του ανενόχλητος. Πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να συμβεί ανάλογο γεγονός.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter