Ένα αλληγορικό παραμύθι ενάντια στον ρατσισμό και την προκατάληψη

Ένα αλληγορικό παραμύθι ενάντια στον ρατσισμό και την προκατάληψη
Γιατιςσυμφορές, τηνγκίνια, τιςαναποδιέςφταίνεοιμαύρεςγάτες. Γιατιςκαταστροφές, τουςδυσβάσταχτουςφόρους, τουςκομπιναδόρουςφταίνεοιμαύρεςγάτες. Γιατομαύροτουςτοχάλικαιτιςκεραμίδες, πουτουςπέφτουνστοκεφάλι, φταίνεοιμαύρεςγάτες. Καιηλύσηείναιμία: νατιςεξοντώσουνμεκάθετρόποκαιμέσο, γιανατελειώσουνμιαγιαπάνταταβάσανατωνανθρώπωνκαιοιαμέτρητεςατυχίεςτους.

Μέσασελίγεςεβδομάδεςκαιμετάαπόέναανελέητοκυνηγητόόλωντωνγατιώντουνησιού, πουέτυχεναείναιμαύρα, μόνοέναςμαύροςγάτοςέχειαπομείνειζωντανός. Θακαταφέρειναγλιτώσειήθαέχειτηνκακήτύχητωνφίλωντου;

 

Υπόθεση… οικογενειακή

Δώδεκα δεκάχρονα παιδιά βουτάνε στα βαθιά και υποδύονται 42 διαφορετικούς χαρακτήρες. Στο πλευρό τους, οι γονείς τους αυτοσχεδιάζουν στους ρόλους σκηνοθέτη, σκηνογράφου, αμπιγιέζ, κατασκευαστή σκηνικού, φωτιστή, μουσικού επιμελητή, χειριστή ήχου και φώτων, παραγωγού, φροντιστή, υπεύθυνου σκηνής, θεατρικού συγγραφέα, τεχνικού σκηνής… αλλά και σοφέρ, coach, manager… κομμωτή!

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, με τη βοήθεια και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, συμμετέχουν στη 17η Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων Ηπείρου, που διοργανώνει και φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, και παρουσιάζουν το ξεχωριστό βιβλίο του αγαπημένου τους Ευγένιου Τριβιζά «Η τελευταία μαύρη γάτα».

Η επιλογή έγινε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, καθώς όλοι τους ήθελαν να ανεβάσουν ένα έργο, που να έχει μέσα περιπέτεια, αγωνία, μηχανορραφίες, πλάκα, συγκίνηση και νίκη του καλού ενάντια στο κακό, στη δεισιδαιμονία, τον ρατσισμό και την προκατάληψη. Ένα μάθημα ζωής, που τούτη τη φορά τα παιδιά δίνουν στους μεγάλους. Με το πάθος τους, την αγάπη και τον ενθουσιασμό τους, κάνουν ακόμη και τον πιο προληπτικό και δύσπιστο να συμπάσχει με όλα τα καταδιωγμένα μαύρα γατιά του κόσμου και να τα αγαπήσει πολύ και για πάντα.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, οι αφανείς και εμφανείς ήρωες, που δούλεψαν γι’ αυτή την παράσταση, περιμένουν το κοινό αύριο Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, στο Καμπέρειο, για ένα συναρπαστικό ταξίδι ως το νησί, όπου για όλα φταίνε οι μαύρες γάτες.

Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Ζωή Πλαχούρα, η οποία έχει και τη μουσική επιμέλεια μαζί με την Τιτίκα Τζάλλα, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Καμέλια Ντάγκα, στον χειρισμό τοου φωτισμού θα είναι η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, τη φιλολογική επιμέλεια κειμένου ανέλαβε η Πένη Παππά, την οργάνωση παραγωγής η Τιτίκα Τζάλλα και τις κατασκευές και το φροντιστήριο: ο Κώστας Μπουσβάρος, η Καμέλια Ντάγκα και η Λίνα Παππά.

Παίζουν οι: Βάλια Γκαρτζονίκα, Έλλη Δευτεραίου, Νεφέλη Ζιαμπίρη, Μυρτώ Κατσαρού, Σπύρος Κατσούρας, Αλέξανδρος Μέτσιος, Χρυσάνθη Μπουσβάρου, Σόνια Ντάγκα, Μαρία Ρισβά, Μυρτώ Σαββαντίδου, Γιώργος Σαλούκας και Αλέξανδρος Τάτσης.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter