Μάχη για να μη ΣτΕριώσουν

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη από τις τρεις προσφυγές, που έχει καταθέσει η περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με δήμους και πολίτες, με τις οποίες ζητά απαλλαγή των κατοίκων της Ηπείρου από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς σε Τύρια, Δροσοχώρι και Μαλακάσι, που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων. Η συζήτηση των προσφυγών –η τελευταία έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο- έχει καθυστερήσει, λόγω του ότι για καιρό δεν υπήρχε πρόεδρος στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, ενώ υπάρχει πιθανότητα να ζητηθεί συνεκδίκαση των υποθέσεων.

Προσπάθεια της περιφέρειας Ηπείρου είναι να δημιουργηθεί ένα συγκροτημένο μέτωπο κατά των διοδίων, κάτι που σε τοπικό επίπεδο έχει συντελεστεί σε έναν βαθμό, καθώς για τις προσφυγές της περιφέρειας ενημερώθηκαν δήμοι και ιδιώτες, που έχουν έννομο συμφέρον, ώστε να παρέμβουν στην εκδίκαση των υποθέσεων. Η νεότερη εξέλιξη είναι πως και άλλοι περιφερειάρχες, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησαν τα στοιχεία από την περιφέρεια Ηπείρου για να προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες.

Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση από τα συναρμόδια υπουργεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές διέλευσης των διοδίων.

 «Η θέση μας ήταν και παραμένει «οι Ηπειρώτες να μην πληρώνουν διόδια. Είναι απαράδεκτες οι τιμές, που επιβάλλονται για ένα δημόσιο έργο, στο οποίο πρόσφερε όλη η Ελλάδα για να κατασκευαστεί και να σπάσει την απομόνωση, και να προκαλούνται τεράστια θέματα με τις τιμές, που οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων προωθούν», ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα το ότι η Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε ως δημόσιο και συγχρηματοδοτούμενο έργο, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για παράλληλο δίκτυο για όσους δε θέλουν να πληρώσουν διόδια, όπως αυτό προκύπτει και από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ως προς τη σκοπιμότητα των αυξήσεων της τιμής των διοδίων, είπε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική, που θυμίζει εκείνους που προσθέτουν επίπλαστα πράγματα στη «νύφη», για να μπορέσουμε να την πωλήσουν.

 

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Τα αντανακλαστικά και του δήμου Ζαγορίου ενεργοποίησε, στο μεταξύ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αύξηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό, που επισημαίνει πως έμεινα στα λόγια η υπόσχεση της κυβέρνησης για την έκδοση συμπληρωματικής-διορθωτικής απόφασης, με την οποία θα εξαιρούνταν και οι κάτοικοι του Ανατολικού Ζαγορίου από την καταβολή αντιτίμου διοδίων στον σταθμό Παμβώτιδας της Εγνατίας.

Έξι μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για τον καθορισμό απαλλαγών από την καταβολή διοδίων τελών για κατοίκους όμορων περιοχών και άνεργους, με την οποία εξαιρέθηκε ο δήμος Ζαγορίου, δεν προέκυψε κάτι νεώτερο. Αντί της εξαίρεσης, που ποτέ δεν ήρθε, έρχεται κατάργηση της απαλλαγής από το 2019 (πλην ανέργων) και αύξηση του αντιτίμου όλους τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, με νέο έγγραφο, που απέστειλε πριν δημοσιοποιηθούν οι αυξήσεις, προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καλούσε εκ νέου την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το λάθος που δε διορθώνει, ως όφειλε και υποσχέθηκε, με τη δικαιολογία πως η αρχική απόφαση δεν μπορεί να συμπληρωθεί ή να τεθεί νέο αίτημα ελέω κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης.

Γενικότερα ως προς τη μεγάλη αύξηση των διοδίων της Εγνατίας και τα πολύ ακριβά διόδια της Ιόνιας, ο δήμος Ζαγορίου σημειώνει ότι θα πλήξουν, πέραν των μετακινήσεων των Ηπειρωτών, και την έλευση επισκεπτών ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Εγνατίας και επομένως την τουριστική κίνηση και προς το Ζαγόρι.

«Ανεξάρτητα από το πότε θα εφαρμοστούν τα αναλογικά διόδια και τι θα γίνει με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, τις επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα διόδια, με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα και προτείνουμε να ισχύσουν απαλλαγές για συχνούς χρήστες και μόνιμους κατοίκους, ο δήμος μας απαιτεί ίση μεταχείριση με τον όμορο δήμο Μετσόβου και την απαλλαγή των μονίμων κατοίκων του Ανατολικού Ζαγορίου, της Βοβούσας και της Λεπτοκαρυάς, από το αντίτιμο στο σταθμό Παμβώτιδας. Ζητούμε, έστω και τώρα την απαλλαγή που δικαιούται το Αν. Ζαγόρι», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.

 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter