Με οδηγό τη Γλασκώβη

Με οδηγό τη Γλασκώβη
Τα Γιάννενα έχουν χαρακτηριστεί «Γρήγορος Ακόλουθος» και θα συνδεθούν με τη Γλασκώβη, η οποία αποτελεί «Πόλη Οδηγό», για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να τονώσουν την πράσινη οικονομία, καθώς και την αντιμετώπιση θεμάτων θερμότητας και νερού σε ολόκληρη την πόλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Ιωαννιτών στοχεύει, μέσα από το έργο, στον σχεδιασμό και σε μεταγενέστερο στάδιο στην εφαρμογή μιας λύσης βασισμένης στη φύση για την αναγέννηση της λίμνης και του παραλίμνιου μετώπου.

Στόχος, όπως περιγράφεται και στο τεχνικό δελτίο του έργου, είναι η λίμνη Παμβώτιδα να «ανασάνει» προς τη μεριά του αστικού μετώπου, με την ενίσχυση φυσικών δομών, που ενισχύουν τις οικολογικές διαδικασίες βιοαποικοδόμησης. Όραμα στην προσπάθεια αυτή είναι το μέτωπο της λίμνης να αποκαταστήσει τη φυσική του ομορφιά και να συνδέσει το οικολογικό κεφάλαιο με κοινωνικές και οικονομικές ευκαιρίες.

Τα Γιάννενα θα επιδιώξουν, επίσης, συνεργασίες σε νέες προσκλήσεις του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», που σχετίζονται με τις λύσεις βασισμένες στη φύση (Nature based Solutions) για εδαφική ανθεκτικότητα.

Από χθες φιλοξενούνται στην πόλη οι ευρωπαίοι εταίροι του έργου, στο οποίο συμμετέχουν -εκτός του δήμου Ιωαννιτών- άλλες δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Γλασκώβη, η Γενγκ, το Πόζναν, η Κορούνια, η Μπολόνια, η Μπουργκάς, η Μαλάγα, η Λευκωσία, το Σαράγεβο και ο δήμος Παύλου Μελά.

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα έρχεται ως αποτέλεσμα της φιλοσοφίας μας ως δημοτική αρχή για την προώθηση «πράσινων» λύσεων, σε ό,τι αφορά τον αστικό σχεδιασμό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεχωρίζει, γιατί προβλέπει την ύπαρξη ενός μηχανισμού μέτρησης των αποτελεσμάτων, που θα φέρουν οι δράσεις, τις οποίες θα σχεδιάσουμε και θα εκπονήσουμε. Δράσεις με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που, όμως, σκοπεύουν να ενισχύσουν και την οικονομία της περιοχής με νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Εμείς έχουμε ως οδηγό την πόλη της Γλασκώβης ενώ παρακολουθούμε στενά και το Πόζναν, με το οποίο αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις κι ευελπιστούμε η γνώση, που υπάρχει ήδη σε αυτές τις πόλεις, να μας βοηθήσει να πετύχουμε κι εμείς τους στόχους μας. Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση στην οποία στοχεύει το πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Δουρούτης το οποίο συνδυάστηκε με την μετατροπή του σε περιβαλλοντικό πάρκο», δήλωσε, υποδεχόμενος τους ευρωπαίους εταίρους του προγράμματος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

«Είναι ελάχιστες οι ελληνικές πόλεις για τις οποίες έχει εγκριθεί η συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Horizon 2020. Τα Γιάννενα όχι μόνο συμμετέχουν, αλλά φιλοξενούν τις εργασίες του δικτύου για δύο μέρες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, στοχεύουμε στην ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου με βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις. Η εμπειρία των πόλεων, που συμμετέχουν μαζί μας στο πρόγραμμα, από ανάλογες δράσεις που έκαναν, είναι σημαντική και ελπίζουμε να μας τη μεταδώσουν για να μπορέσουμε κι εμείς να τις εντάξουμε σε μια συνολική προσπάθεια να εφαρμόσουμε σύγχρονες και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις σε ό,τι αφορά στον αστικό σχεδιασμό», υπογράμμισε από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter