Το θέμα ήταν διαφορετικό…

Υπήρξε, ωστόσο, ιδιαίτερα κατατοπιστική για τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις νέες υπό εξέταση περιοχές, στα όρια της δυτικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας. Ο τίτλος της εκδήλωσης, εξάλλου, ήταν «Έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Προοπτικές και Προκλήσεις».

Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, που έχει βρεθεί, είναι στα νότια του Πρίνου, με απόθεμα 1 δισ. κυβικά μέτρα (όταν η ετήσια κατανάλωση είναι 5 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως). Στη «γειτονιά» μας, όμως, έχουν ανακαλυφθεί πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα, γιγαντιαία και υπεργιγαντιαία, σύμφωνα με την ορολογία του κλάδου.

Το οικόπεδο 12 της Κύπρου με την ονομασία «Αφροδίτη» έχει απόθεμα 140 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ κοντά του βρίσκονται τα επίσης γιγαντιαία (πάνω από 80 δισ. κυβικά μέτρα) κοιτάσματα Leviathanκαι Tamar, με το τελευταίο να επαρκεί για να καλύψει πλήρως, επί 40 χρόνια, τις ανάγκες ενέργειας του Ισραήλ.

Το 2015 έγινε μια σημαντική ανακάλυψη, που ουσιαστικά έβαλε στο «στόχαστρο» και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Ανακαλύφθηκε ο Zohr, ένα κοίτασμα 800 φορές μεγαλύτερο από αυτό νοτίως της Καβάλας, στο οικόπεδο 9 της Κύπρου. Πρόκειται για ένα υπεργιγαντιαίο κοίτασμα, όπως χαρακτηρίζονται όσα έχουν απόθεμα άνω των 500 δισ. κυβικών μέτρων. Η διαφορά αυτού ήταν ότι ο ταμιευτήρας του είχε σπηλαιώδη μορφή, με αποτέλεσμα, στην ίδια έκταση, να έχει εγκλωβιστεί πολύ περισσότερο αέριο, σε σχέση με τα αμμώδη πετρώματα. Γι’ αυτό οι έρευνες προσανατολίζονται τελευταία στις περιοχές ύπαρξης παλαιολιμνοθαλασσών, που είχαν σχηματιστεί πριν χιλιάδες χρόνια στη Μεσόγειο.

«Οι δυνατότητες παρουσίας κοιτασμάτων τύπου Zohr στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι συγκεκριμένες», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Ηλίας Κονοφάγος, και τις «χωροθέτησε», σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, στην περιοχή νότια, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μάλιστα, ένας μεγάλος στόχος παγκοσμίων διαστάσεων για τις εταιρίες, που κάνουν έρευνες, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της ελληνικής ΑΟΖ με τη Λιβύη, η οποία ήδη επενδύει στην έρευνα. Αντίθετα, η πλευρά της ελληνικής και ιταλικής ΑΟΖ δεν έχει μελετηθεί, τουλάχιστον ακόμη, ενώ, όπως σημείωσαν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας, γενικότερα από τη χώρα μας δεν υπάρχει στρατηγική στον τομέα αυτόν.

«Όμως δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία. Μπορεί να μη βρεθεί τίποτα, αλλά είναι κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία», σημείωσε. Το όφελος για την Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθει μόνο αν βρεθούν κοιτάσματα εντός της δικής της ΑΟΖ, αλλά και τις εξορύξεις. Και αυτό γιατί, αντίθετα από την τιμή του πετρελαίου, η τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται από την απόσταση που διανύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο, που καλύπτει τις ανάγκες της Αθήνας, έρχεται από τη Σιβηρία, 6.000 χλμ. μακριά.

Ο κ. Κονοφάγος αρκετές φορές επανέλαβε ότι μιλάμε πάντοτε για πιθανότητες ύπαρξης κοιτασμάτων και μάλιστα εκμεταλλεύσιμων. Οι εταιρίες, εξάλλου, ξεκινούν τις έρευνες, όταν η πιθανότητα ύπαρξης κοιτάσματος είναι 20-25%, ενώ απαιτούνται αρκετές προϋποθέσεις για να καταστεί ένα κοίτασμα εκμεταλλεύσιμο. Αυτές έχουν να κάνουν με την έκταση, την πληρότητα της δομής του σε φυσικό αέριο, την παραγωγικότητα ανά γεώτρηση αλλά και τους οικονομικούς όρους των συμβάσεων παραχώρησης, σε συνάρτηση με τη δυσκολία κάθε φορά.

O πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, ακαδημαϊκός Λουκάς Χριστοφόρου αναφέρθηκε ευρύτερα στο ενεργειακό πρόβλημα, σημειώνοντας τον παγκόσμιο προσανατολισμό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τόνισε, πάντως, ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ίσως η καλύτερη πηγή ενέργειας, που έχουμε στην Ελλάδα».

Το μέλος της Επιτροπής Ραφαήλ Μωυσής αναφέρθηκε στο έργο της ομάδας εργασίας, που έχει συγκροτηθεί με θέμα τις ενεργειακές προοπτικές στην Ελλάδα με ορίζοντα το 2050, και τον ριζικό μετασχηματισμό που η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συντελεστεί στο παγκόσμιο και ελληνικό ενεργειακό τοπίο στις προσεχείς δεκαετίες. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η ταχύτατη άνοδος της ηλεκτροκίνησης, η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, «μια γέφυρα που συνδέει το σημερινό κυριαρχούμενο από ορυκτά καύσιμα σύστημα με το μελλοντικό των ΑΠΕ».

Προς το παρόν, πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Μωυσής, η ενέργεια αποτελεί «τροχοπέδη» για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς είναι ιδιαίτερα ακριβή και πλήττει την ανταγωνιστικότητα.

 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter