Γείτονες, αλλά όχι συνεργάτες

Γείτονες, αλλά όχι συνεργάτες
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννη Μήτση και μελών της διοίκησης για πρώτη φορά στα Τίρανα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν  ο υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Γ.Ε.ΜΗ.-Υ.Μ.Σ.-Κ.Υ.ΕΠΙΧ.) Σπύρος Μπέκας και ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Δημήτρης Δημητρίου, ενώ παραβρέθηκε και ο γενικός πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα P. Gjikuria.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του νομού Ιωαννίνων στην Αλβανία και συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Μήτση με τον ομόλογό του, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τιράνων N. Jaka, παρουσία των υπολοίπων μελών της αποστολής, καθώς και του εμπορικού ακόλουθου της Ελλάδας στα Τίρανα Σαράντη Μοσχόβη.

Η ανταπόκριση στην ελληνική πρωτοβουλία από πλευράς του ΕΒΕ Τιράνων υπήρξε ιδιαιτέρως θερμή και ενθαρρυντική για τη συνέχεια, ενώ στο πλαίσιο της συνάντησης σχολιάστηκε η περιορισμένη μέχρι στιγμής επιχειρηματική δραστηριότητα από τον νομό Ιωαννίνων στην Αλβανία, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών των δύο πόλεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προτάθηκε, μάλιστα, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, με την προετοιμασία του να ανατίθεται στην ελληνική πλευρά, προκειμένου αυτή να λάβει χώρα στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής του Επιμελητηρίου Τιράνων, εντός του έτους, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος οι επιμέρους τομείς αμοιβαίου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής και ιδιαίτερα της εμπορικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στους τομείς τροφίμων και ποτών, καθώς επίσης και στη σύμπραξη στον αγροτικό τομέα, όπου η εμπειρία και η τεχνογνωσία της ελληνικής πλευράς στη διαμόρφωση προτάσεων προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IPAR, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο της Αλβανίας για τον Αγροτικό Τομέα, κρίνεται πολύτιμη.

Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία της εταιρείας «KLIKEXPO», επίσημου φορέα διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων στην Αλβανία, με τον πρόεδρό της L. Muhametaj να καλεί το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, πιθανώς και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, να συμμετέχει, με κεντρικό περίπτερο, στην 24η Διεθνή Έκθεση Τιράνων (23-26 Νοεμβρίου), πρόταση η οποία εξετάζεται θετικά.

Κατά την παραμονή των μελών του Επιμελητήριου στα Τίρανα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στην πρεσβεία της Ελλάδος, όπου υπήρξε μια εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών δράσεων και εξαγωγών των επιχειρήσεων του νομού Ιωαννίνων στη γείτονα χώρα.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter