Η εικόνα μας

Η χρήση της αγγλικής, κυρίως, γλώσσας σε πινακίδες καταστημάτων, που δεν είναι απαραίτητη ή ακόμα που είναι τόσο περιττή έτσι που να αναδεικνύεται ένας πλεονασμός ή μια υπερβολή, δηλώνει την εικόνα, που έχουμε σχηματίσει για τη θέση μας στον κόσμο. Θεωρούμε, δηλαδή, πως μια αγγλική φράση ή λέξη μπορεί να μας εξασφαλίσει την ιδιαιτερότητα εκείνη, που θα μας  χαρίσει ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Βλέπουμε έτσι, ένα κρεοπωλείο να ονομάζεται Butcher’s shop, ένα κατάστημα πώλησης πιτζαμών να έχει στη μαρκίζα του τη λέξη «Nightwear» και ένα κομμωτήριο να συμπληρώνει τον ελληνικό του τίτλο με τις λέξεις «cut n’ style». Σπάνια, επίσης, θα διακρίνει κάποιος μια καφετέρια με ελληνικό όνομα. Δεν διαφωνώ όμως μ’ αυτά. Ο λόγος που τα γράφω είναι για να καταδείξω ένα σημάδι της ιδιαίτερης ταυτότητάς μας ως λαός ή –βάσει μιας άλλης οπτικής- ένα έλλειμμα  ταυτότητας. Όπως και να ‘χει όμως, σίγουρα ποντάρουμε σε μια διαφοροποίηση και στη δημιουργία μιας «ανώτερης» εικόνας για το εαυτό μας και την επιχείρησή μας. Το αν αυτό είναι και προσοδοφόρο, δεν θα το μάθει ποτέ κανείς.

Π.Ζ.

Μουτζούρωσαν το κτίριο της περιφέρειας

Δεν πρόλαβε να ανακαινισθεί και να καλοχρωματιστεί το πίσω μέρος του κτιρίου της περιφέρειας και νάτοι πάλι οι γνωστοί-άγνωστοι έκαναν τη δουλειά τους τη νυχτερινή, την κακόβουλη, παράνομη και ύπουλη και μουντζούρωσαν την επιφάνειά του. Είναι μάλιστα τόσο κακά γραμμένο το δήθεν μήνυμά τους κι άλλο τόσο ανορθόγραφο, που σε κάνει να αποστρέφεις το πρόσωπό σου από τον βανδαλισμό. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Λ.Τ.Κόκκινες, αστραφτερές και... άπιαστες

Έτυχε να βρεθούμε σε ένα φωτογραφείο στο κέντρο της πόλης το Σάββατο το πρωί. Χρειάστηκε να περιμένουμε για λίγο τον ιδιοκτήτη, καθώς εκείνος είχε πεταχτεί ως την κεντρική πλατεία να φωτογραφίσει τους leaders της αυτοκίνησης, όπως περιέγραψε τις Ferrari ένας φίλος. Παρατεταγμένες στη σειρά, εντυπωσιακές μέσα στο γυαλιστερό κόκκινό τους, έκαναν τους μεγάλους να κοντοστέκονται για ώρα και να τις παρατηρούν, τους μπαμπάδες να περιγράφουν με πάθος και λεπτομέρειες στους γιους τους τα χαρακτηριστικά τους. Η αρχική σελίδα των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκε από σχετικές φωτογραφίες, που απαθανάτιζαν βαριεστημένα πιτσιρίκια μπρος από τα εντυπωσιακά αυτοκίνητα, selfie αντρών με φουσκωμένο το στήθος από την περηφάνια, μα και περαστικών, που περνούσαν τυχαία από τα σημεία, που οι Ferrari στάθμευαν και είπαν να βγάλουν κι εκείνοι μια φωτογραφία, πριν συνεχίσουν τη βόλτα τους. Ο στόχος επετεύχθη, το event έγινε το νέο θέμα συζήτησης στην πόλη, μα εμείς θα σταθούμε στο σχόλιο του φωτογράφου, που επέστρεψε βιαστικά στο μαγαζί του, για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του: «άσε μας, καημένε, οι Ferrari μας μαράνανε» και ενός περαστικού, που έλεγε σε κάποιον στο τηλέφωνο: «Τα Datsun έπρεπε να βγάλουν στην πλατεία. Και κανά σουβλάκι».

Τ.Τ.

Ενώ κουνάμε σημαίες

Θα πάρει σήμερα ο Ζάεφ, δεν θα πάρει; Θα έχουμε μια επίσημη ενημέρωση σχετικά με το τι ειπώθηκε σ’ αυτό το τηλεφώνημα; Καταλήξανε κάπου; Έχουμε συμφωνία; Μας συμφέρει, δεν μας συμφέρει; Την καθημερινότητά μας μονοπωλεί η αγωνία μας για το όνομα της γείτονος χώρας και της συμφωνίας, που κλείσαμε με τον σκοπιανό πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή, μπορεί και να ψηφιστεί κανά τέταρτο μνημόνιο κι εμείς ούτε που θα το πάρουμε χαμπάρι, γιατί θα μας έχουν πάρει τα μυαλά πατριωτικά συλλαλητήρια, κουνάμενες σεινάμενες κυανόλευκες σημαίες και η πατρότητα της Μακεδονίας ξακουστής του Αλεξάνδρου χώρας.

Τ.Τ.Νέο δόγμα;

Περισσότεροι από όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων με θέμα «Έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Προοπτικές και Προκλήσεις», ήταν οι αστυνομικοί, που βρέθηκαν έξω από τον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Μετά τα όσα είχαν συμβεί στην εκδήλωση με τον Άγγελο Συρίγο, αλλά και λόγω της αναμενόμενης παρουσίας ανθρώπων, που αντιδρούν στις έρευνες υδρογονανθράκων, κινητοποιήθηκε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός δυνάμεων. Είναι αυτό που λένε, «όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Βέβαια, μπορεί να υπάρχει και μια άλλη εξήγηση. Βλέποντας η τοπική αστυνομική ηγεσία πως η ισχυρή αστυνομική παρουσία λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους έχουν άλλες διαθέσεις (όπως έγινε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία), αποφάσισε να κατεβάζει όσους αστυνομικούς μπορεί στον δρόμο και να κάνει εμφανή την παρουσία τους. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο δόγμα αστυνόμευσης.

Α.Τ.Ένας αχταρμάς

Η ενημέρωση για τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική υποτίθεται πως ήταν ο λόγος της κοινής εκδήλωσης των παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Ηπειρωτών». Πέρα, βέβαια, από το άκαιρο της πρωτοβουλίας, καθώς πλέον ο διάλογος τελείωσε και το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή, η όλη συζήτηση ήταν ένας αχταρμάς. Άλλος έλεγε για τον Κλεισθένη, άλλος για την προσέγγιση των δύο παρατάξεων κι άλλος τον πόνο του για την Νιάρχου. Μετά από όλα αυτά, κατέστη άνευ ουσίας να μπούμε στη διαδικασία να γράψουμε ρεπορτάζ…
Α.Τ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter