Ποδηλατόδρομοι και πεζοί

Μπροστά στους ποδηλατόδρομους γινόταν και η σχετική διένεξη μεταξύ των δρομέων με φωνές και άγριες βρισιές μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις. Ο λόγος είναι προφανής. Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι από εκεί περνούν οι ποδηλάτες, και για κείνους έγινε ο ποδηλατόδρομος, κάποιοι πεζοί προτιμούν τον δρόμο αυτό, δημιουργώντας προβλήματα. Από τη δική τους πλευρά, οι πεζοί διαμαρτύρονται ότι το πεζοδρόμιο δεν είναι κατάλληλο για περπάτημα, με τις κακοτεχνίες στις πλάκες που χορεύουν ή λείπουν, να είναι η κύρια αιτία. Μήπως πρέπει ο δήμος να φροντίσει για την αποκατάσταση των ζημιών;

 

Νυχτερίδες κι αράχνες

Στην οδό Παύλου Μελά υπάρχουν ακόμη ίχνη της παλιάς πόλης, «σπαράγματα μιας ομορφιάς σαν κτερίσματα νεκροταφείου», όπως θα έλεγε ο καλός δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος. Φαίνονται αυτά από κάποια υπολείμματα σπιτιών, τα οποία στέκονται ακόμη όρθια κατά έναν τρόπο. Εδώ και τα απομεινάρια του παλιού ραφείου, που μέσα σ’ αυτό σύχναζαν οι μαθητές του γυμνασίου αρρένων και κάποιοι ποδοσφαιριστές των τότε ομάδων, για να ρίξουν κλεφτές ματιές στα κορίτσια του θηλέων. Απέναντι και εκείνο το όμορφο νεοκλασικό σπίτι, που στεγάζει σήμερα τον ξενώνα για ασθενείς αποκατάστασης. Από το παράθυρό του μας χαιρετά -ή ίσως να είναι και αυθαιρεσία της φαντασίας μας- ένα πρόσωπο που έρχεται από το παρελθόν.

Το ίδιο απόγευμα περνούμε από το σπίτι της αείμνηστης Ισμήνης Τζαβέλλα, που φέρνει στην εξώθυρά του την επιγραφή «Κληροδότημα του δήμου Ιωαννιτών», αλλά και κάποιες αράχνες, που στήνουν περίτεχνα τον ιστό τους στις γωνιές του. Στεκόμαστε με δέος σ’ αυτά τα σπίτια, που απόμειναν μόνα τους να στηρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Εικόνες απείρου κάλλους

Το ραντεβού ήταν στη γωνία των οδών Τζαβέλα και Πουτέτση την Παρασκευή το απόγευμα. Προορισμός μας τα Σύβοτα με την Αλέγρα στο τιμόνι. Ώσπου να καταφθάσει στο σημείο της συνάντησης η φίλη μας και δεδομένης της κυκλοφορίας εκείνη την ώρα, η μικρή δικαιολογημένη αργοπορία στάθηκε αφορμή να καταγράψουμε εικόνες. Έναν οδηγό που άπλωσε το χέρι του και πέταξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου κάτι τις στα μούτρα μου, μια γυναίκα που πέταξε το τσιγάρο της στο γρασίδι του γωνιακού πάρκου και το άκρον άωτον της αναίδειας και του «πέρα βρέχει» έπεται στη συνέχεια. Ήταν ένα αυτοκίνητο, που πάρκαρε ακριβώς πάνω στη στροφή με τα αλάρμ αναμμένα, κλείνοντας τον δρόμο σε όσους έστριβαν από την οδό Τζαβέλα στην οδό Πουτέτση. Κατέβηκε από αυτό ανενόχλητος ο οδηγός του και πήγε να εκτελέσει τη συνταγή του στο παρακείμενο φαρμακείο με όλες τις συνέπειες, που αυτό συνεπάγεται. Γιατί πάρκαρε επάνω στη στροφή ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε καν επάνω στο πεζοδρόμιο…

 

Με τα γνωστά τερτίπια

Από εκεί και πέρα το ταξίδι άνετο κι όλα ήταν υπό έλεγχο, που λέμε. Καλύτερες οι συνθήκες στα Σύβοτα τούτο το Σαββατοκύριακο. Συμμαζεύτηκαν κάπως τα πράγματα και ο συνωστισμός μικρότερος. Με τους γνωστούς αγνώστους Γιαννιώτες, τους εξαφανισμένους από το χωριό τον χειμώνα, να παρελαύνουν στα γνωστά στέκια. Με τον άλλοτε περιπτερά τον καλοκάγαθο Παύλο, που έχασε γυναίκα και περίπτερο εν μία νυκτί, να πουλά τα καλοψημένα delicious (νόστιμα) καλαμπόκια του. Το ακούσαμε κι αυτό στο χωριό ως διαφήμιση. Σαν να μην μας έφτανε η πλούσια ελληνική γλώσσα και καταφεύγουμε στις ξένες λέξεις και φράσεις.

 Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι οι περισσότεροι Γιαννιώτες, πάσης βαθμίδος και όλων των επαγγελμάτων, νοικιάζουν τα σπίτια τους στους τουρίστες στο χωριό, άλλοι για τριάντα και σαράντα ευρώ τη βραδιά κι άλλοι για διακόσια ευρώ και βάλε. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζουμε πόσο κυμαίνονται οι τιμές στις γνωστές βίλες, που χτίσθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους ελέω απουσίας ελέγχου, τουτέστιν με κόλπα, παραβιάζοντας νόμους, ανοίγοντας δρόμους και κόβοντας δέντρα στο πιτς φιτίλι, λαδώνοντας υπαλλήλους και τα λοιπά γνωστά τερτίπια, που κατέστρεψαν τα Σύβοτα.

 

Κοκ δαμάλ πουρέ

Με το ντελίσιους και τις λοιπές ξένες λέξεις και φράσεις, όπως εκείνη σε βιτρίνα καταστήματος στα Γιάννενα clothesforgirlsandboys, θυμηθήκαμε με την παρέα τον αξέχαστο γιατρό ορθοπεδικό και ωραίο άνθρωπο Χρήστο Μαντά. Ο Χρήστος ήταν γνωστός για το χιούμορ του, σατίριζε κάποιους, που το έπαιζαν ανώτερη τάξη με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ακόμη έμεινε το φαγητό, που παράγγειλε όταν ήταν φοιτητής: «Κοκ δαμάλ πουρέ» επί το αγγλικότερον το κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ.

 

Με καινούρια νοοτροπία

Να κάνουμε γνωστό ότι πλέον το ΚΤΕΛ δρομολόγησε λεωφορεία Σάββατο και Κυριακή για τα Σύβοτα, όπως και για Πάργα (από όσο ξέρουμε), που ξεκινούν το πρωί στις 9 και επιστρέφουν το απόγευμα στις 6 στα Γιάννενα.

Το Σάββατο το απόγευμα στο τιμόνι ένας ευγενέστατος και εξυπηρετικός νεαρός συμπολίτης μας, ο Γιάννης Κατσάνος. Τι να πούμε γι’ αυτό το έμπειρο παλικάρι με τις ωραίες σύγχρονες ιδέες! Νιώθεις άνετα να ταξιδεύεις με εκείνον ως οδηγό, όπως και με τα νέα παιδιά, που διαθέτει το ΚΤΕΛ στην υπηρεσία του επιβατικού κοινού! Έχουν άλλη αισθητική και άλλη νοοτροπία σε σχέση με τους παλιούς οδηγούς.

Λ.Τ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter