Με «καταληκτικές θέσεις» στη συνάντηση με Γαβρόγλου

Με «καταληκτικές θέσεις» στη συνάντηση με Γαβρόγλου
Η προσπάθεια θα εντοπιστεί στις 13 ενστάσεις, που διατύπωσε η Σύγκλητος στην τελευταία της συνεδρίαση και οι οποίες ήδη βρίσκονται στα χέρια του υπουργού, με κυρίαρχα ζητήματα τον τρόπο συμμετοχής στα όργανα διοίκησης του νέου πανεπιστημίου, την ένταξη των μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ, το ΦΠΨ, τη διαχείριση των διοικητικών υπαλλήλων, τις νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και τη μελλοντική οργάνωση σε δύο πανεπιστημιουπόλεις.

«Έχουμε υποχρέωση και ως διοίκηση του ιδρύματος και ως Σύγκλητος να αναδεικνύουμε και να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις και τις αρχές, που θεωρούμε ότι θα αποβαίνουν διαρκώς προς όφελος του πανεπιστημίου. Υπήρχαν διατυπώσεις και απόψεις, που δεν ήταν ενταγμένες στο πνεύμα της προηγούμενης απόφασης, που είχε λάβει η Σύγκλητος, και αδικούσαν τη συνολική προσπάθεια. Καταγράψαμε τις νέες μας απόψεις, τις αποστείλαμε στον υπουργό Παιδείας, θα βρεθούμε το προσεχές Σάββατο και από κοντά, θα συζητήσουμε και θα επιμείνουμε στις θέσεις και απόψεις αυτές του τελευταίου κειμένου, γιατί πραγματικά οι συνάδελφοι έκριναν ότι αποτελούν θέσεις, που έχουν έναν ουσιαστικό λόγο και καταληκτικό χαρακτήρα εκ μέρους του πανεπιστημίου Ιωαννίνων», τόνισε ερωτηθείς ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

Η 88η Σύνοδος Πρυτάνεων ξεκίνησε χθες το πρωί με τη συνάντηση στελεχών των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας. Αύριο Πέμπτη, θα ακολουθήσουν οι επιμέρους Σύνοδοι Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Αντιπρυτάνεων με αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας, Αντιπρυτάνεων Έρευνας, καθώς και Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή και το Σάββατο η Τακτική Σύνοδος Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων της χώρας, με τη συμμετοχή το Σάββατο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

«Στη Σύνοδο θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των ΑΕΙ, με την υποστελέχωση των ΑΕΙ και τις διαδικασίες συνένωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πρωτίστως θα συζητηθούν θέματα φοιτητικής μέριμνας, καθώς και θέματα χρηματοδότησης των πανεπιστημίων», ανέφερε σχετικά ο κ. Καψάλης, κάνοντας γνωστό ότι θα παραστεί και ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχυθεί στο μέλλον περαιτέρω η συνεργασία ανάμεσα στα πανεπιστήμια των δύο χωρών.

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ

Θέση για το νομοσχέδιο παίρνει με ανακοίνωσή του και ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας πως απώτερος στόχος είναι η κατάργηση των ΤΕΙ και η εξαφάνιση ουσιαστικά της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με τη διατήρηση μόνο της διετούς τεχνικής εκπαίδευσης στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

«Η όλη διαδικασία κατάργησης των ΤΕΙ δεν αποτέλεσε αντικείμενο του «εθνικού» διαλόγου και έγινε παρασκηνιακά και ανάμεσα στις ηγεσίες των πανεπιστημίων και του υπουργείου Παιδείας, στις οποίες το υπουργείο υπόσχεται αφειδώς κονδύλια και θέσεις διδασκόντων. Η πολιτική των συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια γίνεται χωρίς να εντάσσονται σε έναν στρατηγικό εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.Γίνονται συγχωνεύσεις με την παράκαμψη των θεσμικών γνωμοδοτικών οργάνων. Ενώ η πολιτεία έχει φτιάξει την ΑΔΙΠ, δε λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης, που με τόσο κόπο έγιναν. Διατηρούνται τοπικισμοί και ρουσφέτια σε διάφορους δήμους, τοποθετώντας πανεπιστημιακά τμήματα κατά το δοκούν Δεν υπάρχει αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για τα συγχωνευόμενα ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων με τα αντίστοιχα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιονίων. Οι συγχωνεύσεις γίνονται χωρίς ενιαία κριτήρια. Άλλα κριτήρια ισχύουν για την ένταξη του διδακτικού προσωπικού στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, άλλα για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλα για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει πως ο Ενιαίος Χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας σημαίνει συνέργειες και δικτύωση μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Αυτό απαιτεί όλα τα ερευνητικά κέντρα να εποπτεύονται από μία αρχή και να διέπονται από το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, γεγονός στο οποίο συνίσταται η διαφωνία με τη δημιουργία των δυο ερευνητικών κέντρων στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αυθαιρεσίες στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τις κοντόφθαλμες και λαϊκίστικες πολιτικές της και υποσκάπτει την ποιότητα του δημόσιου πανεπιστημίου», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter