Δύο δομές για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Ο φορέας, που τελικά θα διαθέσει δομές και προσωπικό, είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, που, σε συνεννόηση με το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα των δομών του σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες η πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου και ήδη υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και με ΜΚΟ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία των νέων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων ακόμη και μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Θα δρομολογηθεί άμεσα η φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών με τις διαδικασίες, που θα προβλέπονται από το νέο σχέδιο νόμου, αναφορικά με τα ασυνόδευτα παιδιά, του υπουργείου», ανέφερε η κ. Μιτοπούλου, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει επακριβώς τον αριθμό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, που θα φιλοξενηθούν, κάτι, όμως, που προκύπτει από το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θα διέπει φροντίδα ασυνόδευτων παιδιών.

Σήμερα, στη δομή της Κόνιτσας φιλοξενούνται 59 πρόσφυγες από τη Συρία, οικογένειες στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι οποίοι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις ΜΚΟ, θα μετεγκατασταθούν σε άλλες δομές, ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για το νέο μοντέλο λειτουργίας.

Στη δομή της Πωγωνιανής φιλοξενούνται κάποια λίγα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία θα μετεγκατασταθούν σε άλλη δομή στην Ήπειρο.

«Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου θα συνεχίσει το κοινωνικό του έργο φροντίζοντας ανθρώπους αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις, πρωτοπόρο και ανταποκρινόμενο στις αρμοδιότητες του εποπτεύοντος του υπουργείου», σημείωσε η κ. Μιτοπούλου, κάνοντας λόγο για ένα επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας μέχρι σήμερα. «Όταν άλλοι επέλεξαν το κλείσιμο των συνόρων αρνούμενοι τον καταμερισμό της ευθύνης που βαραίνει όλους, η Κόνιτσα άνοιξε την αγκαλιά της», τόνισε και ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον δήμο Κόνιτσας, το προσωπικό της δομής, μόνιμο και μέσω των 8μηνων προγραμμάτων, και ιδιαίτερα τον στρατό και το Κέντρο διαχείρισης ειδών για τους πρόσφυγες της περιφέρειας Αττικής.

Η αλλαγή χαρακτήρα των δομών, ιδίως αυτής της Πωγωνιανής, δεν αποκλείεται, πάντως, να προκαλέσει αντιδράσεις, όχι τόσο από τις τοπικές κοινωνίες, όσο από τους εργαζόμενους του Κέντρου. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να χαρακτηριστεί τυχαία η ειδική αναφορά της προέδρου στους εργαζόμενους του Κέντρου, δηλώνοντας, χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι είμαι πεπεισμένη ότι γνωρίζουν καλά τι πάει να πει αλληλεγγύη και με αυτό τον γνώμονα, αντιλαμβανόμενοι τις κοινωνικές ανάγκες, θα ανταποκριθούμε όλοι μαζί. Συνεχίζουμε στον στόχο μας, στεκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο».

 

120 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Μπορεί η κ. Μιτοπούλου να μην προσδιόρισε επακριβώς τον αριθμό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, που θα φιλοξενηθούν στις δύο δομές, ωστόσο ο αριθμός έγινε γνωστό διά στόματος της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, χωρίς, όμως, να αποκλείεται να αφορά και άλλους χώρους.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, σήμερα, πλήρως καταγεγραμμένα και πιστοποιημένα είναι 2.400 ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων 1.130 φιλοξενούνται σε ξενώνες. «Άμεσα πρέπει να στεγάσουμε τα υπόλοιπα. Άμεσα θα στεγαστούν 714 παιδιά, διότι βρίσκονται σε προστατευτική φύλαξη (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας)», σημείωσε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι ιδρύονται 460 νέες θέσεις σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Επίσης, σε κτίρια της Πρόνοιας ή σε κτίρια Κέντρων Κοινωνικής Προστασίας ανοίγουν 120 θέσεις στην Ήπειρο και 250 θέσεις σε Βόλο, Αθήνα, Πειραιά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με τη διαδικασία, που περιέγραψε η υπουργός, μόλις το παιδί έρθει στην Ελλάδα και διαπιστώνεται η ανηλικότητα και η ταυτότητά του, αποκτά ηλεκτρονικό φάκελο, ο οποίος τηρείται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να παρακολουθείται η πορεία του. Εισάγεται, επίσης, ο θεσμός του μονίμου επιτρόπου, που δε θα ταυτίζεται με εκείνους που έχουν τη δομή φιλοξενίας του κάθε παιδιού. Εκτός από τη ηλεκτρονικό μητρώο, θα υπάρχει και σύστημα που θα παρακολουθεί τη στέγαση του παιδιού.

 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter