Πολιτικός λόγος και από την αντιπολίτευση

Ο «πολιτικός» απολογισμός, που επέλεξε η δημοτική αρχή, μπορεί να ήταν λιγότερο «κουραστικός» και να περιέγραφε σε αδρές γραμμές τα «μέτωπα» του δήμου Ιωαννιτών, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτός, που θα μπορούσε με σαφήνεια να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι, που είχαν τεθεί από την έναρξη της θητείας και μέχρι το τέλος του 2017.

Τα οικονομικά μεγέθη και η εξέλιξη του τεχνικού προγράμματος είχαν δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους, όπως και οι επιμέρους απολογισμοί των αντιδημάρχων και προέδρων των Νομικών Προσώπων του δήμου, αλλά ουδόλως απασχόλησαν την συζήτηση, που εξελίχθηκε σε παράλληλους μονολόγους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και η αντιπολίτευση να μην ασκήσει κάποια ιδιαίτερη και τεκμηριωμένη κριτική, πέρα από την επανάληψη των όσων κατά καιρούς έχει επισημάνει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αμέσως μετά την εισήγηση του δημάρχου Θ. Μπέγκα, κατά την οποία άσκησε και κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας εμμέσως πως επιλέγει να αναδείξει ζητήματα ήσσονος σημασίας όπως «οι λακκούβες και οι λάμπες» ή να μεμφθεί τη δημοτική αρχή για την ακύρωση συναυλιών και εκδηλώσεων, το… γάντι σήκωσε ο Νίκος Γκόντας.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» καταλόγισε στη δημοτική αρχή ανικανότητα, προχειρότητα και ανυπαρξία έργου, ενώ ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τον «Κλεισθένη» και την επιμήκυνση της θητεία που προβλέπει, χάριν «πολιτικών σκοπιμοτήτων», όπως είπε. «Και αυτός ο απολογισμός, όπως και όλοι οι προηγούμενοι επτά, από τις ίδιες δημοτικές αρχές, είναι εκτός τόπου και χρόνου, με τον δήμαρχο να καταβάλει απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες ότι παράγει τεράστιο έργο και να έχει την απορία γιατί εκείνοι δεν το αντιλαμβάνονται και δεν το εισπράττουν», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως η δημοτική αρχή δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί σε θέματα καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, τα αδέσποτα και η προστασία της λίμνης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, επίσης σημείωσε την απουσία πολιτών και εκπροσώπων φορέων από τη διαδικασία, χρεώνοντας στη δημοτική αρχή ότι «δεν έχει κερδίσει τους δημότες». Επέκρινε την απουσία στοχοθεσίας και σαφών χρονοδιαγραμμάτων, έκανε λόγο για γενικολογίες και για απροθυμία της δημοτικής αρχή να συζητηθούν σε ειδικές συνεδριάσεις σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση και η αποχέτευση, που αποτελούν, εκτός από υπηρεσίες προς τους πολίτες, και οικονομικά εργαλεία για την αυτοδιοίκηση.

Ήταν επίσης φανερή η προσπάθειά του, μέσω ρητορικών ερωτήσεων, να «εκμαιεύσει» θετικά σχόλια για την κυβερνητική πολιτική σε επιμέρους τομείς, που αφορούν την περιοχή ή γενικότερα την αυτοδιοίκηση, με επιδίωξη, όπως είπε, να «δούμε ποια θέματα λύθηκαν και τι πρέπει ακόμη να διεκδικήσουμε».

Η «απάντηση» ήρθε από τον αντιδήμαρχο Θ. Μανταλόβα, ο οποίος ανέφερε ότι «το περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν οι αιρετοί κάθε χρόνο, είναι χειρότερο, όπως και η καταστατική τους θέση. Ζούμε στο ίδιο περιβάλλον περικοπών όλα τα τελευταία χρόνια, ούτε οι ΚΑΠ, ούτε η ΣΑΤΑ έχουν αλλάξει».

Τέλος, τον απολογισμό πεπραγμένων της δικής του παράταξης έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, διατυπώνοντας το αίτημα σύγκλισης των ανταποδοτικών τελών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων, και ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της Δ.Ρ.Α.Σ.Υ, με τον πρώτο τουλάχιστον να έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την διαδικασία και την πολιτική της δημοτικής αρχής εν γένει, με ανακοίνωση.

Ελάχιστοι ήταν και οι φορείς που εκπροσωπήθηκαν, μεταξύ των οποίων η Μητρόπολη Ιωαννίνων από τον π. Ηλία Σέπερη, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων από τον Δ. Δημητρίου και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ από τον πρόεδρο Χρ. Γρίβα.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter