Συμπαραγωγές για λόγους οικονομίας

«Υπάρχουν δυο επιλογές για να παρουσιάσει ένας φορέας εκδηλώσεις: Ο πρώτος είναι η «αγορά» τους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το οικονομικό ρίσκο. Ο τρόπος αυτός προϋποθέτει να έχεις ένα πολύ μεγάλο ποσό διαθέσιμο για τον σκοπό αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, αν είχαμε «αγοράσει» όλες τις εκδηλώσεις της περιόδου 2017–2018, θα έπρεπε να είχαμε δαπανήσει περίπου 500.000 ευρώ μόνο γι αυτό, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο των αποτυχιών. Να λειτουργούσαμε, δηλαδή, σαν ιδιώτης διοργανωτής εκδηλώσεων, κάτι που ασφαλώς δεν είναι ούτε στην αποστολή μας, ούτε στις προθέσεις μας. Συμπληρωματικά δε, να αναφέρουμε ότι οι ιδιώτες παραγωγοί χρεώνουν 30 με 40% περισσότερο τις παραγωγές, όταν πρόκειται για δήμους, για χρηματοοικονομικούς τους λόγους.

Ο δεύτερος τρόπος, τον οποίο και ακολουθούμε κυρίως, είναι να συνεργαζόμαστε μέσω μετακλήσεων και συμπαραγωγών, παρέχοντας το πλαίσιο και υποδομές, χωρίς να αναλαμβάνουμε το ρίσκο της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών. Ο τρόπος αυτός εξασφαλίζει στον καθένα το ρόλο του: Δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σημαντικές παραστάσεις, στους παραγωγούς να υλοποιήσουν την παραγωγή τους και στο Πνευματικό Κέντρο να δημιουργεί συντονισμένες δράσεις υπέρ της πόλης και των επισκεπτών της.

Το μικρό ρίσκο που εμπεριέχει η διαδικασία αυτή, της μη πραγματοποίησης κάποιων εκδηλώσεων, λόγω καιρού ή άλλων αλλαγών, πιστεύουμε ότι είναι ασυγκρίτως προτιμότερο από τη διοχέτευση των χρημάτων των πολιτών σε εμπορικές δράσεις και πρακτικές, ή την αδράνεια.Με άλλα λόγια, αν καταφέρνουμε να κάνουμε 25 – 30 ανάλογες εκδηλώσεις το χρόνο, χωρίς επιβάρυνση, αλλά με έσοδα για το Πνευματικό Κέντρο, αξίζει το «ρίσκο» να χαθεί μια εκδήλωση και να αναβληθούν 2-3. Δε νομίζετε;», αναφέρει στην απάντησή του το Πνευματικό Κέντρο.

 

ΟΙ ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα με τις συναυλίες, που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο των δύο φεστιβάλ, το Πνευματικό Κέντρο αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, οι κατάλληλες ενέργειες και διαδικασίες, καθώς και η οριστικοποίηση των παραγωγών και εκδηλώσεων, έγιναν κανονικά και έγκαιρα, αποδίδοντας την ανατροπή του προγραμματισμού στις καιρικές συνθήκες και στη στάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

«Ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μετεωρολογικά Ιούνιος των τελευταίων δεκαετιών (217 mm βροχής), όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Γεγονός που προκάλεσε ένα τεράστιο ντόμινο αναβολών, ακυρώσεων και προβλημάτων σε όλη την Ελλάδα. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η γνωστή απαγόρευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αποκλειστικά και μόνο για τις εκδηλώσεις μας, αποκλειστικά και μόνο στα Γιάννενα», τονίζει και επισημαίνει πως μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το Πνευματικό Κέντρο είχε δυο επιλογές. Η πρώτη ήταν να αναβάλει το σύνολο των εκδηλώσεων και δράσεων, κάτι που έγινε σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ειδικά λόγω του καιρού, και η δεύτερη να αντιδράσει άμεσα, τροποποιώντας τον προγραμματισμό του.

«Ενεργήσαμε, λοιπόν, ταχύτατα και αποτελεσματικά, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο και κάτω από συνθήκες που, εν πολλοίς, δεν ελέγχαμε.

Μέσα σε ώρες επιταχύναμε τις παρεμβάσεις μας στο Πάρκο Πυρσινέλλα, συνεπικουρούμενοι από το σύνολο των υπηρεσιών και υπευθύνων τομέων της δημοτικής αρχής, και καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε, παρά τις αναβολές, παρά τα εμπόδια και παρά τις δυσκολίες, σχεδόν το σύνολο των εκδηλώσεων, πλην μιας που ματαιώθηκε και μιας που έχει μεταφερθεί χρονικά.

Όπως είναι φυσικό, η επανένταξη ενός χώρου όπως το Πάρκο Πυρσινέλλα, μετά την πολυετή του εγκατάλειψη, απαιτεί απαντήσεις σε νέα ερωτήματα, που σε άλλους χώρους έχουν ήδη λυθεί. Έτσι είναι φυσικό, να υπάρχουν συνεχώς περιθώρια βελτίωσης, που από εκδήλωση σε εκδήλωση, κατακτούμε», σημειώνει, αν και υπάρχει μια μικρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς πέραν της ματαίωσης της συναυλίας των Tiger Lillies και της αναβολής για τον Σεπτέμβριο αυτής του Κωστή Μαραβέγια, υπάρχει και η μετάθεση των τριών συναυλιών του Artwave Festival, που ουσιαστικά τίναξε στον αέρα ένα φεστιβάλ, που είχε οργανωθεί συγκεκριμένες μέρες και όχι με σκόρπιες εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Το Πνευματικό Κέντρο, πάντως, εξακολουθεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και τονίζει πως στόχος του είναι να μετατρέψει τις αναποδιές του φετινού Ιούνη, σε μια ευκαιρία να πάει ένα βήμα νωρίτερα τον στόχο της δημοτικής αρχής, προσφέροντας και πάλι στους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες το Πάρκο Πυρσινέλλα. Κάτι που, όπως τονίζει, θα φανεί και στην επερχόμενη συναυλία του Χρήστου Θηβαίου και Μαρίας Παπαγεωργίου στις 19 Ιουλίου, αλλά και στη γιορτή της Πανσελήνου στις 26 Αυγούστου με την Αργυρώ Καπαρού και τον Σταύρο Σιόλα.

Τέλος, ευχαριστεί τον Η.Α. για το γεγονός ότι επέλεξε να προβάλει πολιτιστικές δράσεις ως πρώτο θέμα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την πόλη και την περιοχή μας, αλλά και για την καθημερινή υποστήριξη των δράσεων και εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter