Κατά λάθος

Όταν χθες ενημέρωσε το βιβλιάριό του για να ελέγξει τα ποσά που του χρεώθηκαν, διαπίστωσε πως του είχαν χρεώσει δυο φορές το ποσό των 67 ευρώ. Όταν παραπονέθηκε στη ΔΕΗ ότι δυο εξηνταεφτάρια, το ένα κάτω από το άλλο, του χρεώθηκαν, ο υπάλληλος, αναγνωρίζοντας το λάθος, του απάντησε πως δεν είναι ο μοναδικός στον οποίο συνέβη αυτό. Τώρα θα μπει στη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων του περιμένοντας να του τα γυρίσουν πίσω. Γι’ αυτό τα μάτια μας δεκατέσσερα για ό, τι πληρώνουμε με κάρτα. Είναι άκρως χρήσιμη και πρακτική η πληρωμή μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά ας έχουμε τον νου μας.

Λ.Τ.

 

Κάθε εμπόδιο για καλό

Νέο αίτημα για άνοιγμα της νότιας πύλης του Ιτς Καλέ έχει υποβάλει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, προκειμένου να είναι ευχερέστερη η πρόσβαση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη φορά το αίτημα αναμένεται να έχει θετική κατάληξη, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θέλει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν με την ακύρωση του συνόλου των προγραμματισμένων  συναυλιών του Its Kale Festival στον χώρο. Και πέρα από την έτσι κι αλλιώς θετική αντιμετώπιση, που είχε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ, θετικοί είναι πλέον κατά πληροφορίες και οι ίδιοι οι αρχαιοφύλακες, που βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων το προηγούμενο διάστημα. Σημεία προσέγγισης υπάρχουν και με τον δήμο Ιωαννιτών, καθώς δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις για τα όσα έγιναν, αλλά και διαβεβαιώσεις για το μέλλον, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τη διοργάνωση του Its Kale Festival στον φυσικό του χώρο το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό είναι που λέμε, κάθε εμπόδιο για καλό.

Α.Τ.

 

Μια ένσταση

Απόλυτα δικαιολογημένα τα παράπονα, που εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης για τη μικρή συμμετοχή επιχειρήσεων στο περίπτερο του Επιμελητηρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως και πολύ σωστή η πρωτοβουλία του να διερευνήσει για ποιο λόγο οι τοπικές επιχειρήσεις δεν εκμεταλλεύτηκαν τη δωρεάν φιλοξενία τους. Μόνο μια ένσταση έχουμε. Αντί το Επιμελητήριο να μισθώσει χώρο και να μπει σε έξοδα, που τελικά δεν είχαν αντίκρισμα, καλό θα ήταν πρώτα να πραγματοποιεί μια πρόσκληση ενδιαφέροντος και ανάλογα να πράττει. Οι ημερομηνίες της έκθεσης είναι γνωστές, το περιβάλλον επίσης, οπότε δεν κατανοούμε γιατί να μη γίνεται αντίστροφα η διαδικασία. Εκτός κι αν το χαμηλό ενδιαφέρον μας προέκυψε αίφνης. Αν πέρυσι ήταν 50 οι συμμετέχοντες και φέτος μας έμειναν έξι, τότε δικαιολογημένος ο πρόεδρος και άξιο διερεύνησης το μικρό ενδιαφέρον. Αλλά, μάλλον διαχρονικό είναι το θέμα.

Α.Τ.

 

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά

Ανάβει πράσινο το φανάρι και ξεκινάς. Βλέπεις μπροστά σου αυτοκίνητο, που προφανώς πέρασε με κόκκινο, και φρενάρεις για να αποφύγεις τη σύγκρουση. Λίγα μέτρα πιο πέρα, τον φτάνεις και του ζητάς τον λόγο. Από πίσω –συμπτωματικά- έρχεται περιπολικό, που ήταν από πίσω σου στο φανάρι, άρα είδε το συμβάν. Περιμένεις να απευθυνθεί στον οδηγό, που παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, αλλά φευ! Σε ρωτάει αν χτύπησες και όταν του λες πως δεν είναι αυτό το θέμα, ο αστυνομικός σε χτυπά φιλικά στον ώμο. Ο παραβάτης γκαζώνει και φεύγει. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Α.Τ.

Το ερώτημα

«Πώς θέλετε να σας θυμάται η ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή»; Αυτό το ερώτημα απήθυνε προς τον έλληνα πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφστατ. Αφελής ο... Ευρωπαίος. Στο ερώτημα αυτό ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απαντήσει. Την περίπτωση, βέβαια, να θεωρεί τον εαυτό του εκλογικό ατύχημα θα πρέπει να την αποκλείσουμε. Ούτε καν του περνά από το μυαλό, έστω και ως μια μικρή, πολύ μικρή πιθανότητα. Το «επαναστάτης» θα του άρεσε σίγουρα, αλλά εκείνο το «μεταρρυθμιστής» θα του έκατσε στον λαιμό. Η λέξη είναι επικίνδυνη για την αριστερά του Αλέξη. Υποδηλώνει σοβαρές αλλαγές στη δομή της εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις. Υποδηλώνει λιγότερο κράτος. Θεός φυλάξοι!

Π.Ζ.

 

Οι... ελαφρύνσεις

O φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων θα πρέπει να μειωθεί από το 29% στο 26% άπαξ, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση μόνο μιας μονάδας και αργότερα στις υπόλοιπες. Με τον ΦΠΑ η μείωση θα γίνει από το 2021 και μετά και μόνον κατά μια μονάδα. Καταλαβαίνετε βέβαια πως οι παραπάνω μειώσεις δεν θα επιφέρουν και κάτι σημαντικό στην οικονομία και ότι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό από πλευράς κάποιου κέρδους. Κι όμως η κυβέρνηση τις βαφτίζει «φορολογικές ελαφρύνσεις». Θα αγοράζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες φτηνότερα κατά 1-3 % και αυτό θα αποτελέσει το «όχημα» για την ανάπτυξη. Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Π.Ζ.

 

Κυρία Διευθύντρια,

 

Είμαι 75 χρονών και έτσι εμπίπτω στην αναγγελθείσα από τον αρμόδιο υπουργό απόφαση να υποχρεούμαι σε επανεξέταση, προκειμένου να μου ανανεωθεί η χρονική ισχύς του διπλώματος οδήγησης. Κατ’ αρχήν το μέτρο φαίνεται σωστό. Θα μπορούσαν, όμως, οι αρμόδιοι να μας πουν πόσα από τα τροχαία ατυχήματα –βαριά ή ελαφρά- προκαλούνται εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας του οδηγού; Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι πρόκειται για επινόηση ενός ακόμα εισπρακτικού μέσου, χωρίς να εξυπηρετεί ουσιαστικά κανέναν σκοπό, από τα πολλά που επιβλήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν.

Γ.Γ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter