Ενώνουν δυνάμεις για μια βιώσιμη κινητικότητα

Σκοπός των δράσεων είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους, με το φετινό θέμα να είναι οι συνδυασμένες μεταφορές.

Κάλεσμα προς όλους τους δημότες των Ιωαννίνων, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις που έχει προγραμματίσει ο δήμος Ιωαννιτών απηύθυνε η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων. « Σε αυτή τη βάση, ο δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει ενεργά και φέτος με μία σειρά δράσεων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και επίκειται η δεύτερη φάση διαβούλευσης τον επόμενο μήνα. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους όλους όσοι βοήθησαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας. Καθοριστική είναι η συμμετοχή στις δράσεις όλων των συμπολιτών μας, γιατί αφορά τον δήμο μας, δηλαδή όλους μας», τόνισε η κ. Βασιλείου.

 

«ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»

Η δράση, που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα, είναι οι «Δρόμοι της τέχνης» από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.

Παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, φίλοι και καλλιτεχνικοί συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα «καταλάβουν» το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, την οδό Χαριλάου Τρικούπη και θα τη μετατρέψουν σε οδό των τεχνών για μία ημέρα, με τέσσερις σταθμούς και έναν χώρο αναψυχής. Η δράση θα συνεχιστεί και το πρωί της επόμενης ημέρας στην κεντρική πλατεία.

«Κάθε σταθμός γίνεται ένα εργαστήρι τέχνης διάρκειας 40 λεπτών. Η μετακίνηση των παιδιών μεταξύ των σταθμών της οδού γίνεται μια καλλιτεχνική πορεία ανάμεσα στις τέχνες του θεάτρου, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, της γλυπτικής, της μουσικής και της αφήγησης παραμυθιού. Το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της παραμονής των παιδιών στους τέσσερις σταθμούς με τις δημιουργίες τους, εκτίθεται στους υπόλοιπους περιπατητές της πόλης», ανέφερε σχετικά η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου.

 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι δράσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, με μια ημερίδα που συνδιοργανώνουν οι Paguristas, ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων και η Συνεδριακή Α.Ε., στις 7 το απόγευμα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ.Χατζής». Τίτλος της ημερίδας είναι «Στην πόλη βαδίζω, Ζωή κερδίζω», με ομιλητές τον καθηγητή Παθολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπο Μηλιώνη με θέμα «Άσκηση και σωματική υγεία», τον καθηγητή Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρο Σκαπινάκη με θέμα «Άσκηση και ψυχική υγεία», την καρδιολόγο Λορέτα Καλαντζή με θέμα «Άσκηση και τα οφέλη στην καρδιά» και τον καθηγητή φυσικής αγωγής του Αρσάκειου Γυμνασίου και Λυκείου Βασίλη Καλτσή με θέμα «Από το περπάτημα στην εντατική άσκηση».

Δύο δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου. Στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, η Τροχαία Ιωαννίνων και η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων, στο πλαίσιο και της «Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Θανάτους από το δρόμο», θα διανείμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.

Την ίδια ώρα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ.Χατζής», θα γίνει μια ομιλία του καθηγητή Υγιεινής-Κοινωνικής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δρ. Αλέξιου Μπένου για το πρόγραμμα Savelives, με οργανωτή τον σύλλογο SOS-Τροχαία Εγκλήματα.

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει η έναρξη επαναλειτουργίας του πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής» από τη Δημοτική Αστυνομία με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης, ενώ την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, θα ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη μία ποδηλατοβόλτα 30 χλμ., με τίτλο «Ποδηλατώ τον γύρο της Παμβώτιδας», στη διαδρομή του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, την οποία συνδιοργανώνουν ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων και οι Ποδηλάτες της Τετάρτης.

Δύο δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Στις 9.30 το πρωί, η ΧΕΝ Ιωαννίνων, οργανώνει τη δράση «Παλιά παιχνίδια ξανά σε δράση», με τη συμμετοχή της ΕΛΕΠΑΠ, του Συλλόγου ΑμεΑ Κυψέλη και δημοτικών σχολείων της πόλης, ενώ στις 10 το πρωί, στο πάρκο Λιθαρίτσια, η Περιφερειακή Ένωση Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών παρουσιάζει την εκδήλωση «Γνωρίζοντας τους σκύλους- οδηγούς».

Η ΧΕΝ Ιωαννίνων εντάσσει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και το 3ο Φεστιβάλ «Χαράς και Ενότητας», το οποίο διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου. Την πρώτη ημέρα, στις 5 το απόγευμα, το ραντεβού δίνεται στη Ζωσιμαία Ακαδημία για τη δράση με τίτλο «3 κύκλοι Ζωής & Ενότητας- Εκπαιδεύοντας τους μαθητές στην ενσυναίσθηση», που θα αναλάβει να υλοποιήσει το Δίκτυο Συμβούλων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσουν ψυχοκινητικά παιχνίδια από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, Κινητικής Αγωγής και Μάθησης του πανεπιστημίου, καθώς και ένα βιωματικό σεμινάριο για γονείς με θέμα τη διαφορετικότητα από το παράρτημα Ιωαννίνων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Τη δεύτερη ημέρα, στις 11.30 το πρωί, στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν μια μουσικοθεατρική παράσταση από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, η δράση «Παίζω μουσική και δημιουργώ» από μαθητές του loannina School of Music και μια ημερίδα –εργαστήριο από το Κέντρο Συμβουλευτικής «Είμαι».

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί μια έρευνα με θέμα «Στάση και ενημέρωση γενικού πληθυσμού νομού Ιωαννίνων σχετικά με την προσβασιμότητα, μετακίνηση και λειτουργικότητα εμποδιζόμενων ατόμων», στο πλαίσιο της οποίας οι πολίτες θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο.

Μία εβδομάδα μετά, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, οι μαθητές του δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων θα δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη διάβαση.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εντάσσεται και η επίσκεψη στα Γιάννενα ιαπωνικής αντιπροσωπείας, από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «City Ιο City-Ανταλλαγή καλών πρακτικών για την βιώσιμη αστική κινητικότητα»

Επίσης, στο γενικό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και κάποιες παρεμβάσεις στο πλαίσιο αστικής κινητικότητας, όπως η τοποθέτηση ποδηλατοστατών σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, η τοποθέτηση parklet (μικρό κήπος) έξω από το σχολικό συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, μια έκθεση με ποδήλατα του παρελθόντος και δράσεις από μαθητές των σχολείων της πόλης με θέμα την αστική κινητικότητα, όπως και δράσεις προώθησης του έργου «Motivate» με στόχο την αύξηση της συμμετοχικότητας των πολιτών.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter