Οδηγός για τις διαδρομές

Και το λέμε αυτό με αφορμή την πρώτη ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα, πρωτοβουλία του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε συνεργασία με το National Geographic και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται «στον αέρα». Περιλαμβάνει 34 επιλεγμένους χώρους και μνημεία σε 19 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία απλή στη λογική της, τεράστια όμως ως εγχείρημα.

Ακόμα και σε αυτό το ανώτατο, αν θα μπορούσε να πει κανείς, επίπεδο, υπάρχει ο στόχος της προβολής και ανάδειξης, αλλά και της σύνδεσης με την τουριστική αγορά. Και αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, ούτε μειώνει σε τίποτα την αξία των μνημείων πολιτιστικής –άυλης και υλικής- κληρονομιάς. Εξάλλου, μια κληρονομιά που δεν τη γνωρίζει κανείς και δεν μπορεί να την επισκεφθεί, είναι σαν να μην υπάρχει.

Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι εντυπωσιακό, όπως και οι προτάσεις ταξιδιών, που θα αυξηθούν με τον καιρό, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στα μνημεία της αρχαιότητας. Δεν έχει κανείς συχνά την ευκαιρία να δει πώς άλλες χώρες έχουν αξιοποιήσει τα κελάρια κρασιού, τα αλατωρυχεία ή παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε βαθμό που να αποτελούν σήμερα παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Γ.Χ.

 

Θα τα βρει «σκούρα»;

Η επικοινωνιακή δεινότητα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργου Πατούλη είναι αδιαμφισβήτητη και του το αναγνωρίζουμε. Φαίνεται στις παρεμβάσεις του, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές, αλλά και στον τρόπο αποτύπωσης της επικαιρότητας στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ.

Χθες υπήρξε η πρώτη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, μετά τη συνάντηση, είναι χαρακτηριστική. Σε ένα κείμενο 898 λέξεων αναφέρονται όλα όσα είπε ο πρόεδρος, πράγματα γνωστά –λογικά- στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, αλλά και στους πολίτες, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούν. Κάπου, ανάμεσα υπάρχουν και 94 λέξεις για τις δεσμεύσεις Χαρίτση.

Ο κ. Πατούλης επικρίθηκε τελευταία από συναδέλφους του, όταν επέλεξε να αποχωρήσει από τον διάλογο για την αναδιαμόρφωση του Καλλικράτη, θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» την απλή αναλογική, ενώ επιτέθηκε αρκετές φορές στον Π. Σκουρλέτη για αυτό και άλλα θέματα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις σχέσεις που θα διαμορφώσει με τον νέο υπουργό και πώς θα πορευθεί στις Επιτροπές, που προβλέπει ο «Κλεισθένης» και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Γ.Χ.

 

Περίσσεψε η προσφορά

Σε εποχές που οι φιλανθρωπικές δράσεις είναι της μόδας και οργανώνονται με μεγάλη συχνότητα, ήταν μάλλον ανέλπιστη η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των Paguristas να συγκεντρώσουν είδη για το Οικοτροφείο της Μονής Ντουραχάνης. Όμως, το έργο του παπά-Θανάση και όσων τον περιβάλλουν και το καλό όνομα που έχουν δημιουργήσει οι Paguristas με τη δράση τους, οδήγησαν πολύ κόσμο να κατηφορίσει έως τα παλιά σφαγεία, για να προσφέρει είδη, ακόμη κι αν δεν είχε σκοπό να δει την παράσταση, που πρόσφερε η θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής». Και δε μιλάμε για προσφορά μεταχειρισμένων ρούχων ή παιχνιδιών, που περίσσευαν σε μια ντουλάπα και έπιαναν χώρο, αλλά για είδη, που μπήκαν στη διαδικασία να αγοράσουν. Ήταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις κόσμο, που είναι άνεργος, να φτάνει στον χώρο με μια σακούλα τρόφιμα ή έναν κύριο, ο οποίος γέμισε ένα πορτ παγκάζ ζυμαρικά και έσπευσε να το προσφέρει.

Α.Τ.

Εικόνες πρωινού Σεπτέμβρη

Τα πρώτα πρωινά του Σεπτέμβρη, ο αέρας αρχίζει να μυρίζει διαφορετικά, ο ουρανός, καθαρός στο καλωσόρισμα της μέρας, φορά το πιο έντονο μπλε του, η ελαφριά ζακέτα γίνεται απαραίτητη. Στην ησυχία αυτών των πρωινών οι συνήθειες των ανθρώπων αποτυπώνονται πιο καθαρά: η Νικολέττα καθαρίζει την τζαμαρία από το καφέ του Θωμά, η Άννα κατηφορίζει τον δρόμο προς το σχολείο με τα δυο παιδιά της, που ψήλωσαν το καλοκαίρι, ένας νεαρός καλημερίζει με χειροφίλημα τη συνάδελφό του πίσω από τον πάγκο στην καφετέρια της γωνίας, ο μεγαλόσωμος σκύλος βγαίνει ανυπόμονα από την είσοδο της πολυκατοικίας για την πρώτη βόλτα της ημέρας, δύο μικρά κορίτσια, με άδειες τις τσάντες τους ακόμη από βιβλία, στέκονται στο φανάρι και περιμένουν να ανάψει το πράσινο για να περάσουν (την τελευταία στιγμή το ένα πιάνει το χέρι του άλλου).

Είναι η ησυχία της καλοκαιρίας, που επιτρέπει κάθε ήχο να φτάνει στα αυτιά μας. Είναι το πολύ πρωινό της ώρας που κάνει κάθε εικόνα να έχει καθαρό περίγραμμα. Είναι ο Σεπτέμβρης, που γεμίζει καλωσορίσματα και ευχές για ένα ήπιο φθινόπωρο και μια καλή χρονιά. Για κάποιους είναι η πραγματική αρχή του χρόνου, ο μήνας των αποφάσεων και των σχεδιασμών. Για κάποιους άλλους είναι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, με την πιο ζεστή θάλασσα και τις πιο ήσυχες παραλίες. Ο Σεπτέμβρης είναι το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη, πιο ξεκάθαρο και πιο ευπρόσδεκτο από ποτέ.

Τ.Τ. 

Κυρία διευθύντρια,

Είμαι 75 χρονών και κάθε χρόνο έκανα το πολύ μια εβδομάδα διακοπές. Φέτος έσφιξα τα λουριά, ζορίστηκα και αποφάσισα να κάνω είκοσι. Με τέτοιον πρωθυπουργό ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί!

Γ.Γ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter