Συνδικαλισμός; Ποιος συνδικαλισμός;

Και το πιο εξωφρενικό είναι ότι με το παραπάνω αίτημα φαίνεται να συμφωνεί και ο υπουργός Γαβρόγλου, ο οποίος, ενώ είναι πάντοτε λαλίστατος, στην προκείμενη περίπτωση τηρεί σιγήν ιχθύος, χαϊδεύοντας έτσι τα αυτιά των «συνδικαλιστών».

Αβέρωφ, Αρσάκης, Ζάππας, Μπενάκης, Συγγρός, Σίνας, Καπλάνης και τόσοι άλλοι εθνικοί, «ιδιώτες» ευεργέτες αναλώθηκαν για να σταθεί στα πόδια του το νεοσύστατο κράτος. Στήριξαν απλόχερα την εκπαίδευση, τις τέχνες, την περίθαλψη των πασχόντων και χτίσανε κτίρια λαμπρά, που σήμερα τα θαυμάζουμε. Και ασφαλώς θα τρίζουν τα κόκκαλα τους με την πιο πάνω απόφαση των «συνδικαλιστών» της ΕΛΜΕ Μαγνησίας! Πραγματικά ανατριχιάζω στη σκέψη αν η παραπάνω ένωση υπήρχε, όταν οι ιδιώτες πιο πάνω ευεργέτες έκαναν τις δωρεές τους στο ελληνικό κράτος.

Είναι γεγονός ότι ένα από τα σφάλματα του ΠΑΣΟΚ -και όχι μόνο- ήταν το ότι δημιούργησε, ανάθρεψε, γιγάντωσε έναν κακώς εννοούμενο παθογενή συνδικαλισμό, που αντρώθηκε με τρόπο εντελώς ανορθόδοξο.

Τι είναι συνδικαλισμός: Συνδικαλισμός είναι η συνένωση προσώπων που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, προκειμένου να προασπίσουν τα κοινά εργασιακά τους συμφέροντα και δουλειά των συνδικαλιστών είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η προστασία τους από την αυθαιρεσία του εργοδότη.

Τι δεν είναι συνδικαλισμός: Συνδικαλισμός δεν είναι ο αγώνας για  υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαίων -έστω- δικαιωμάτων μιας κοινωνικής ομάδας, σε βάρος των άλλων κοινωνικών ομάδων.

Έτσι λοιπόν, συνδικαλισμός δεν είναι να κλείνεις του δρόμους ευρείας κυκλοφορίας και να δημιουργείς προβλήματα στη μετακίνηση των λοιπόν πολιτών, οι οποίοι ούτε φταίνε ούτε έχουν καμιά σχέση με την επίλυση των δικών σου προβλημάτων. Συνδικαλισμός δεν είναι να κατεβάζεις τους διακόπτες παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και να στερείς το αναγκαίο αυτό σημερινό αγαθό από τους αναίτιους πολίτες. Συνδικαλισμός δεν είναι να πραγματοποιείς τις γενικές συνελεύσεις σου μέσα στο ωράριο της εργασίας σου, κατά τις οποίες είσαι υποχρεωμένος να παρέχεις τις υπηρεσίες σου στους πολίτες της χώρας. Είναι τουλάχιστον θλιβερό και εκτός κάθε λογικής να κλείνει το σχολείο, επειδή οι καθηγητές και οι δάσκαλοι  πραγματοποιούν τις γενικές συνελεύσεις τους σε εργάσιμες ημέρες, οι οποίες τις περισσότερες φορές, όλως «συμπτωματικώς, γίνονται ημέρα Παρασκευή. Συνδικαλισμός δεν είναι να χρησιμοποιείς τη θέση του συνδικαλιστή ως εφαλτήριο για τις πολιτικές σου επιδιώξεις. Συνδικαλισμός δεν είναι να συμμετέχεις σε διοικητικά συμβούλια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και να εισπράττεις, για τον λόγο αυτό, παχυλές αποζημιώσεις οι οποίες –αλίμονο- δημιουργούν ένα ισχυρό κίνητρο αναπαραγωγής συντεχνιακής πολιτικής. Συνδικαλισμός δεν είναι, ως δημόσιος υπάλληλος συνδικαλιστής, να μην πηγαίνεις  στη δουλειά σου για την οποία πληρώνεσαι και να απολαμβάνεις προνόμια που οι άλλοι συνάδελφοι σου ποτέ δεν μπορούν να αποκτήσουν. Συνδικαλισμός δεν είναι, όχι μόνο τα παραπάνω, αλλά, δυστυχώς και πολλά άλλα!

Το συνδικαλιστικό κίνημα, που αυτό καθ’ εαυτό είναι πράγματι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους υπεύθυνους με τον δέοντα σεβασμό. «Η εργατική τάξη χρειάζεται γνήσιο εργατικό κίνημα, όχι συντεχνίες, κομματικές οργανώσεις και πονηρούληδες υποκριτές που δουλεύουν για το δικό τους συμφέρον», όπως πολύ σωστά υποστηρίζει ο κ. Θεόδωρος Λιανός, καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη χώρα μας, ατυχώς, το πολιτικό σύστημα, που υπάρχει και που υπερσυγκεντρώνει την κομματική εξουσία, κηδεμονεύει ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, φροντίζοντας να αναδεικνύονται σε ηγετικές συνδικαλιστικές φυσιογνωμίες, τοποτηρητές των συμφερόντων του. Αυτό όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετο με την έννοια του καλώς νοουμένου συνδικαλισμού για την ίδρυση και τη διατήρηση του οποίου τόσοι αγώνες έγιναν. Έτσι λοιπόν, μόνο με την απόρριψη της κρατικής κηδεμονίας και σε συνδυασμό με τη σωστή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων, που διέπουν τον συνδικαλισμό από τους υπεύθυνους, θα εξαλειφτεί κάθε παθογένεια του κινήματος και θα εξαφανιστούν όλα αρνητικά στοιχεία μερικά από τα οποία, ενδεικτικά, παραπάνω αναφέρθηκαν.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter