Δωρεών συνέχεια από το «Στ. Νιάρχος»

Δωρεών συνέχεια από το «Στ. Νιάρχος»
Πριν ένα χρόνο περίπου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της υγείας στην Ελλάδα, με αρχικό προϋπολογισμό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, έπειτα από συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας, που υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της υγείας.

Την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών σήμανε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στις 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η δωρεά αυτή, συνοπτικά, θα διατεθεί για την ανέγερση δύο καινούργιων νοσοκομείων και μιας σχολής νοσηλευτών, νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, 143 ασθενοφόρα και πτητικό στόλο για αεροδιακομιδές. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών, βρίσκεται η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού σε τρία δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ανάμεσά τους το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, στελέχη του Ιδρύματος, μαζί με υψηλόβαθμη επιτροπή ειδικών από το παγκοσμίως γνωστό πανεπιστημιακό νοσοκομείο John Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αποτελούμενη από τους καθηγητές Martin Lodge, Roberts Dannals και Martin Pomper, επισκέφθηκαν χθες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στη διάρκεια της επίσκεψης έγινε λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων με τη διοίκηση και υπηρεσιακά στελέχη, για την προμήθεια με μορφή δωρεάς από το Ίδρυμα μιας μονάδας για τη διενέργεια τομογραφικών εξετάσεων με εκπομπή ποζιτρονίων (ΡΕΤ) και μιας δεύτερη μονάδας, δίπλα στην πρώτη, για την επιτόπια παραγωγή των απαιτούμενων ραδιοφαρμάκων με χρήση κυκλοτρονίου (Cyclotron) ειδικής κατασκευής.

Η ανταλλαγή απόψεων συνδυάστηκε με επίσκεψη στους χώρους του Εργαστηρίου Πυρηνικής, που παρέχονται διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καθώς και στους χώρους του νοσοκομείου όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν οι δυο νέες μονάδες κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ, που θεωρούνται μεγάλης σημασίας.

Σε συνέντευξή του, πριν λίγους μήνες, με αφορμή τον απολογισμό της διοίκησης, ο διοικητής Β. Τσίκαρης είχε αναφέρει ότι για την εγκατάσταση του PET-CT θα απαιτηθούν παρεμβάσεις στην πιλοτή της νέας πτέρυγας, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί, ενώ για το κυκλοτρόνιο θα χρειαστούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, με το κόστος να επωμίζεται το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις πριν ένα χρόνο, μια ακόμη δωρεά, ένας νέος μαγνητικός τομογράφος έντασης 3 Tesla μαζί με θερμοκοιτίδα για νεογνά, παρελήφθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Όσα χρήματα και να έχει κανείς, ο άνθρωπος, το προσωπικό είναι αυτό που κάνει τη δουλειά. Εσείς που έχετε βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια», έλεγε στην εκδήλωση τότε, εκ μέρους του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, ο διοικητικός διευθυντής Γιάννης Ζερβάκης, ενώ ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης της δωρεάς ήταν ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος.

Με παλαιότερες δωρεές του, το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος έχει στηρίξει τη Δερματολογική και Αφροδισιολογική Κλινική με την αγορά συσκευής Oπτικής Tομογραφίας Συνοχής (OCT), αλλά και τη Νεογνολογική Κλινική με τηναγορά εξοπλισμού.

Από τις μεγαλύτερες, επίσης, δωρεές του Ιδρύματος ήταν φυσικά ο ξενώνας «Σταύρος Σπ. Νιάρχος» του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ενώ με δαπάνες του ίδιου Ιδρύματος έχει ανεγερθεί η μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter