Ηπειρώτες, όπως… οι γερανοί

Περήφανοι, δημιουργικοί, ενωμένοι, ανεξάρτητοι, ατρόμητοι, ιδιαίτεροι, εξωστρεφείς. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των γερανών, τα οποία χαρακτηρίζουν και τους Ηπειρώτες, όπως παρουσιάζονται στο  πρώτο σποτ με το οποίο συστήνονται επισήμως στους πολίτες της Ηπείρου ο Σπύρος Ριζόπουλος και η νέα παράταξη. Το σποτ, το σήμα της νέας παράταξης και ο διαδικτυακός της ιστότοπος (www.orizontesepirou.gr) παρουσιάστηκαν στα γραφεία της παράταξης (Ναπ. Ζέρβα 2), στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του κ. Ριζόπουλου, όπου έδωσε το ιδεολογικό στίγμα της υποψηφιότητάς του, ενώ απάντησε και σε αρκετές ερωτήσεις, κυρίως σε σχέση με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, πως μπορεί ο κ. Ριζόπουλος να ευαγγελίζεται το νέο, ωστόσο το όνομα της παράταξης παραπέμπει στην «Ήπειρο των Οριζόντων» του Γιώργου Ζάψα στις περιφερειακές εκλογές του 2010, ενώ και το σήμα θύμισε αυτό της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα. Πρώτη Πόλη» του Νίκου Ζαρμπαλά, που είχε επίσης χρησιμοποιήσει τον πορτοκαλί ήλιο και ένα πουλί, που ήταν γλάρος αντί του γερανού.

Σαφής ήταν η πρόθεση του κ. Ριζόπουλου να παρουσιάσει τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ως μια παράταξη, που υπερβαίνει τα κόμματα, κάτι εύλογο από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε ξεκάθαρα να στηρίξει στην Ήπειρο την υποψηφιότητα Καχριμάνη. Προσωπικά δήλωσε κεντροδεξιός, προσδίδοντας, όμως, στην παράταξή του όχι απλώς υπερκομματικά, αλλά υπεριδεολογικά χαρακτηριστικά, «εφευρίσκοντας» τον όρο της υπεριδεολογικότητας.

«Η προσπάθεια μας είχε και έχει χαρακτήρα υπεριδεολογικό. Και για να το ξεκαθαρίσω, όσο οπαδός του υπεριδεολογικού είμαι, άλλο τόσο εχθρός του απολιτίκ είμαι. Γιατί η προσπάθεια μας είναι ακόμη πιο ισχυρή και από την υπερκομματική. Υπερκομματισμός σημαίνει το εξής απλό: Πώς θα παντρευτούν δυο κόμματα και τι θα πάρουν οι συντελεστές τους για να καταλήξουν στο χρώμα που θα βαφτεί ο χάρτης την Κυριακή των εκλογών. Αυτό εμάς δε μας αφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχική του τοποθέτηση.

Πολλές ήταν οι αναφορές και στις απαντήσεις του, με σαφείς αιχμές τόσο του κ. Καχριμάνη, όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, ο ίδιος μπορεί να εργάστηκε ως επαγγελματίας της πολιτικής, όμως ποτέ δεν παρέδωσε την προσωπική του ταυτότητα σε κανένα κόμμα και σε κανέναν αρχηγό, σημειώνοντας πως δεν τον συγκινούν οι λέξεις «στήριξη, χρίσμα και κλείσιμο του ματιού». Δήλωσε ότι δεν τον αφορά η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη για την περιφέρεια Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας λογικό σαν κόμμα εξουσίας να θέλει να έχει τον έλεγχο ακόμη και κάθε χωριού, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι σταθερός στην ιδεολογία του και «τα κόμματα αλλάζουν πατζούρια και λογότυπο».

 

ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο κ. Ριζόπουλος έθεσε ως στόχο να είναι πρώτος από τον πρώτο γύρο και να εξασφαλίσει μάλιστα και αυτοδυναμία, στόχος που προφανώς έχει ως λογική μια καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας, παρά είναι ρεαλιστικός με βάση τα σημερινά δεδομένα και την απλή αριθμητική.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως σκοπός του δεν είναι να καταγράψει δυνάμεις στις εκλογές του Μαΐου, ώστε να βάλει υποθήκες για το μέλλον. «Υποθήκες στην πολιτική βάζουν οι επαγγελματίες στην πολιτική. Αυτοί που βάζουν υποθήκεςαντιμετωπίζουν την πολιτική ως επετηρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση του Η.Α. αν υπάρχει πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον κ. Καχριμάνη, απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει καμία. «Εγώ δε θα αυτοαναιρεθώ ποτέ. Όταν πιστεύω ότι το παλιό, ό,τι είχε να δώσει, έδωσε, το εννοώ», τόνισε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως αυτή είναι η προσωπική του θέση και πως τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης είναι ελεύθερα να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» απέρριψε τον ρόλο του «Μεσσία», επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στον κ. Καχριμάνη για το ότι η Ήπειρος έχει οπισθοδρομήσει επί των ημερών του, όχι με τη λογική πως είναι σε χειρότερη μοίρα από όταν ανέλαβε τα ηνία της περιφέρειας, αλλά με την έννοια της στασιμότητας σε εποχές που όλα κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. «Το πιο επικίνδυνο πράγμα στην πολιτική είναι ο μεσσιανισμός», ανέφερε, στη λογική ότι ο Χριστός σταυρώθηκε, και είπε πως ο ίδιος δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις.

 

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΞΑΝΑ

Στο κύριο μέρος της τοποθέτησής του, ο κ. Ριζόπουλος προσπάθησε να αρθρώσει και έναν προγραμματικό λόγο, με λιγότερες -σε σχέση με τις απαντήσεις του- αναφορές στον κ. Καχριμάνη.

Παρουσίασε συνοπτικά την έννοια της περιφερειακότητας, που μαζί με την υπεριδεολογικότητα αποτελούν τον πυρήνα της πρωτοβουλίας του, και δήλωσε έτοιμος να αντιπαραβάλει τις προτάσεις του, προκειμένου οι Ηπειρώτες να βιώσουν ένα άλλο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού.

«Είμαστε εδώ για να ακουστούν ιδέες, όχι κραυγές. Είμαστε εδώ ώστε η δύναμη των επιχειρημάτων να υπερβεί την παλαιά αντίληψη ότι ο ισχυρός είναι ο αλαζόνας, ο αυτάρεσκος. Αυτά εκπροσωπούν το παλιό. Στη δική μας αντίληψη, ο πραγματικά ισχυρός είναι εκείνος που ακούει, που συνδημιουργεί. Κάθε μέρα που περνά αισθανόμαστε πιο δυνατοί, γιατί η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας, είναι οι Ηπειρώτες. Από σήμερα λοιπόν, οι γερανοί ανοίγουν τα φτερά τους και πλέον δουλεύουμε για να χτίσουμε τη φωλιά μας. Αυτό επιβάλλει η παράδοσή μας, αυτή είναι η κληρονομιά μας, σε αυτά ανατρέχουμε, αυτά συντηρούμε, για να αλλάξουμε όλα τα άλλα. Οφείλουμε στους Ηπειρώτες και επί του παρόντος και για το μέλλον να δώσουμε τέλος στο τέλμα και να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές. Να γίνουμε περήφανοι ξανά», κατέληξε.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter