Κοινές αγωνίες για τον πρωτογενή τομέα

Κοινές αγωνίες για τον πρωτογενή τομέα
Πρόκειται για τις συζητούμενες –σε επίπεδο διαβούλευσης- αλλαγές στην εξισωτική αποζημίωση, την υπερκάλυψη των διαθέσιμων πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης και το πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Η αντιπροσωπεία της «Ένωσης Αγροτών», δια του προέδρου του Δ.Σ. Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη, ανέπτυξε τις θέσεις της και εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις δυσοίωνες προοπτικές, που διαγράφονται για τον πρωτογενή τομέα του νομού Ιωαννίνων από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, το κόστος παραγωγής, τη φορολογία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε πως κάθε περικοπή πόρων προς τους παραγωγούς θα επιφέρει νέα και ανεπανόρθωτα πλήγματα, οδηγώντας εκτός παραγωγικής διαδικασίες ενεργό αγροτικό πληθυσμό.

Ο περιφερειάρχης τόνισε από την πλευρά του ότι οι προβληματισμοί της «Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων», όπως και των άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων της Ηπείρου με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επαφή, είναι και δικοί του και τους έχει μεταφέρει κατ’ επανάληψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έκανε γνωστό δε ότι την περασμένη εβδομάδα, επισκέφθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Σπ. Αραχωβίτη και την υφυπουργό Ολυμπία Τελιγγιορίδου, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι όσον αφορά το νομό Ιωαννίνων, δε θα υπάρξουν αλλαγές, ούτε στις ορεινές, ούτε στις μειονεκτικές περιοχές, κάτι που υποσχέθηκαν να επιβεβαιώσουν εγγράφως προς την περιφέρεια και την «Ένωση Αγροτών».

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο με τα σχέδια βελτίωσης, που έχουν υποβληθεί τόσο από φυσικά πρόσωπα, όσο και από συλλογικές οργανώσεις και τα οποία υπερκαλύπτουν τις διαθέσιμες πιστώσεις. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στον περιφερειάρχη, βρίσκεται σε αναζήτηση πρόσθετων πόρων για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων αιτήσεων.

Τέλος, όσον αφορά το Πρόγραμμα «Νέων Γεωργών», ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε την «Ένωση Αγροτών» για την ενεργό συμμετοχή της στις περσινές ενημερωτικές εκδηλώσεις στις περιοχές ευθύνες της, χάρη στην οποία η Ήπειρος θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει περί τους 1.000 νέους, που θα δραστηριοποιηθούν σε όλες σχεδόν τις παραγωγικές δομές. Ενημέρωσε ότι η αξιολόγηση των φακέλων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εντολή- απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων.

«Με τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων έχουμε μια συνεχή επαφή για τα τρέχοντα, αλλά και τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Υπάρχει συναντίληψη και συνεργασία για την προώθηση των λύσεων, που απαιτούνται για την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Η μέχρι τώρα συνεργασία έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα, το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στο μέλλον», υπογράμμισε μετά το τέλος της σύσκεψης ο περιφερειάρχης.

Για τη συνεργασία εκφράστηκε με θετικά λόγια και η αντιπροσωπεία της «Ένωσης Αγροτών», στην οποία εκτός του κ. Μπαλτογιάννη, συμμετείχαν οι γεωτεχνικοί της Βασίλης Θεοδωράκης (υπεύθυνος προγραμμάτων) και Σταύρος Τασούλας (υπεύθυνος ΟΣΔΕ).

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter