Έλλειμμα ενημέρωσης

Από την μακροσκελή –με έντονη προεκλογική χροιά- ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτου Ιωάννου, μέχρι πιο ουσιαστικά ζητήματα, όπως τη συμμετοχή επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσες είναι καταχωρημένες τουλάχιστον στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Για το τελευταίο ειδικά, υπεύθυνη δεν είναι μόνο η περιφέρεια Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι κάποια κομμάτια του project πράγματι θα μπορούσαν να τα αναλάβουν ντόπιοι επαγγελματίες. Η επεξεργασία του προγράμματος έχει ξεκινήσει από το 2012 και εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχουν χυθεί… τόνοι μελανιού στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, για την ανάγκη συμμετοχής των επιχειρήσεων.

Η πρόσκληση μέσω των Επιμελητηρίων κοινοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, χωρίς να γνωρίζουμε ποιός ευθύνεται για την καθυστέρηση, αν πρόκειται για καθυστέρηση, δεδομένου ότι χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να κατασκευαστεί ο ιστότοπος και ότι, από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα είναι δυναμικό, δηλαδή συνεχώς θα προστίθενται νέες επιχειρήσεις.

Προκαλεί, όμως, εντύπωση ότι πολλοί επαγγελματίες, παραγωγοί, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης κ.λπ., τόσα χρόνια μετά, δε γνωρίζουν καν περί τίνος πρόκειται. Είναι φανερό –και σε άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιοχή- ότι για κάποιον λόγο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είτε δεν ενημερώνονται καν, είτε τα μαθαίνουν τελευταίοι. Προφανώς αυτό πρέπει να αλλάξει, και με δικές τους προσπάθειες, και με προσπάθειες των συλλογικών οργάνων τους, όπως φυσικά και των τοπικών αρχών και φορέων.

Δεν μπορεί όλοι να ενημερώνονται για κάθε κουταμάρα, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και να μη μαθαίνουν πράγματα που γίνονται στον τόπο τους και τους αφορούν.

Γ.Χ.

 

Ένα ακόμη μέτωπο

Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε μέτωπα διεκδίκησης για διάφορα θέματα το τελευταίο διάστημα. Από αεροδρόμιο μέχρι φυσικό αέριο και από κόμβο Δρίσκου μέχρι ακίνητα που εκχωρούνται στην ΕΤΑΔ. Σε όλα αυτά, προσθέστε ένα ακόμη μέτωπο, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Με αφορμή την αφαίρεση 48 κοινοτήτων από τον κατάλογο των 263 συνολικά περιοχών, που χαρακτηρίζονται ως «μειονεκτικές», ο δήμος Ιωαννιτών ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ενώ ζήτησε σύσκεψη στην ΠΕΔ και συνεργάζεται με τον ΤΟΕΒ, τους δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου, Δωδώνης, καθώς και τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» για να βρεθεί λύση. Για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες επιτυχίας, καθώς ο κ. Αραχωβίτης, μετά τις αντιδράσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν στον χάρτη μειονεκτικών περιοχών και άλλα διαμερίσματα με βοσκοτόπους ή/και με παραγωγικότητα μικρότερο του 100% του εθνικού μέσου όρου.

Α.Τ.

 

Συντόμως…

Τελικά συνεδρίασε η δημοτική ομάδα της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», έστω και με κάτι εβδομάδες καθυστέρηση απ’ όταν είχε πει πως θα τη συγκαλέσει ο επικεφαλής της Νίκος Γκόντας. Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, σχεδόν από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων του ζητήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να κάνει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Τι τους απάντησε; «Συντόμως…». Καιρός υπάρχει, γιατί να βιαζόμαστε.

Α.Τ.

Εκδήλωση μνήμης

Το χθεσινό υστερόγραφο της εφημερίδας με τον τίτλο «Μια παλιά ιστορία» που αφορά στα κληροδοτήματα απασχόλησε πολλούς αναγνώστες που εκφράζουν και τη δική τους άποψη πάνω στο θέμα. Γιατί είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί την κοινή γνώμη για δεκαετίες ολόκληρες. Και οπωσδήποτε-δυστυχώς- έχουν γίνει αέρας χρήματα και οικήματα των ευεργετών με την πάροδο των χρόνων. Στο προσκήνιο ήρθαν οι τιμητικές εκδηλώσεις που γίνονται στη μνήμη ευεργετών. Καλές είναι οι εκδηλώσεις, αλλά καλύτερη είναι η αξιοποίηση της περιουσίας των διαθετών. Στις 14 Νοεμβρίου ο δήμος θα τιμήσει τη μνήμη των ευεργετών Λιλής Μπάρκα, Αλεξάνδρας Γκαστή και Κώστα Ιωαννίδη. Για την αλησμόνητη Λιλή Μπάρκα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει, εκτός από τη Μαίρη Κωστή. Γιατί γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα πολύ καλά η ίδια ως παλιά Γιαννιώτισσα, ως επιστήμων και κυρίως ως ασχολούμενη με τα κοινά της πόλης για χρόνια τώρα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι την συνέδεαν  μαζί της οικογενειακοί δεσμοί. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν συμπολίτες, όπως ο Πάνος Βλάχος και Αριστείδης Σωτηριάδης, που όταν ρωτήθηκαν για να δώσουν ορισμένα στοιχεία γύρω από τους διαθέτες, μας παρέπεμψαν στην κ. Μαίρη Κωστή.

Λ.Τ.

Περισσότερο φως

Με το αστικό λεωφορείο μια στάση πριν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα κατέβει ο επιβάτης, αν θέλει να πάει στο Β΄ κτίριο των φοιτητικών κατοικιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκεί αν λίγο προχωρήσει,  θα συναντήσει το κυλικείο και την αίθουσα Λόγου και Τέχνης, όπου γίνονται, κινηματογραφικές προβολές από την ΚΟΠΙ, και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις θεατρικές και μουσικές. Μόνο που το σημείο εκείνο είναι σκοτεινό τις νύχτες και μπορεί να σκοντάψει ο καθένας σε ένα μικρό χαντάκι, που υπάρχει καιρό τώρα, ή  μπορεί να του επιτεθούν αδέσποτοι σκύλοι, που  αν είναι μαύροι και δεν διακρίνονται στο σκοτάδι, θα αιφνιδιάσουν.  Η επίθεση σκύλου συνέβη την Πέμπτη το βράδυ και την βίωσε αναγνώστης που χρειάστηκε να φτάσει ως εκεί, για να δει μάλιστα Φασπίντερ. Νομίζαμε πως τα  σκυλιά κάπως έχουν εκλείψει τον τελευταίο καιρό, είπε, αλλά δυστυχώς, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απειλητική. Μήπως πρέπει κάποιος αρμόδιος  να βοηθήσει;

Λ.Τ. 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter