Μένουν χωρίς καυσόξυλα

Μένουν χωρίς καυσόξυλα

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δικαιολογημένη αναστάτωση και αντίδραση των κατοίκων, αλλά και του δήμου Ζαγορίου, δεδομένου ότι έρχεται καθυστερημένα, ενώ έπρεπε ήδη να έχει γίνει η ξύλευση και προμήθεια των καυσόξυλων για τον χειμώνα, που είναι βαρύς στα χωριά της περιοχής.

Πρόκειται για τις Καρυές, τον Ανθρακίτη και το Καβαλλάρι, στα δάση των οποίων, όπως και σε άλλα χωριά στο Ζαγόρι, μέχρι πρότινος υπήρχε άλλη διαδικασία. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων και με την έκδοση ρυθμιστικών διατάξεων καυσοξύλευσης, λύνονταν το πρόβλημα που υπήρχε λόγω έλλειψης μελετών. Φέτος, παρόλο που αρχικά εγκρίθηκε η ίδια διαδικασία, στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Η Διεύθυνση Δασών, μετά από την αρχική της έγκριση, ξαφνικά προέβη στην ανάκληση των ρυθμιστικών διατάξεων, χωρίς να δώσει καμία επαρκή εξήγηση.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, σε έγγραφό της στις 31 Οκτωβρίου, επικαλείται ότι η έκδοση των δασικών ρυθμιστικών διατάξεων καυσοξύλευσης δεν είναι λύση στο πιεστικό διαχρονικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διατάραξη και υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως λόγω υπερκαρπώσεων αλλά και έλλειψης ενός ενιαίου σχεδιασμού και μελέτης. Καταργεί στην ουσία την ισχύουσα διαδικασία, με την οποία ξεπερνιούνταν η απουσία διαχειριστικών μελετών ή πινάκων υλοτομίας (επιτρέπονται για δυο χρόνια μετά τη λήξη της μελέτης).

Για τα παραγωγικά και εκμεταλλεύσιμα δάση στο Ζαγόρι, ο δήμος έχει προωθήσει σειρά διαχειριστικών μελετών -άλλες ολοκληρώθηκαν και ορισμένες έχουν ανατεθεί και εκπονούνται- και πινάκων υλοτομίας για να στηριχθούν οι δασεργάτες της περιοχής και να γίνεται ορθολογική διαχείριση του δασικού πλούτου.

Αντίθετα, για δημόσια δάση, η Δασική Υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί σε όλα ως προς τη σύνταξη μελετών. Υπάρχουν όμως και δάση, όπως αυτά που προκύπτει τώρα το πρόβλημα, που δεν είναι παραγωγικά και θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των μονίμων κατοίκων με υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας για τα σημεία και τις ποσότητες ξύλευσης μέσα από μελέτες καυσοξύλευσης για μια πενταετία.

Ο δήμος Ζαγορίου καλεί τη Δασική Υπηρεσία, έστω και την ύστατη ώρα, να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα αυτών των δασών στα συγκεκριμένα χωριά και σε άλλα που πρόλαβαν (πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης) οι κάτοικοι να προμηθευτούν τα ξύλα για τον χειμώνα, και να επιτρέψει να συνεχιστεί η διαδικασία, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αφήσει χωρίς καυσόξυλα δικαιούχους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter