Στοχευμένες μειώσεις σε ανταποδοτικά και τέλη ύδρευσης

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη για τον υπόλοιπο δήμο (0,80 τ.μ. για στεγασμένους χώρους και κατοικίες και 1,10 τ.μ. για επιχειρήσεις), με τον δήμο Ζίτσας να φαίνεται πως βρίσκει επίσης λύση για να μη μετακυλιστεί στα νοικοκυριά το αυξημένο κόστος, που θα προκύψει από τη διαχείριση των απορριμμάτων με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στερεών αποβλήτων.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο, με διευρυμένη πλειοψηφία, αποφάσισε νέα μείωση στα τέλη ύδρευσης στη Δ.Ε. Πασσαρώνος, από 0,54 σε 0,50 ευρώ το κυβικό για οικιακή χρήση από 0,60 σε 0,56 ευρώ το κυβικό για τις λοιπές χρήσεις, ενώ στις Δ.Ε. Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας και Μολοσσών παραμένουν σταθερά στα 0,40 ευρώ το κυβικό.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη αποχέτευσης για τη Δ.Κ. Ελεούσας, το δημοτικό συμβούλιο συντάχθηκε κατά πλειοψηφία, με προγενέστερη απόφαση του, εγκεκριμένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία έκανε αποδεκτή την οικονομοτεχνική μελέτη, που προσδιόριζε το τέλος σύνδεσης στα 2,1 ευρώ/τ.μ. και το τέλος χρήσης στα 0,36 ευρώ/m3.

«Οι αποφάσεις για μειώσεις στα τέλη θεωρώ πως αποτελούν το επιστέγασμα της προσπάθειας των τελευταίων ετών για έλεγχο και διορθώσεις όλων των αστοχιών και παραβλέψεων. Προσηλωμένοι στον στόχο μας, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, οι πολίτες θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς τους και όχι αυξήσεις», ανέφερε ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και συνεχάρη τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας, που «με όραμα και πολλή δουλειά φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα για τον δήμο και τους δημότες».

«Η αναβάθμιση των υπηρεσιών με τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και τη χρήση νέων τεχνολογιών μας επιτρέπουν να προχωράμε σε δίκαιη κατανομή των ανταποδοτικών τελών και σχετικές μειώσεις», τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Ράρρας και εξήγησε πως με τη λειτουργία του Τμήματος Εσόδων, την τοποθέτηση ειδικών μετρητών για τον έλεγχο των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης, καθώς και με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, επιτυγχάνεται μείωση στα έξοδα και αύξηση στα έσοδα, που δημιουργούν υπερπλεόνασμα, το οποίο κατανέμεται προς όφελος των δημοτών μέσω των τελών.

 

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ- ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας είχε προηγηθεί η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός, ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης του 2017.

«Ο δήμος έχει μια τροχιά και μια πορεία, που, αν συνεχιστεί, θα καταστεί αυτοτροφοδοτούμενος. Δουλεύουμε έντιμα και με νοικοκυροσύνη, καταφέρνοντας να έχουμε σε αυτές τις εποχές ένα σημαντικό αποθεματικό στα ταμεία», τόνισε στην Μ. Πλιάκος και, απαντώντας στην κριτική των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε: «Η διαφορά μας είναι ότι εσείς έχετε μάθει στα λόγια και εμείς στη δουλειά. Δεν ξέρω ποιο αναπτυξιακό μοντέλο ευαγγελίζεστε γιατί τόσα χρόνια το ακούμε, αλλά δεν το είδαμε».

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αυτοδιοικητική Ενότητα» Βασίλης Γαρδίκος και «Ριζοσπαστική Ανατροπή» Μανόλης Ματσάγκας κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για έλλειψη οράματος και σχεδίου, που κρατάει τον δήμο σε στασιμότητα, ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τζίμας ανέφερε πως «διαφωνεί κάθετα με την πολιτική που εφαρμόζεται, καθώς είναι εναρμονισμένη με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται κεντρικά» και για τον λόγο αυτό καταψήφισε.

Στους στόχους και τα οικονομικά στοιχεία αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Ράρρας, λέγοντας: «Με το ολοκληρωμένο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής που προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε, στοχεύαμε από τη μια να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, να τηρήσουμε τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, να κρατήσουμε νοικοκυρεμένα τα οικονομικά του δήμου, και από την άλλη να εξοικονομήσουμε ή να αυξήσουμε τους πόρους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων. Θέσαμε ως προτεραιότητα την παραπέρα εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, έτσι ώστε στο τέλος της θητείας μας να παρουσιάσουμε έναν δήμο χωρίς χρέη, νοικοκυρεμένο γνωρίζοντας ακριβώς πόσα είναι αυτά που μας οφείλουν και πόσα είναι αυτά που οφείλουμε εμείς. Αυτή τη στιγμή ο δήμος Ζίτσας είναι πλεονασματικός, και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία και ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα, που οφείλεται στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τα οικονομικά του δήμου, στην συνεχή προσπάθεια αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, στην επίτευξη των στόχων αλλά και στη συνειδητοποίηση των πολιτών».

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter