Κοινός βηματισμός για το προσφυγικό

Κοινός βηματισμός για το προσφυγικό
Τα Γιάννενα είναι μια από τις πόλεις που συμμετέχουν, μαζί με έντεκα ακόμη, στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, μια πρωτοβουλία των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Στο Δίκτυο συμμετέχουν ακόμη οι δήμοι Αγίου Δημητρίου Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, Πειραιώς, Τρικκαίων και Τρίπολης.

Για πρώτη φορά, τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων βρέθηκαν μαζί στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας, οι εκπρόσωποι και των δώδεκα δήμων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές και να θέσουν κοινούς στόχους για την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.

Στην εκδήλωση για τον καθορισμό των πρώτων αξόνων δράσης του μηχανισμού σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο συμμετείχαν 37 εκπρόσωποι των δήμων–μελών του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων, αντιδημάρχων και στελεχών των δημοτικών ομάδων εργασίας που έχουν σχηματιστεί.

Με δεδομένη τη σταδιακή εκχώρηση αρμοδιοτήτων στέγασης σε τοπικούς φορείς και τη συνακόλουθη ανάγκη σύνδεσης μιας εθνικής στρατηγικής ένταξης προσφύγων με αντίστοιχα τοπικά στρατηγικά σχέδια, η πρωτοβουλία επιδιώκει να συνδράμει θετικά στον σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα σχετικών παρεμβάσεων.

«Τα Γιάννενα ήδη συμμετέχουν στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό δίκτυο, μαζί με την Πάτρα. Βρισκόμαστε στη φάση της σύνταξης ενός κειμένου αρχών, που θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Θα πρέπει οι δήμοι που φιλοξενούμε πρόσφυγες και μετανάστες να είμαστε προετοιμασμένοι για τη χάραξη πολιτικής ανάλογες με τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες», σημείωσε, μιλώντας στον Η.Α., ο αντιδήμαρχος Π. Κολόκας, που εκπροσώπησε τον δήμο στη συνάντηση.

Από την έναρξη της πρωτοβουλίας έχουν πραγματοποιηθεί 17 διμερείς συναντήσεις, βάσει των οποίων έχουν χαρτογραφηθεί σε αρχικό στάδιο οι ανάγκες ανά δήμο και συλλεχθεί στοιχεία για τον καθορισμό σημείων δράσης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τα σημεία αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν και αποτυπώθηκαν σε ένα προσχέδιο γενικών κοινών κατευθύνσεων. Ενδεικτικά, προτείνεται η ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών σχεδίων ένταξης και ο σχεδιασμός ενεργειών για την ενθάρρυνση της εργασιακής απασχόλησης των προσφύγων, τη βελτίωση της μετάβασης του προσφυγικού πληθυσμού από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης που επικεντρώνεται στην προσφορά υπηρεσιών σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και για την ενίσχυση της νομικής υποστήριξης και ενημέρωσης. Το εν λόγω κείμενο κατευθύνσεων είναι επιθυμητό να αποτελέσει μελλοντικά τη βάση συνομιλιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 βάσει υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος του, η θέσπιση ενός μηχανισμού, που θα λειτουργήσει ως κόμβος διαβούλευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ενθάρρυνσης συμπράξεων και προώθησης συντονισμένων δράσεων για την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στη ζωή των πόλεων. Ο πρώτος κύκλος δράσεων υλοποιείται από το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership. Η υλοποίηση γίνεται σε συνεργασία με την International Rescue Committee (IRC) και την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Σε γραπτό μήνυμά του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας ανέφερε σχετικά: «Γνωρίζουμε όλοι ότι το λεγόμενο προσφυγικό ζήτημα χτύπησε την πόρτα όλων μας αιφνιδιαστικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δήμοι κλήθηκαν για μια ακόμη φορά να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος με βάση τις αρμοδιότητες και τους πόρους τους. Το έπραξαν όμως και νομίζω ότι το έπραξαν με επιτυχία. Για να συμβεί αυτό καθοριστικός ήταν ο παράγοντας τη συνεργασίας μεταξύ μας, μέσω του Δικτύου Πόλεων που δημιουργήθηκε. Πιστεύω ότι μέσα από την εμπειρία που έχουμε πια μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη μέρα, αυτή της ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες».

 

Ενημέρωση για το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών

 

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης (AVRR)», διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Du Lac.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Παντελή Κολόκα και τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κωνσταντίνο Σκούμα. Κύριοι ομιλητές θα είναι ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΜ στην Ελληνική Κυβέρνηση και Σύμβουλο του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο Δανιήλ Εσδρά. Θα ακολουθήσει παρουσίαση των βασικών επιτευγμάτων και αποτελεσμάτων του προγράμματος AVRR και η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση και παρεμβάσεις.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter