Άλλος για τον κόμβο μας…

Άλλος για τον κόμβο μας…
Κι αυτό γιατί, αν και φαινομενικά φαίνεται να υπάρχει μια σύμπνοια απόψεων για τη διεκδίκηση κόμβου, στο παρελθόν έχουν καταγραφεί διαφορετικές απόψεις ως προς το που πρέπει αυτός να χωροθετηθεί, ενώ πλέον υπάρχει και το δεδομένο του σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι, που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει.

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας και έστω κι αν αρχικά ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να καταγράψει παρουσία στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, γρήγορα βρήκε αρκετούς συμμάχους.

Από τη δημόσια παρέμβαση του κ. Κολόκα, που δικαιολογείται λόγω του ότι έχει αρμοδιότητα στη δημοτική ενότητα Περάματος, μέχρι σήμερα, έχουν πλέον καταγραφεί αρκετές φωνές υπέρ της κατασκευής κόμβου στον Δρίσκο, μεταξύ δηλαδή της ομώνυμης σήραγγας και της γέφυρας Αράχθου. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, ο οποίος έθεσε το θέμα και στην ΠΕΔ Ηπείρου, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και μια δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα.

Όλοι τους μιλούν για κόμβο στον Δρίσκο, ωστόσο είναι ένα ζητούμενο αν την άποψη αυτή συμμερίζεται και η περιφέρεια Ηπείρου, καθώς στο παρελθόν ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής κόμβου στο ύψος των διοδίων Δροσοχωρίου, ενώ έχει υπάρξει και μια πρόταση του ΤΕΕ για είσοδο-έξοδο ακριβώς πριν τη σήραγγα Δρίσκου (από την πλευρά των Ιωαννίνων).

Το ότι στην πρόσκληση για την ενημερωτική σύσκεψη, αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία έχουν προσκληθεί οι βουλευτές, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου, η Π.Ε.Δ. Ηπείρου, δήμοι, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, η Εγνατία Οδός Α.Ε., το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, εκπρόσωποι επιχειρηματικών οργανώσεων κ.ά., δε γίνεται λόγος για «κόμβο Δρίσκου», αλλά για την κατασκευή «κόμβου στην Εγνατία Οδό, η οποία θα εξυπηρετεί το βορειοδυτικό τμήμα της Π.Ε. Ιωαννίνων» και για ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν από την περιφέρεια, μάλλον δεν είναι απλά θέμα λεκτικής διατύπωσης.

Άλλωστε, η θέση της περιφέρειας για κατασκευή κόμβου κοντά στα διόδια Δροσοχωρίου έχει το πλεονέκτημα πως δεν έχει απορριφθεί στο παρελθόν, αντίθετα με τη λύση της κατασκευής κόμβου στον Δρίσκο. Η οποία, μάλιστα, έχει απορριφθεί από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών Σταύρο Καλογιάννη, που, απαντώντας σε ερώτηση του τότε βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, επικαλούνταν γνωμοδότηση από το 2010. Που ανέφερε πως «η κατασκευή ημικόμβου στη θέση Δρίσκου, δε θεωρείται σκόπιμη καθόσον το όφελος από την μικρής κλίμακας συμβολή του στη βελτίωση της πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής, είναι πολύ μικρότερο από το κόστος, τόσο των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που δημιουργεί η κατασκευή του, όσο και του ίδιου του κόστους της κατασκευής».

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Πριν την αυριανή σύσκεψη, πάντως, χθες υπήρξε μία άλλη σύσκεψη, στο Πέραμα, την οποία οργάνωσαν οι επαγγελματίες της περιοχής.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης και το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Σπύρος Κωνσταντόπουλος και Γρηγόρης Γκίκας.

Στη συνάντηση υπήρξε απόλυτη σύμπνοια απόψεων τόσο ως προς την αναγκαιότητα του έργου όσο και ως προς τη σημασία να υπάρξουν μελετημένες και συντονισμένες ενέργειες διεκδίκησης. Μάλιστα, από τα χείλη του δημάρχου ακούστηκε πως θα υπάρξει και μια τεχνική πρόταση, που θα κατατεθεί στους αρμόδιους, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter