Θα ήταν κίνητρο

Άλλος επιλέγει κάποιες δημοτικές ενότητες, άλλος ευπαθείς ομάδες, ό,τι δύναται ο καθένας, αρκεί να προκύψουν –έστω και επικοινωνιακά- μειώσεις. Απ’ όσα ακούμε και διαβάζουμε, όμως, ομολογούμε πως μας άρεσε η ιδέα, που είχαν στον δήμο Άρτας να ψηφίσουν την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα παλιά αρχοντικά. Θα μπορούσε κάτι ανάλογο να γίνει και στα Γιάννενα και όχι απλώς για να βοηθήσει όσους σήμερα επιβαρύνονται με το σίγουρα υψηλό κόστος συντήρησης τους. Εκτιμούμε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο και για κάποιους επαγγελματίες να μισθώσουν παλιά αρχοντικά και να τους δώσουν ζωή από το να τα αφήνουμε να καταρρέουν.

Α.Τ.

 

Μια σημαντική επανάχρηση

Και μιας και αναφερθήκαμε στα παλιά αρχοντικά, με χαρά διαπιστώσαμε πως ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η ανακαίνιση του Καφωδείου στην οδό Ανεξαρτησίας, στο οποίο πλέον στεγάζεται ιδιωτική σχολή χορού. Η επανάχρηση του κτιρίου, έστω και σε ένα μέρος τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική και γιατί πρόκειται για ένα μοναδικό, το οποίο κτίστηκε το 1870 από τον Παύλο Παπαφίλο, για να φιλοξενήσει μουσική σκηνή-καφεθέατρο και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα οθωμανικού μπαρόκ, αλλά και γιατί αντιστέκεται στην μπαροποίηση του δρόμου. Μακάρι να ευοδωθούν και οι προσπάθειες του δήμου για την επανάχρηση ενός ακόμη κτιρίου στην Ανεξαρτησίας ως χώρο πολιτισμού, γιατί είναι κρίμα να αλλοιωθεί ακόμη περισσότερο η φυσιογνωμία του δρόμου.

Α.Τ.

 

Οι λογαριασμοί

Θα χρεώνει ένα ευρώ η ΔΕΗ για τους έντυπους λογαριασμούς, αλλά δε θα κάνει καμία μείωση για τους ηλεκτρονικούς, παρά το γεγονός ότι –ορθά- θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσό, από την εκτύπωση και αποστολή των εκατοντάδων χιλιάδων λογαριασμών σε ολόκληρη τη χώρα. Ελπίζουμε τουλάχιστον, το οικονομικό όφελος που θα προκύψει, να το αξιοποιήσει για σκοπούς που αξίζουν τον κόπο. Και αυτό γιατί πρόσφατα είδαμε στους λογαριασμούς να εσωκλείεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τη δωρεά μυελού των οστών, αλλά δεν προέρχεται από την ίδια την εταιρία, η οποία αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο διάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων, μιας και φθάνει σε όλα τα σπίτια.

Γ.Χ.

Μπαριέρες και γόπες

Στην πολύπαθη οδό Ασωπίου που πολλές φορές μας έχει απασχολήσει, υπάρχουν τα γνωστά πλαστικά κόκκινα αντικείμενα, που φέρνουν την ονομασία νερομπαριέρες και  που βρίσκονται εκεί για να απαγορεύουν τη στάθμευση. Συνήθως είναι γεμάτα με νερό. Αντί για νερό όμως τα συγκεκριμένα κάποιοι τα γέμισαν με πέτρες με αποτέλεσμα να έχουν τρυπήσει, να έχουν ξεχειλίσει και να πέφτουν οι πέτρες απ’ έξω. Προστίθενται και αυτές στις κακοτεχνίες του δρόμου, για να συμπληρώσουν την επικινδυνότητά του, προσβάλλοντας συγχρόνως και την αισθητική μας. Χθες που μας κάλεσαν να φωτογραφίσουμε το δρόμο για πολλοστή φορά, μας επεσήμαναν και κάτι άλλο που έχει σχέση με το οίκημα Μίσιου, του οποίου η είσοδος  είναι γεμάτη από γόπες. Μπροστά στην πόρτα πετούν τα τσιγάρα τους κάποιοι ασυνείδητοι. Πιθανόν οι περαστικοί να θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο, μπορούν να απαξιώνουν ένα μνημείο, κι όπως επιγραμματικά μας λέει ένοικος πολυκατοικίας που βρίσκεται στο δρόμο, έχουν σκοπό «να μαγαρίσουν» το μνημείο.

Λ.Τ.

 

Κλαδέματα

Χθες καθάριζαν το παρκάκι που βρίσκεται μπροστά από το μέγαρο Ιωαννίδη πέντε άτομα, προφανώς του δήμου. Αν και συμπολίτης που μας το μετέφερε ήταν της άποψης ότι ήταν  πολλοί οι άνθρωποι για την καθαριότητα αυτού του μικρού χώρου (τρεις λαλούν και δυο χορεύουν), εν τούτοις πρέπει να επαινέσουμε αυτή την εκστρατεία καθαριότητας του δήμου. Ίσως να δούμε μια άσπρη μέρα στα Γιάννενα. Πηγαίνοντας αργότερα στο σημείο, διαπιστώσαμε ότι έγινε ένας μικρός χαμός με τα καινούρια κλαδέματα και σκουπίδια να είναι πάνω στα παλιά, που είχαν  συσσωρευτεί ίσως πριν από μέρες. Ευελπιστούμε πως όλα αύριο θα είναι καλύτερα. Μπορεί το απορριμματοφόρο να τα απομακρύνει το βράδυ. Ίσως και λόγω των επικείμενων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης να δούμε και άλλα καλά στην πόλη.

Λ.Τ.

Ένα σήμα που λείπει
Αν αποδεχόμαστε το γεγονός πως τα σήματα της τροχαίας είναι χρήσιμα, ότι παίζουν, μετά ή ταυτόχρονα με την προσοχή μας στην οδήγηση, καθοριστικό ρόλο στην ασφαλή μας μετακίνηση και στην αποτροπή ατυχημάτων, αν θεωρούμε πως πρέπει να σεβόμαστε την ένδειξή τους και να μην κάνουμε του κεφαλιού μας όταν πιάνουμε το τιμόνι, αν, τέλος, πιστεύουμε πως η σωστή σηματοδότηση των δρόμων είναι αναντικατάστατη συνθήκη, τότε λογικά θα συμφωνήσουμε και στο ότι αυτά θα πρέπει να αντικαθίστανται, όταν καταστρέφονται. Όχι από εμάς, αλλά από τους αρμόδιους. Είναι κρίμα, λοιπόν, που, ενώ ένα τέτοιο σήμα, που απαγόρευε την αναστροφή και πριν από αρκετούς μήνες καταστράφηκε, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα στη θέση του ένα καινούριο. Και φυσικά τώρα επιτρέπεται η αναστροφή σε ένα πολύ επικίνδυνο κεντρικό σημείο. Δεν θα σας πω ακόμα ποιο σημείο μέσα στην πόλη είναι. Θα περιμένω για λίγες μέρες τους υπεύθυνους.
Π.Ζ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter