Στόχος η κατοχύρωση για το Κασκαβάλι

Τα τελευταία χρόνια, η περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, έχει εντάξει το Κασκαβάλι στον σχεδιασμό της για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, με στόχο να αξιοποιηθεί περαιτέρω το ποιοτικό πρόβειο γάλα της περιοχής.

Η μελέτη για το Κασκαβάλι, όπως ανέφερε στον Η.Α. η επιστημονική υπεύθυνη δρ. Ελένη Παππά, ουσιαστικά περιγράφει και τυποποιεί τον τρόπο παρασκευής του τυριού, ώστε να διασφαλίζει την παραδοσιακή προέλευσή του, αλλά και να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας τροφίμων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με αυτή τη διαδικασία που περιγράφεται στην έρευνα, πληρούνται όλες οι προδιαγραφές που απαιτούνται και διασώζεται ένα παραδοσιακό αγροτικό προϊόν», σημείωσε.

Για πρώτη φορά, η μελέτη ερευνά τα μικροβιολογικά, φυσικο-χημικά, βιοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Κασκαβάλι, τα οποία στοιχειοθετούν την ιδιαίτερη ταυτότητά του.

Το Κασκαβάλι της Πίνδου συνδέεται άρρηκτα με τους κατοίκους των ορεινών χωριών, που, στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής, ασχολούνταν αποκλειστικά με την κτηνοτροφία και κυρίως την αιγοπροβατοτροφία. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έγιναν μετακινούμενοι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, που οδηγούσαν τα κοπάδια τους τον χειμώνα στα πεδινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Αξιοποιώντας την εξοικείωση με το βουνό, λόγω της νομαδικοκτηνοτροφικής ζωής τους και εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις-κλειδιά που κατείχαν στα περάσματα της Πίνδου, δραστηριοποιήθηκαν στις μεταφορές με άλογα και μουλάρια και το εμπόριο των κτηνοτροφικών προϊόντων. Η ανάπτυξη του εμπορίου και οι κατατρεγμοί οδήγησαν στην διασπορά και μετανάστευση των κατοίκων της οροσειράς της Κεντρικής και Βόρειας Πίνδου, με αποτέλεσμα και τη διάδοση του τυριού Κασκαβάλι στην Μακεδονία, στα Βαλκάνια, την κεντρική Ευρώπη, στα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, τη Βενετία, την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη, την Οδησσό, την Τεργέστη.

Το τυρί Κασκαβάλι είναι ένα παραδοσιακό τυρί με τεχνολογία πλαθόμενης τυρομάζας και προσομοιάζει με το ιταλικό τυρί Cacio-cavallo, που σημαίνει «τυρός έφιππος». Η ονομασία Kashkaval -όπως έχει επικρατήσει- προέρχεται, κατά μία θεωρία, από τον τρόπο που κρεμούσαν το τυρί στα ιπποειδή κατά τη διαδικασία στράγγισης.

 

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Γάλακτος του ΕΛΓΟ Δήμητρα (πρώην Ινστιτούτο Γάλακτος) για το ερευνητικό πρόγραμμα «Μελέτη του παραδοσιακού τυριού Kashkaval», προϋπολογισμού 27.300 ευρώ, είχε αποφασίσει από το 2016 η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορούσε τη μελέτη των φυσικοχημικών, βιοχημικών, μικροβιολογικών, αρωματικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του τυριού Κασκαβάλι, που ανήκει στα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδος και παράγεται σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το τυρί Κασκαβάλ είναι ένα παραδοσιακό τυρί με συνεκτική-ελαστική δομή, ελάχιστες τρύπες και ευχάριστη οσμή. Η γεύση του είναι ωραία, βουτυρώδης, ελαφρώς υπόξινη, αλμυρή και πικάντικη. Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του τυριού που παρασκευάστηκε από πρόβειο παστεριωμένο γάλα, μετά από τρεις μήνες ωρίμανσης είναι: υγρασία 39,76%, αλάτι 2,59%, λίπος 29%, πρωτεΐνες 24,61% και απόδοση 15,37%.

Η μελέτη στοχεύει να συμβάλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας του συγκεκριμένου τύπου τυριού, στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στην παραμονή των κτηνοτρόφων στις εστίες τους και στην ενδυνάμωση των ορεινών περιοχών αργής ανάπτυξης.

Όπως αναφέρονταν και στη σχετική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν βάση, ώστε ο συγκεκριμένος τύπος τυριού να υπαχθεί, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, στα βιολογικά προϊόντα ή στα προϊόντα ορεινών περιοχών, αλλά και να πιστοποιηθεί στην κατηγορία των τυριών προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Η περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο ανέλαβε τη διενέργεια έρευνας για τη συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωση του τυριού ως προϊόντος ΠΟΠ/ΠΓΕ. Η σχετική προγραμματική σύμβαση έχει προϋπολογισμό 18.600 ευρώ. Αντίστοιχο φάκελο για την κατοχύρωση του Κασκαβάλ ως ΠΓΕ έχει καταθέσει, ωστόσο, και η Ρουμανία.

Κάνοντας γνωστή την ολοκλήρωση της μελέτης με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης σημειώνει ότι ακολουθεί η διαδικασία για την κατοχύρωση του Κασκαβάλ ως προϊόν Πίνδου. Επισημαίνει δε ότι ως προϊόντα Πίνδου μπορούν να καθιερωθούν τοπικά προϊόντα και από τις δύο πλευρές της οροσειράς, ενώ κατέθεσε και μια προσωπική πρόταση για την χρήση της εμπορικής ονομασίας AGROPIND. «Η σκέψη είναι προσωπική και μπορεί να είναι και αντικείμενο συζήτησης», σημειώνει.

Παράλληλα, αυτή τη χρονιά ξεκινά και ένα ακόμα πρόγραμμα της περιφέρειας Ηπείρου, που έχει να κάνει με την παραγωγή Κασκαβάλ σε τυροκομικές επιχειρήσεις της περιοχής, με την επίβλεψη του Ινστιτούτου Γάλακτος, προκειμένου να παραχθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter