Πλάνη χωρίς αποκατάσταση

Όπως ανέφερε σε έγγραφό του με ημερομηνία 9-3-2017 στη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, υπήρξε σκοπιμότητα στον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως μνημείου, όχι για τη διατήρηση ενός αρχιτεκτονήματος, αλλά για τη διάσωση της ιδιοκτησίας του, η οποία ρυμοτομείται από την κάθετη οδό Δούλη. Η εισήγηση του Σπ. Πανταζή για αποχαρακτηρισμό είχε προκύψει μετά από αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης, που είχε υποβάλει ο αντιδήμαρχος εκείνη την περίοδο Βασίλης Κοσμάς, επισημαίνοντας την ανάγκη διάνοιξης της οδού Δούλη για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Τα χρόνια πέρασαν και το κτίριο, όμως, παραμένει στη θέση του, ενώ διάνοιξη δρόμου δεν υπάρχει.

Α.Τ.

Απαιτείται παρέμβαση
Το θέμα της ανάκλησης του χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου κτιρίου ως διατηρητέου επαναφέρει ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός Γιάννης Ρούκας, ο οποίος απευθύνεται εκ νέου στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Το αν αυτή η παρέμβασή του θα αποτελέσει το έναυσμα για να κινηθούν οι διαδικασίες, είναι κάτι που θα φανεί, ωστόσο για εμάς προκύπτει ένα ακόμη ζήτημα. Από τη στιγμή που και η σημερινή δημοτική αρχή φέρεται να επιθυμεί τη διάνοιξη της οδού Δούλη, γιατί δεν υπάρχει και από την πλευρά της μία παρέμβαση προς την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων; Γιατί το θέμα δεν είναι αν υπάρχει μια αντιδικία μεταξύ δύο γειτόνων, αλλά αφορά κατά κύριο λόγο την πόλη, από τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό, πως η διάνοιξη αποτελεί μια αναγκαιότητα για να ανασάνει κυκλοφοριακά η περιοχή.

Α.Τ.Περιμένοντας τη σύνταξη
Ακόμη δεν μπορούν να εξοικειωθούν οι συνταξιούχοι με τα καινούρια δεδομένα και τα ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να μην στέκονται στην ουρά στις τράπεζες, για να πάρουν τη σύνταξή τους. Την περασμένη Πέμπτη, που ήταν η πρώτη μέρα καταβολής των συντάξεων του δημοσίου, ο συνωστισμός είχε τον πρώτο λόγο στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών. Πολλά και τα ευτράπελα, που συνέβηκαν, όπως η διαμάχη για μια καρέκλα, γιατί δεν μπορούσαν κάποιοι υπερήλικες να σταθούν όρθιοι. Υπάλληλος εκτελούσε χρέη τροχονόμου για να δίνει προτεραιότητες σε κείνους που στηρίζονταν σε μπαστούνια. Η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα, όμως, ήταν η συνομιλία μεταξύ δύο γυναικών, που έδινε η μία συμβουλές στην άλλη για το πώς θα συμπληρώσει την αίτηση για να πάρει τα αναδρομικά. Διατεινόταν μάλιστα ότι δυο συνταξιούχοι που πήγαν δικαστικά, τα πήραν τα λεφτά τους. Το συμπέρασμα είναι ότι βάζουν τον κόσμο να κάνει αιτήσεις για τη… «μη καταβολή» τελικά των αναδρομικών.

Λ.Τ.Ένας απρόσμενος επισκέπτης
Αν δεις αρκούδα στο όνειρό σου, σύμφωνα με τον ονειροκρίτη, σημαίνει ανακατωσούρα. Αν τη δεις, όμως, στον ξύπνιο σου, σίγουρα σημαίνει τρόμο. Παρουσιάζεται ξαφνικά μπροστά του, ανταλλάσσονται ματιές φόβου εκατέρωθεν, κι ύστερα το ογκώδες ζώο χάνεται στο βάθος του δρόμου. Έτσι κάπως μας περιέγραψε αναγνώστης, κάτοικος Κουκουλίου Ζαγοροχωρίων, την ξαφνική εμφάνιση ευτραφούς αρκούδας στον κήπο του. Οι κάτοικοι βγαίνουν στα παράθυρά τους και ξαφνικά βλέπουν την αρκούδα μπροστά τους, συμπληρώνει ο ίδιος. Στο δικό του, όμως, χώρο οι ζημιές που προκάλεσε το ζώο, δεν ήταν  σοβαρές. Αντίθετα, άλλοι συγχωριανοί του καταγγέλλουν την ολοσχερή καταστροφή των κηπευτικών τους, γιατί από όπου πέρασε η αρκούδα, άφησε τα ίχνη της. Το Κουκούλι είναι ένα χωριό που και μόνιμους κατοίκους έχει, αλλά και πολλούς επισκέπτες, ακόμη και αυτόν τον καρό. Χθες μάλιστα ένα πούλμαν εκδρομικό διέσχιζε τους δρόμους του. Ας σκεφθούμε τι γίνεται σε άλλα χωριά της περιοχής με την εμφάνιση της αρκούδας. Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι κάνουν έκκληση στον Αρκτούρο και σε άλλους αρμόδιους φορείς, ώστε να φροντίσουν… να καταλαγιάσουν, με τον τρόπο τους, το πάθος του άκακου ζώου, πριν τα κάνει όλα μαντάρα στο χωριό τους.

Λ.Τ. 
Μα ποιον περιέγραφε;
Με στόμφο και έπαρση, όπως άλλωστε συνηθίζει, έθιξε ο πρωθυπουργός το γεγονός της σύλληψης του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Με έπαρση και απροσεξία, με βιασύνη, με αδιαφορία για το αν αυτή η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης ή όχι, με επιπολαιότητα και με χειρισμό ανώριμου πολιτικού καταδίκασε κάποιον, λες και ο ίδιος κατέχει και το αξίωμα του δικαστή, με μόνο σκοπό μια πρόσκαιρη δημοσιότητα, όπως σε ριάλιτι σόου, μπας και ανέβει μέχρι την άλλη μέρα το απόγευμα ή τη μεθεπομένη η δημοτικότητά του. «Ξεζούμισε τον κόσμο», μας είπε ο πρωθυπουργός μας αναφερόμενος στον κατηγορούμενο –που πια δεν είναι- και εκείνη τη στιγμή που τον άκουγα σκέφτηκα πως ίσως ασυνείδητα περιγράφει τον εαυτό του και τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί.

Π.Ζ.Θα δείξει ο χρόνος

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φτάσει ο νέος κατάλογος των μειονεκτικών περιοχών, για τον οποίο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από τον δήμο Ιωαννιτών αλλά και άλλους φορείς, τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να έχουν λάβει απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην ερώτησή μας, πάντως, σημαίνον στέλεχος της Ε.Ε για θέματα αγροτικής πολιτικής άφησε να εννοηθεί πως η έγκριση ή μη του καταλόγου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και τις απαντήσεις για το αν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις ή τηρήθηκε η αντικειμενικότητα των κριτηρίων. Οπότε, όσοι ενδιαφέρονται, ας παρακολουθούν στενά το θέμα.
Γ.Χ.

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter