Στον «αέρα» ο άξονας Ακτίου Αμβρακίας.. Σοβαροί προβληματισμοί από την απάντηση Σπίρτζη

AKTIO DROMOSN

Αμφίβολη καθίσταται η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ακτίου Αμβρακίας, έργο στο οποίο προσβλέπει η Πρέβεζα και εν συνεχεία η Θεσπρωτία.. Πρόκειται για έναν οδικό άξονα που ξεκίνησε με προβλήματα τα οποία εξελίσσονται πλέον σε περιπέτειες.

Ο κίνδυνος να μείνει το έργο στη μέση είναι περισσότερο ορατός από ποτέ, καθώς το Υπουργείο Υποδομών ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ, δεν είναι σε θέση να κοστολογήσει τις εργασίες που απομένουν και μελετά να δώσει μία ακόμη δεκαοκτάμηνη παράταση, χωρίς όμως να εγγυάται το παραμικρό.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

«Σε συνεργασία με την διαχειριστική αρχή έχει γίνει η καταγραφή των υπολειπομένων συμβατικών εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου, η δαπάνη των οποίων θα μεταφερθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο και αναμένεται η απόφαση ένταξης.... Είναι προφανές ότι οι εγκεκριμένες προθεσμίες περαίωσης δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου και εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η χορήγηση εκ νέου παράτασης 18 μηνών περίπου...» αναφέρει στην απάντησή του ο Υπουργός Υποδομών.

Γίνεται λοιπόν απολύτως σαφές ότι ακόμη δεν υπάρχει απόφασης ένταξης του έργου στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο έχει ελάχιστα χρήματα για υποδομές όπως και ότι το χρονοδιάγραμμα των δεκαοκτώ μηνών είναι εντελώς συμβολικό.

Αυτό όμως που προιδεάζει για τα χειρότερα είναι ο επίλογος της απάντησης.

«Επισημαίνεται ότι η υπηρεσίας μας ναι μεν θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στα πλαίσια της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων για τη συνέχιση και ολοκλήρωση κατά το εφικτό του έργου, στην περίπτωση όμως που αυτό δεν καταστεί δυνατό λόγω υπαιτιότητας και αδυναμίας του αναδόχου θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο περί δημοσίων έργων κυρώσεις», αναφέρει ο Υπουργός.

Το Υπουργείο επικαλείται σειρά προβλημάτων (γεωτεχνικών, περιβαλλοντικών, αρχαιολογικών, απαλλοτριώσεων, τροποποίησης μελετών) που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου αλλά και « οικονομική αδυναμία του αναδόχου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του έργου παρ' όλο που σε όλη την διάρκεια ήταν εξασφαλισμένες οι απαιτούμενες πιστώσεις», γεγονότα που έχουν επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπεράτωση του οδικού άξονα.

Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών απαιτούνται επιπλέον κονδύλια, η έγκριση των οποίων, όπως προκύπτει από την απάντηση, απαιτεί πολλαπλές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Στον «αέρα» ο άξονας Ακτίου Αμβρακίας.. Σοβαροί προβληματισμοί από την απάντηση Σπίρτζη

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter