Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τον έλεγχο του Καλαμά

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τον έλεγχο του Καλαμά Ηπειρος Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τον έλεγχο του Καλαμά Ιωάννινα Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τον έλεγχο του Καλαμά Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τον έλεγχο του Καλαμά

kalamas new

«Πράσινο φως» έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε ελέγχους της ποιότητας των νερών στη τάφρο Λαψίστας και τον ποταμό Καλαμά μέσω του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη συνεδρίασή του με ομόφωνη απόφαση το Σώμα ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον έλεγχο ποιότητας του νερού στη τάφρο Λαψίστας και στον ποταμό Καλαμά.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να επισφραγίσει την καταρχήν συμφωνία των επικεφαλής των παρατάξεων στο Συντονιστικό Όργανο του Δήμου, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος που είχε συγκαλέσει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Η Δημοτική Αρχή με σχέδιο και προγραμματισμό δείχνει έμπρακτα πως θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζει ο Δήμαρχος Ζίτσας και προσθέτει: είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για την ποιότητα των νερών.

Αυτά που τόσα χρόνια έμεναν στα λόγια, τώρα γίνονται πράξη και μπαίνουν οι βάσεις προκειμένου μαζί με τους φορείς που ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία του οικοσυστήματος του Καλαμά να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις» .

Η ΤΑΦΡΟΣ ΛΑΨΙΣΤΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε επίσης, αποδεκτή την πρόταση του επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Ανατροπής» Μανώλη Ματσάγκα, και με ομόφωνη απόφασή του ζητά να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση για την ενσωμάτωση της τάφρου Λαψίστας στον κατάλογο των ευαίσθητων περιοχών, όπως άλλωστε ορίζεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι παρά την εδώ και δυόμιση χρόνια θεσμοθέτηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, η τάφρος Λαψίστας δεν έχει περιληφθεί στον κατάλογο των ευαίσθητων περιοχών.

Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τον έλεγχο του Καλαμά

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter