Υπό Εισαγγελική διερεύνηση η αντίδραση στα καιρικά φαινόμενα

3314433253.jpg Υπό διερεύνηση από την Εισαγγελία Ιωαννίνων βρίσκεται η καθυστέρηση ηλεκτροδότησης πολλών περιοχών του λεκανοπεδίου μετά τις διακοπές που προκάλεσε η πτώση δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ.

Με δεδομένο πως υπήρξαν περιπτώσεις που υπήρξε διακοπή ρεύματος για περισσότερες από δώδεκα ώρες, ενώ προέκυψαν και προβλήματα υδροδότησης, από την πλευρά της Εισαγγελίας θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις όχι αποκλειστικά της ΔΕΗ, αλλά και των Δασικών Υπηρεσιών και των Δήμων που έχουν στην αρμοδιότητά τους το πράσινο. Παράλληλα, εξετάζεται και γενικότερα ο βαθμός ετοιμότητας των υπηρεσιών, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τον μανιασμένο άνεμο.
Πάντως, τα φαινόμενα που έπληξαν το λεκανοπέδιο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονται πρωτοφανή, καθώς η ένταση και η διάρκεια των ανέμων δεν έχει προηγούμενο. Η όλη κατάσταση προσομοίαζε με πέρασμα τυφώνα, καθώς κατά διαστήματα έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα που έφτανε τα 10 μποφόρ, ενώ μάλιστα δεν είχε υπάρξει καμία σχετική προειδοποίηση.
«Δεν είχαμε ευτυχώς ανθρώπινες απώλειες, ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Εγώ είμαι 58 χρονών, τέτοιον εφιάλτη σαν χθες δεν έχω ζήσει ποτέ. Από καμία υπηρεσία δεν υπήρξε προειδοποίηση σε μας ότι μπορεί να έχουμε τόσο δυνατούς ανέμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ για έντονα καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν προηγούμενο, έκανε λόγο και ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Νάστος.
Ξεριζώθηκε ένα ολόκληρο δάσος!
Παρά τους ισχυρούς ανέμους που επί ώρες ολόκληρες έπλητταν το λεκανοπέδιο, οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ωστόσο αίσθηση προκαλεί ο αριθμός των δέντρων που έσπασαν και ξεριζώθηκαν. Χωρίς δόση υπερβολής από την κακοκαιρία της Τετάρτης χάθηκε ένα ολόκληρο δάσος, καθώς δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν σε δρόμους, πάρκα και αλσύλλια, συμπαρασύροντας κατά την πτώση τους στύλους και καλώδια της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 207 συμβάντα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική στα Γιάννενα όσο διαρκούσαν τα φαινόμενα, τα 140 ήταν πτώσεις δέντρων, ενώ και χθες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας συνεχίζονταν οι κοπές και η απομάκρυνση δέντρων από διάφορα σημεία.
«Ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, ευτυχώς δεν υπήρξε κανείς τραυματισμός», τόνισε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Βασίλης Κώνστας, κάνοντας γνωστό ότι σε επιφυλακή είχαν τεθεί όλες οι δυνάμεις στην Ήπειρο και στα Γιάννενα δούλευαν 25 συνεργεία με 70 άτομα. Ο κ. Κώνστας δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους πυροσβέστες για τον βαθμό ετοιμότητας.
Από την πτώση ενός τεράστιου δέντρου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο Μοναστήρι της Δουραχάνης, με την Πυροσβεστική να προσπαθεί για ώρες να απομακρύνει τμήματα του κορμού και μεγάλα κλαδιά από τμήματα της στέγης, την είσοδο και τον αύλειο χώρο.
Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν γλίτωσε ούτε το κοιμητήριο της Ανατολής, δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Τρία μεγάλα κυπαρίσσια ξεριζώθηκαν από την ένταση των ανέμων και έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες μνήματα. Οι συγγενείς των θανόντων που βρέθηκαν το πρωί στο κοιμητήριο κοίταζαν με έκπληξη την εικόνα καταστροφής, εκφράζοντας την αγωνία τους για το αν σε επανάληψη ανάλογου φαινομένου θα αντέξουν τα υπόλοιπα κυπαρίσσια που βρίσκονται εντός του νεκροταφείου.
Πάγος και καλάμια
Το μεσημέρι της Πέμπτης κατάφερε ο Δήμος Ιωαννιτών να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην παραλίμνια περιοχή. Εκτός από πεσμένα δέντρα, πρόβλημα δημιουργήθηκε στην περιοχή του Μάτσικα από τα καλάμια που ξεβράστηκαν από τη λίμνη και κάλυψαν το οδόστρωμα, ενώ ένα στρώμα πάγου είχε δημιουργηθεί σε τμήματα της Διονυσίου Σκυλοσόφου και της Γαριβαλδη, λόγω των νερών της λίμνης και του παγετού. Επίσης, στη Σκάλα, αλλά και στην Ακτή Μιαούλη είχαν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες νερού από την Παμβώτιδα.

2283061929.jpg 1285716465.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1458422167.jpg 1680980224.jpg

Υπό Εισαγγελική διερεύνηση η αντίδραση στα καιρικά φαινόμενα

Πηγή

Πες το στους φίλους σου...
FaceBook  Twitter